Miért haragudott meg Isten Bálám szamarának a gazdájára? (Bálámra)? Azért, mert csak a szamarak látják az angyalokat? Vagy van rá értelmes magyarázat is?
Számomra érthetetlen, hogy:
1. Isten elküldi Bálámot, majd amiért az megy, megharagszik rá és végül angyallal öletné meg:
Mózes negyedik könyve - Az izráeliták megszámlálásáról való könyv » 22. fejezet
20 És eljöve Isten Bálámhoz éjjel, és monda néki: Ha azért jöttek e férfiak, hogy elhívjanak téged: kelj fel, menj el velök; de mindazáltal azt cselekedjed, amit mondok majd néked.
21 Felkele azért Bálám reggel, és megnyergelé az ő szamarát, és elméne a Moáb fejedelmeivel.
22 De megharaguvék Isten, hogy elmegy vala ő. És megálla az Úrnak angyala az útban, hogy ellenkezzék vele; ő pedig üget vala az ő szamarán, és két szolgája vala vele.
Majd az angyal bevallja rettenetes szándékát, miután Bálám már agyon verte zavart szamarát:
33 És meglátott engem a szamár, és kitért én előttem immár három ízben; ha ki nem tért volna előlem, most meg is öltelek volna téged, őt pedig életben hagytam volna.
Mit akart elérni Isten és az ő angyala?
2. Senki sem döbben meg egy beszélő szamártól.
Ez csak egy átmeneti állapot :)
Igaz, sokakkal szemben én megszerettem ezt a stílust, de az önvédelmi program sajnos erősebb, így valószínűleg hamarosan megváltozik.
Pedig benne van a versben, de azért a válasz, hogy Jehova megmondta Bálám prófétának, hogy ne átkozza meg az izraelitákat . A próféta mégis azzal az eltökélt szándékkal tartott Bálák embereivel, hogy megátkozza Izraelt. Bálám a moábita király kedvében akart járni, és az általa ígért jutalomra pályázott
Amikor kénytelen volt átok helyett áldást mondani Izraelre, még akkor is a király kegyét kereste, és azt javasolta, hogy Baál-imádó nők csábítsák el az izraelita férfiakat
Isten tehát azért gerjedt haragra Bálám ellen, mert a próféta gátlástalanul kapzsi volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!