Pszichológia, pszichoterápia és keresztyén hit kapcsolata/ellentéte? Hol a helyes határ?
A kérdésem lényege ez:
vannak bizonyos körök, akik azt tanítják, hogy a pszichológia és a pszichoterápia nagy része nem összeegyeztethető a Bibliával és keresztény tanítással.
Pl. Freud vallásellenes volt, sok pszichológus/pszichiáter a tudatalattiról beszél és tagadja a bűnt, mint egyéb pszichés problémák okát, Jung "spiritiszta" volt, Maslow is az ember tekintetét önmagára irányítja, az embert helyezve a középpontba, ezáltal Istent lehetőleg a háttérbe szorítva.
Ezzel szemben a Biblia azt tanítja, hogy az ember önmagában kevés, és létezik az embernél magasabb erő, amely az Atyától származik. És ugye Krisztus személye meghatározó. A pszichológia pedig ezt vagy tagadja, vagy figyelmen kívül hagyja, vagy próbálja a bibliai tanítást is a pszichológiával integrálni, azt mondva ki ezáltal, hogy Krisztus tette nem elég azoknak sem, akik elfogadják Őt.
Ezek után egy hívő keresztény hogy viszonyuljon a pszichoterápiához mint egyik lehetséges gyógymódhoz?
(Én nem mondom azt, hogy teljesen elvetendő, hanem a helyes viszonyulást/hozzáállást keresem!)
"vannak bizonyos körök, akik azt tanítják, hogy a pszichológia és a pszichoterápia nagy része nem összeegyeztethető a Bibliával és keresztény tanítással"
Akkor ők jó nagy hülyék. A pszichológia az orvostudomány része, akár csak a belgyógyászat, szívsebészet, stb...
Azzal egyetértek hogy hülyék, de a pszichológia NEM orvostudomány. A pszichiátria ami orvostudomány, a pszichológia bölcsészet.
(Csak a pontosság végett)
Ez eléggé szektás megközelítés (mondom ezt keresztyénként, és biztos vagyok benne hogy a legtöbb teológus egyetért velem).
A pszichológia emberek viselkedését kutatja tudományos alapon.
A pszichoterápia lényege meg hogy korábbi, nem feldolgozott élményeket göngyölít fel, és segít feldolgozni.
Működni működik a pszichoterápia. Egy nem feldolgozott élmény feldolgozása persze megold egy adott problémát. A bűneidtől viszont csak Krisztus vált meg. A kettő az két külön dolog.
Szia
Miért lenne a pszichológia, pszichoterápia ellentétes a kereszténységgel?? Olvastál erről pl. az evangéliumokban?
Krisztus azt mondta, a betegnek van szüksége orvosra. (Egyébként Lukács, az evangéliumíró maga is orvos volt, talán ezért, ő írt a legtöbbet Krisztus gyógyításairól)
Minden vallással kapcsolatos kérdést a Biblia nézete, leírásai alapján kell megvizsgálni, hiszen csak ott rendelkezünk Isten véleményével az életünkkel kapcsolatos dolgokról - erről is. Ezt azért írom, mert a kérdésed alatti "lényegben" benne van tényleg a lényeg, amikor ezt írod:"vannak bizonyos körök, akik azt tanítják, hogy a pszichológia és a pszichoterápia nagy része nem összeegyeztethető a Bibliával és keresztény tanítással." Nos valóban vannak emberek, akik ezt állítják! De mit állít erről a Biblia?, INKÁBB az a lényeg, ha már kapcsolatba hoztad a vallással.
Ha a vallást kihagyod, akkor ez a vélemény OK, mert mindenkinek lehet mindenről véleménye - de a vallásban Isten véleménye minden emberi véleményt felülír!
"Pl. Freud...tagadja a bűnt...." - ez sátáni hazugság.Éppen úgy hazudja ezt az embernek, mint 6 ezer éve az Édenben hazudott. Most is a háttérben marad, csak a halált okozó mérget, a bűnt, hinti/terjeszti ma is az emberek között. Ő mindig emberölő volt. Nézd mit ír róla a Biblia: "
Ledobták hát a nagy sárkányt, az őskígyót, akit Ördögnek és Sátánnak neveznek, aki az egész lakott földet félrevezeti. Ledobták őt a földre, és az angyalait is ledobták vele együtt." Jelen. 12:9 - tehát az egész földön élő embereket zeretné félrevezetni!
A 2Korintusz 4:3 azt írja róla, "... megvakította a nem hívők elméjét,..."
"Ezzel szemben a Biblia azt tanítja, hogy az ember önmagában kevés, és létezik az embernél magasabb erő, amely az Atyától származik." - nem tudom pontosan hogyan értelmezed a mondatodat. Mihez kevés az ember?
