Igen, végül is az isteni ítéletekre csak azért volt szükség, mert Sátánnak köszönhetően olyan méreteket öltött a gonosz, hogy bele kellett szólni.
Én nem nevezném "újraindításnak", ami az elején történt, mert az akkor történt volna, ha Isten mindent újrakezd, vagyis Sátánt (démonaival), és Ádámot asszonyostul eltünteti az útból. Na de pont az a lényege a történetnek, hogy a Teremtő ezt nem tette meg!
Az ok?
Benne van a bibliában, tessenek elolvasni. Alapos oka volt rá, az biztos!
emberi szemszögből újraindítás...özönvíz példának...arra az Ószövetség és Újszövetség, mint vírusirtó, de nem felelt meg, pontosabban kevesen hisznek a szavának. így értettem az előzőeket. nem az univerzum újraindítását és a teremtését vázoltam fel. :)
üdv
25/F
Értem!
Bizony lesz még egy-két újrakezdése az emberi fajnak.
18:41
Elnézést, de most ellent mondasz önmagaddal. Azt mondod, hogy a Bibliát absztrakt módon kell értelmezni, de a sátánt nem. A sátán egyenlő a halállal, melynek oka a bűn. És nem valami benefaktum volt az első világháború célja, hanem az öntelt terjeszkedés, amely sátán ideájával abszolút egyenlő. Nem a sátán volt a kirobbantó, hanem az ember, csak hallgatott a sátánra, így lényegében az sátán műve. Gondold végig elvontabban, amit mondasz, és következtess logikusan, ha argumentumokat társz ki másik fél felé!
Szó sincs "belenyugvásról", a Biblia pontosabb megértéséről van itt szó. Fontos dolgokat nem szabad kihagyni belőle, mert akkor teljesen érthetetlen lesz.
Nem szoktam idézgetni magamat, de most ide kívánkozik:
"... ha Isten mindent újrakezd, vagyis Sátánt (démonaival), és Ádámot asszonyostul eltünteti az útból. Na de pont az a lényege a történetnek, hogy a Teremtő ezt nem tette meg!
Az ok?
Benne van a bibliában..."
(Feltételezzük, hogy a történet igaz)
Ugye, a Teremtő a lázadás szereplőit a kezdet-kezdetén kitörölhette volna a létből, mint ha mi sem történt volna, igaz? És egy újrakezdés, aztán minden ment volna a tervek szerint.
Persze, és ez okoz azóta is sokaknak "fejfájást", mert nem értik a logikát, miért hagyta élve Isten Sátánt és démonait, az első emberpárt sem azonnal ölte meg, de kétségtelen, hogy a halálos ítélet után, a haláluk is elkerülhetetlen volt.
Mert így Isten tehető - legalábbis közvetetten - felelőssé minden rosszért, ami azóta történt.
No de ez csak az egyik oldala a dolognak, ám van egy erősen elhallgatott, nem közismert oldala is.
Mi lett volna, ha Isten azonnal elsöpri a lázadókat? Milyen kérdések vetődtek volna fel azokban a személyekben, akik már akkor is sokan voltak, mint külső szemlélők, hiszen Istennek akkor már sok angyala létezett? Ezek a kérdések elkerülhetetlenül felvetődtek volna:
"Tán csak nem volt igaza mégis a "kígyónak", alias Sátánnak?
Képzeld el, ha téged valaki sok szomszédod előtt azzal vádol meg, hogy rossz apa vagy, rosszul bánsz velük, a gyermekeidtől zsarnoki módon megvonod a legjobb dolgokat, hogy ők sokkal jobbat érdemelnének nálad, stb...
Te mit tennél? Azonnal fognál egy lapátot és lecsapnád az illetőt? Szerinted jó ötlet lenne így válaszolni a hamis vádakra?
Akkor mi marad annak igazolására, hogy a rosszakaród csak alaptalanul rágalmaz? Az, ha időt adsz a bizonyítására, vagyis csakis úgy derülhet ki, hogy egy szemét rágalmazó, ha idővel a saját példáddal bizonyítod, hogy valójában hogyan bánsz a gyerekeiddel.
Isten is ezt tette. Nem örökké tart a türelme, de időt adott Sátánnak és az általa alaposan befolyásolt világnak, hogy kinek van igaza. Ez a fontos kérdés pl. Jób könyvéből is kiderül. Sátánt már sokszor bizonyították a hazugság, félrevezetés, és csalás forrásának.
Azt szokták mondani, hogy a legnagyobb félrevezetése az, hogy elhitette a világgal, hogy nem is létezik.
"... kicsit úgy tűnik nekem az egész, mintha Isten és a Sátán örökös vetélytársak lennének és mindig civakodnak és ármánykodnak és folyamatos tart a huza-vona, hogy éppen ki a dominánsabb, a jó vagy a rossz."
Nem, valójában csak a rossz által erősen befolyásolt világ látja "örökös" harcnak, ami sohasem ér véget. De úgy, mint hogy a múltban sem volt mindig ez az állapot, a jövő sem erről szól majd. Mint mondtam, a Biblia erőteljes vigasza az, hogy ezek csak átmeneti állapotok, jó okkal. Nem is beszélve arról, hogy Sátán maradandó kárt nem tud okozni a földnek, mivel a Teremtő hatalma és szuverenitása megkérdőjelezhetetlen! Az, hogy megengedi a gonoszt, nem jelenti azt, hogy gyenge az elsöprésére, vagy meg sem akarja tenni.
A jó mellett a rossz jelenléte, "nélkülözhetetlensége" csak szintén egy ámítása Sátánnak, vagy önbecsapás, hamis vigasz e kegyetlen világban!
Miért is kéne eltörnöm a lában csak azért, hogy megtudjam mennyire fáj? Az okos más kárán tanul.
A szörnyű bűnök nélkül, melyet egymás ellen egyesek (vagy a nemzetek) elkövetnek, ragyogóan lehet élni, sőt!! Hosszú távon csak így lehet! Kételkedsz tán?
Másrészt viszont Isten a Biblia szerint többek között ezért is engedte meg a gonosz létezését, vagyis hogy nyilvánvalóvá váljon egyszer és mindenkorra, mit jelent a törvénytelenség, vagyis egyszerűen a bűn, ami az "isteni cél eltévesztését" jelenti szó szerint az eredeti héberben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!