Mi a helyzet a hazugsággal a tízparancsolat alapján?
Ugyanazt a parancsolatot a különböző fordítások annyiféleképp adják vissza.
- Ne hazudj!
- Mások becsületén ne tégy kárt!
- Felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot ne tégy!
Gyakorlatilag az eltérő fordítások jelentésükben is eltérnek, hisz nem mindegy hogy valaki adott helyzetben a hamis tanúzásról, a becsületsértésről vagy a hazugságról beszél.
Most melyik a helyes fordítás?
Illetve hazugság esetében vajon egy kalap alá tartozik-e ha azzal kárt vagy örömet okozok? Teszem azt, egyik esetben hazugsággal kicsalok más emberektől egy csomó pénzt, másik esetben megdícsérem a szomszédasszony új ruháját, mert tudom hogy milyen büszke rá, holott a valóságban nem tetszik.
Nem követtem el semmit. Egyszerűen érdekel a téma, de eddig sehogysem találtam benne következetességet.
Hát, nem vagy semmi,
Egy igazság van.S ezeket Isten elveihez, törvényeihez igazodva kell figyelembe venni.
Az általad felhozott Mariska néni ruhája, vagy az autós példája pedig, emberi szemszögből nézett állítás, azonban ha a törvényt vesszük alapul, akkor máris kiderül, hogy ki az aki gyorsan hajtott, és vétkezett, és ki nem. Isten nézőpontja a lényeges.
A hazugság legdurvább változata az önmagunk becsapása!
Az igazmondás pedig azt jelenti, hogy mindenkivel jó szándékúan, nem bántó módon beszélünk.
Ha a szomszédasszonyod ruháját megdicséred, az nem lesz hazugság!
Bocsi, de semmi értelme annak amit mondasz.
A példámmal kapcsolatban nem gyorshajtás volt a lényeg, hanem hogy valaki gyorsan vagy lassan halad-e, és hogy különböző szemszögből nézve ugyanarra az egy kérdésre rögtön többféle igazságot kapunk. De még ha gyorshajtásról is lenne szó akkor is tévednél, hiszen ami itt gyorshajtásnak számít, például Németországban nem számít annak. Vagyis egy újabb példa rá hogy ugyanannak a kérdésnek több igazsága lehet, kizárólag nézőpont kérdése.
Az pedig pláne nem értem, hogy jön ide Isten nézőpontja. Hacsak Istennek nincs valami abszolút és örökérvényű sebességmeghatározó táblázata, illetve megfellebbezhetetlen értekezése az emberiség összes elképzelhető ruhaneműjéről alkotott kötelezően osztott véleményről, akkor ebben a két kérdésben máris értelmetlen Isten nézőpontjáról beszélni, hisz ilyen nem létezik.
Úgy érted hogy hazugság alatt csak az ártó szándékú valótlan állításra kell gondolni?
A valódi Biliában csak ezt szerepel:
"Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot"
Lásd:
Nem, ezt nem így gondolom. Én csak azt mondom, hogy a másik emberben észrevenni a rosszat, és azt szóvá tenni, az hazugság!
Attól senki se lesz igazmondó, hogy ráolvas a másik fejére!
Sajnos mi másoktól akarjuk elvárni, hogy igazak legyenek. Pedig mi önmagunkkal nem vagyunk igazak!
Én ezt valahogy mindig úgy értelmeztem, mintha a ne hazudj után kettőspont lenne, hiszen mint írod a hazugság egy tágabb fogalom, bele tartozik a hamis tanúzás is, meg a becsületsértés is. Az meg minden bűnre igaz, hogy akkortól az ha szándékosan követed el.
Pl. ha valaki a tudtod nélkül belerak a táskádba egy árut te meg fizetés nélkül elsétálsz, akkor nem loptál. Ez a hazugságnál is így működik. A "Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúságot." azt jelenti ne állíts valótlan mások kárára. Mivel nehéz megítélni mikor milyen hatása lehet egy valótlan állításnak, elég fontos lenne mindig igazat mondani, vagyis szándékosan nem mást állítani mint ahogy gondoljuk az igazságot. Általaban akkor hazudunk ha egy állításnak tétje van, máskülönben ugye minek. Pl. én most azt hazudom tegnap zöld inget vettem fel. Kit zavar? Ezért szempont, hogy egy valótlan állítás ne mások ellen irányuljon, és ez az a hazugság amivel bűnt követsz el. Az szerintem megint más ha kibeszélsz valakit, tehát hogy olyan igazságot árulsz el róla amit nem akarna megosztani másokkal. Az bár nem hazugság, de attól meg lehet bűn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!