Úgy lettünk megteremtve, hogy képtelenek vagyunk menedzselni magunkat/életünket, hogy az sikeres, boldog, elégedett, sok-sok buktatóktól és fájdalommentes legyen. Ezt is leíratta nekünk Isten:’nincs hatalmában a járókelő embernek, hogy igazgassa a saját lépteit’ Jeremiás 10:23.
Persze az ember megteszi ezt, Ádámék óta, eljátsza évezredeken keresztül, hogy ő majd tudja jobban mint Isten. De ennek meg van ára! Nézd, lásd, mi zajlik a világban! Ez az eredménye, ha nem hallgat a Teremtőjére, aki úgy, olyan igénnyel hozott létre - képtelenek vagyunk jól, életreszólóan nélküle meghozni az életünkkel kapcsolatos döntéseinket - sikerrel. Ez csak rövid távon tűnik működőképpesnek.
Na de miért írom ezt? és hogyan van kapcsolatban a kérdéseddel?
Ha valaha volt lehetőséged megfigyelni egy olyan ember életét, aki szülők nélkül nőtt fel, és éli az életét(akár felnőtten), azután egy olyan emberét, akit szeretető szülők neveltek fel, akkor látni fogod a különbséget az életminőségük között.(nem anyagiakra gondolok) Az fog(ha fog) pszichológus/pszichiáterhez menni inkább, aki lelkileg sérült, mert az embernek van fizikai teste és lelki szükséglete. Ha a kettő harmóniában van egymással, akkor nincsen szükség orvosra. Da ha nincsen(és sajnos a legtöbb embernek nincsen), akkor orvoshoz fordul.
De mi köze ennek ahhoz, hogy valaki vallásos, illetve keresztény-e? Rengeteg minden egyéb is hozájárulhat ahhoz, hogy segítségre lehet valakinek szüksége. Ne menjek oroshoz, mert keresztény vagyok? A lélek, az ember érzelmi világa jobban tud fájni mint a torok, a szív, vese...és ha zt naponta negatív hatás éri.....
Ennek a világnak a szelleme szinte minden embert igyekszik beteggé tenni. Jól fogalmazta meg ezt Popper Péter egyik írása: “Ha én ördög lennék, és megbízást kapnék egy még nagyobb ördögtől, hogy tegyem tönkre az Isten által teremtett világot, pontosan azt csinálnám, amit most az ember: siettetnék. Gyorsítanám a fejlődést, az élményeket, az információkat, a történéseket, az érzelmi hatásokat, és mint tehetséges Sátán, pörgetni kezdeném a világot. És addig pörgetném, amíg ennek a pörgésnek a sebessége meghaladja az emberi agy élmény-feldolgozási képességét, az emocionális teherbírását. Amíg minden tönkre nem megy.”
Ismerős a környezetedben ez a jelenség? Sajnos ezért is szorulunk orvosra rengetegen.
De egyfelől biztosíthatlak: a létező legjobb pszichológus az Atyánk, a Teremtőnk Jehova Isten. Ő erről biztosítja minden teremtményét:
Zsoltárok 37:4, 5
Gyönyörködj Jehovában, és ő teljesíti szíved vágyait.
Engedd, hogy Jehova irányítson utadon, támaszkodj rá, és ő majd cselekszik az érdekedben.
Ézsaiás 48:17, 18
Ezt mondja Jehova, a te megváltód, Izrael szentje:
„Én, Jehova, vagyok a te Istened,
aki arra tanítalak, ami javadra válik,
aki azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.
Bárcsak odafigyelnél a parancsaimra!
Akkor olyan lenne békéd, mint egy folyó,
és igazságosságod, mint a tenger habjai.
Jeremiás 33:3
»Kiálts hozzám, és én válaszolok neked. Készséggel elmondok neked nagy és felfoghatatlan dolgokat, amelyeket nem ismersz.«”
Ézsaiás 41:13
Mert én, Jehova, a te Istened, megragadom jobb kezedet,én, aki ezt mondom neked: »Ne félj! Segítek neked.«
Lehet, van ettől jobb pszichiáter??? :-)
"A pszichológia az orvostudomány része, akár csak a belgyógyászat, szívsebészet, stb..."
Szerintem te a pszichiátriával kevered. A pszichológiát nem az SE-n tanítják, hanem a bölcsészettudományi karon, és nagyon nagyon nem része az orvostudománynak ...
Az lenne a normális kedves kérdező ha nem szoronganának sokan az utcákon és nem határozná meg őket amit elhitetnek velük róluk. Az lenne a normális ha megvalósítanák magukat az emberek. Bíznának. Tudod mit csinálnak most? Kételkednek.
Érti?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!