Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit tennél az alábbi helyzet...

Mit tennél az alábbi helyzet fennállása esetén?

Figyelt kérdés

Ha a hitbeli meggyőződésed alapján, nem örömmel bár, de kénytelen volnál, illetve kénytelen lettél volna egy rokonoddal határozatlan időre megszakítani a kapcsolatot (tételezzük fel, hogy az ún. szektákon, meg szektásságon kívül is lehetséges ilyen "jó" ok, ami erre vezethetett), majd a későbbiek folyamán előállna egy olyan helyzet- mondjuk olyan családi esemény, melyen neked is illő volna megjelenned (pl. temetés)-, amelyen bizonnyal az említett rokon is megjelenik, akkor mit tennél?

Dilemmát okozna-e ez számodra, s ha igen, hogyan oldanád fel?

2018. máj. 17. 13:35
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
85%

Szia!

Nincs olyan hitbeli ok, ami miatt ne találkozhatnék valakivel...A szeretet törvénye nem is enged ilyen okot!

Üdv. Péter

2018. máj. 17. 14:09
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem okozna dilemmát. Elmennék, mert úgy illik.
2018. máj. 17. 14:31
 3/18 anonim ***** válasza:
25%

Ez így van! Mellesleg attól nem kell "kapcsolatba lépni vele", hogy egy temetésen találkoztok, vagy üdvözlitek egymást.

Szerintem maradjunk a "kisegyház" kifejezésnél, mert a szekta szó alatt sokan sokfélét értenek és eleve negatív, elítélő szóként van jelen a köztudatban, pedig hát az első sz.-i kereszténységet is a legkárosabb destruktív szektának minősítették annak idején. Állítom, ma sem ítélnék másként - azazhogy ha létezik hozzájuk hasonló csoport, ma sem venné másként a többségi társadalom!

Érdekes egyébként - ha már a kisegyházakat említetted -, ezen csoportok némelyikében megtörténhet a bibliai kiközösítés (pl. Jehova Tanúinál, akik okosan tisztán tartják a soraikat), de úgy látszik ez más vallásos érzületű személyeknél is előfordul. Csak mert sokan ezért is szokták tépni a Tanúkat, pedig természetes dolog, hogy az ember, a magára, vagy családjára káros, veszélyes egyéneket "kiközösíti" a környezetéből. Sok esetben felelőtlenség lenne nem így tenni.

2018. máj. 17. 14:34
 4/18 anonim ***** válasza:
88%
Nem tudok elképzelni olyan hitbéli konfliktust, ami miatt kerülnöm kellene a rokonomat, vagy eleve bárki mást...
2018. máj. 17. 15:21
 5/18 anonim ***** válasza:

Ha te nem szeretted volna megszakítani vele a kapcsolatot, vagyis nem saját meggyőződésedből tetted ezt, akkor ugyan miért kellett megtenned?

Elhiszem, hogy nem akarsz vele találkozni, ha szégyelled, hogy külső tényezők miatt képes voltál eltaszítani őt.

Vagy ha nem értjük, akkor fogalmazz világosabban, elvégre is ez egy anonim oldal, igazán leírhatnád az okot.

2018. máj. 17. 17:39
 6/18 anonim ***** válasza:
20%
Akiknek csupán, vagy jobbára elméleti kérdés a hit, az egyház, annak nehezebb is elképzelni olyan helyzetet.
2018. máj. 17. 18:00
 7/18 anonim ***** válasza:
Akkor is úgy van, ha sokaknak nem is tetszik. Ha valaki járja a eredeti, krisztusi utat, annak olyan próbái is van, mint az első századi keresztényeknek.
2018. máj. 17. 20:20
 8/18 anonim ***** válasza:
Aki valóban a krisztusi utat járja, az azt is tudja, hogy a főparancsolat a szeretet parancsolata. Ebbe pedig nem fér bele a "jaj, nem megyek el ide meg oda, nehogy lássam a másik képét, akit rühellek"...
2018. máj. 17. 22:19
 9/18 A kérdező kommentje:

Pl ha valaki a környezetedben, illetve az említett halmazból mondjuk okkultizmussal érintett, amellyel nem is hajlandó teljesen szakítani, s valószínűleg már csak ennek következményeképp is visszatérően ellenséges a keresztény hiteddel, s pl a gyermeked hitéletét illetően is állandó ellendrukkerként van jelen (mondván, hogy azért, mert te hülye vagy, még neki nem kell annak lennie, stb.)

Tehát akik azt mondják, hogy nincs olyan ok...azok szerint semmi problémát nem okozhat egy ilyen szellemi háttérrel rendelkező emberrel. Én nem erről vagyok meggyőződve. Ráadásul a szeretet parancsának engedelmeskedni sem feltétlenül egyféle magatartást jelent az én álláspontom szerint, mint ahogy szeretni sem a puszta elfogadását jelenti egy embernek, minden rossz dolgával és tévedésével együtt, meghagyva őt mindazon tévedésben, ami a meggyőződésed szerint a kárát és végsősoron a pusztulását fogja eredményezni.

Talán nem jó példa, de ha te végsősoron arra jutsz mondjuk a gyermekeddel kapcsolatban, aki semmilyen jó szóra, értelmes érvekre, kisebb-nagyobb presszióra nem hallgat, s nem tér le arról az útról, hogy a magatartásával kárt okozzon magának és adott esetben másoknak is; erőszakot viszont nem tehetsz és nem is akarsz tenni rajta, akkor nem lehet-e, hogy a szeretet is végül olyan utakat próbáljon meg keresni végül, mint akár a hallgatás, ami akár talán egyszer eredményesebben állíthatja válaszút elé a másikat, mint az ezerszer elismételt és ezerszer a füle mellett elengedett szavak, amik semmi változásra nem ösztőnöztek és nem vezettek. Nem tesz-e olyat az ember, hogy megvon valamit, akár saját magát a másiktól, ha máshogy nem megy, s mégis nem a gyűlölet a mozgatója, hanem sokkal inkább ez a szeretet adott esetben?

2018. máj. 18. 11:47
 10/18 A kérdező kommentje:
Nem szégyenlem, amit tettem, illetve amit nem teszek, akkor sem, ha tisztában vagyok vele, hogy a többség szemében én fanatikus vagyok, vagy valláskárosult, vagy egyszerűen hülye, mert én tudom, hogy miért tettem ezt, s ma is azt gondolom, hogy a rossz választások közül ez volt a kevésbé rossz és hogy a szeretet tekintetében, és az Isten nézőpontjából talán a valóság itt elválik az igazságtól.
2018. máj. 18. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!