Keresztény vagyok, de nem fizetek egyházadót. Ez bűn? Mennyire halálos?
Akkor nem tartozol a gyülekezethez, ennyire egyszerű. Ha benne vagyok pl. egy pártba, akkor fiezetek tagdíjat, ha benne vagyok egy nyugdíjas klubban, fizetek tagdíjat, ha benne vagyok egy diákszövetségben, akkor fizetek tagdíjat, stb... ha benne vagyok egy gyülekezetben, akkor hozzájárulok annak fenntartásához. Ahogy ez már az ősegyház idején is történt.
Tessék, google első találta, egy ref. lelkész válaszol hasonló kérdésre:
Sokkal jobb befektetés a cédula vásárlás.
Nagyobb összeg, de egyszerre letudod, és többé nincs gondod rá.
Habár Luther munkája semmibe veszik, de ő csak egy reformator volt, mi az az egyházhoz képest.
Bocs, de ilyen kaliberű kérdésekre ilyen választ lehet adni...
Nálatok katolikusoknál 2 miatyánk 2 hiszekegy, egy puszi szűz Mária szobor lábikójára oszt jónapot.
Viccet félretéve adód 2. %-át fel tudod ajánlani egyházaknak az elsőn túl, de ezenkívül nincs egyházadó.
Azon kívül hogy minden tizedik kecskéddel égőáldozatot mutatsz be de gondolom ezt említeni sem kell olyan természetes nálad.
A Katolikus Egyház 5 parancsában benne van, hogy az egyházat lehetőségeid szerint anyagi hozzájárulásoddal is támogasd. Ennek viszont több módja is lehet, ez a lelkiismeretedre van bízva, hogy miként élsz vele.
"Mennyit kell fizetni?"
Ha kifejezetten az egyházközségi hozzájárulást kérdezed (ami a régi nevén egyházi adó), azt az egyházmegye megszabhatja, de van olyan is, ahol nem szabják meg. Nálunk pl. 2500 forintot javasolnak egy évre. De nincs nyilvántartás, hogy ki fizetett és ki nem.
"18 éves kor után szólni kellett volna a papnak?"
Keresőként szokás fizetni. Én se fizettem 18 évesen, mert még nem dolgoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!