Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért várja el ezt tőlem Isten?!

Miért várja el ezt tőlem Isten?!

Figyelt kérdés

Annyi, de annyi vallás van ezen a világon...

Beleszületek egybe (szektába pontosabban), rájövök hogy nem jó, haladok tovább.

Megvizsgálom az egyik vallást, nem értek egyet/nem hiszek benne.

Megvizsgálom a másikat, ugyan ez. Mindegyikkel csak részben tudok egyetérteni.

Egyszerűen nem tudok többé hinni a kereszténységben. A többi vallást meg (bocsánat a kifejezésért) hülyeségnek tartom (iszlám, zsidóság, buddhizmus, hinduizmus...).

Az egyikben szívtelennek tűnik Isten, a másikban túl sok Isten van, megint másikban nincs is Isten/mi vagyunk Isten...

Jártas vagyok matematikában, fizikában és a természettudományokban általában, és hiszek abban, hogy nem a véletlenből lettünk (vagyis az ősrobbanás), hanem valaki/valami okozta ezt - mert ugye a tudomány se zárja ezt ki (ennél fogva hitkérdés).

De ha létezik egy Isten, melyik az igaz vallás? Létezik olyan? Mégis HONNAN kéne tudnom nekem, hogy melyik az? Hogyan várhatja el tőlem Isten, mikor ismeri az emberi értelem határait, hogy ilyen nehéz kérdésben, aminek ráadásul ilyen nagy a tétje, egyedül döntsek?!

Vagy úgy van vele hogy mindegy, csak jó ember legyél? Vagy minden abszolút mindegy neki, mert úgy se törődik velünk és a halál után sincs semmi?

Eddig a Bibliát Isten szavának vettem, de minél többet tudok róla, annál kevésbé tudom ezt elhinni... Az rendben van, hogy sokszor van róla szó a szeretetről, de rengeteg benne a gyűlölet is! És még rengeteg sok dologról, amivel én például nem értek egyet, vagyis pontosabban nem hiszem el, hogy egy szerető Istentől származna, pl. homofóbia, a nők elnyomása, rabszolgaság, meg úgy alapból rengeteg erőszak (Isten konkrétan idegbetegnek tűnik a Biblia alapján)...

Még ha nem is szükséges egy bizonyos felekezethez tartozni... Mit higgyek? Mindegy?

Ha nem mindegy, miért nem mondja el nekünk egyértelműen?

A kérdés teljesen komoly, ezért komoly érveket várok. Köszönöm előre is a válaszokat!

2019. febr. 8. 14:39
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
14%

"vannak akik egyenesen át is írják, mint Jehova Tanúi, "

Én is Tanú vagyok, és a Biblia nem átírva van, hanem az eredeti írásoknak megfelelően fordítva, illetve a modernkori nyelvezet is szükséges volt, mivel már nem használunk régi szavakat, kiejtéseket, amit sokan nem is értettek meg.

Az Átírásról meg annyit, hogy Nem a Tanúk "írták át", hanem a magukat keresztényeknek nevező hitehagyottak, akik a szent háromság dogmáját, és egyéb nem keresztényi szavakat, és kifejezéseket is belevontak, hogy ne legyen annyira nyilván való Isten mondani valója.

Évszázadoka alatt annyira elterjedtek ezek, hogy az emberek újdonságnak tartják, hogy vissza van állítva, az eredeti Istennek járó tisztelet, erkölcsi oktatás, és keresztény imádat. Sokak akik ilyen életben élnek, felháborítónak tartják, és úgy gondolják, hogy azok akik szeretének így élni, azok tévednek.

S mivel nem akarják, hogy Isten beleszóljon az "erkölcstelen" életükbe, azok akik Isten erkölcsi elvárásait igyekszenek újra tanítás tárgyává tenni a maguk, és az Istent szerők életében, azokat támaják, szektázzák, és megvetéssel illetik

Ahogy a Farizeusok is féltették a hatalmukat....

2019. febr. 8. 20:17
 12/24 anonim ***** válasza:
76%

"Én is Tanú vagyok, és a Biblia nem átírva van, hanem az eredeti írásoknak megfelelően fordítva"

Aha, ezért rejtegetik a fordítók kilétét? Ezért nem egyezik a "bibliátok" a számtalan más fordítás közül egyikkel sem? Komolyan beveszed hogy a világtörténelem összes keresztény felekezetéhez tartozó összes fordító képtelen volt helyesen fordítani, csak nektek sikerülhetett ilyesmi? Ennyire hogy nem gondolkodhat valaki?

Pontosan erről beszéltem, hogy még egy ilyen nyilvánvaló átirattal is könnyű embereket bepalizni, mint ahogy téged is sikerült.

2019. febr. 8. 21:14
 13/24 anonim ***** válasza:
0%

"könnyű embereket bepalizni, mint ahogy téged is"

Én ismerem a más fordítású Biblia belső tartalmát is, van nem csak Károli, de Ökomenikus is...

Régen ebből tanultunk, amíg nem készült el a jelenlegi.

2019. febr. 8. 23:22
 14/24 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Leírnád, hogy mi bajod az ősrobbanással?

Érdekelne, mert ebből látszik, hogy merre érdemes tovább menned.

2019. febr. 8. 23:26
 15/24 anonim ***** válasza:
88%

"Én ismerem a más fordítású Biblia belső tartalmát is"

És sosem vetted a fáradtságot, hogy összehasonlítsd a kettőt?

Egy szemléletes példa. Isten saját neve önmagára, a tetragrammaton, JHVH jó pár helyen előfordul az Ószövetségben. Ezt fordították régen Jehovának, aztán rájöttek hogy ez hibás, újabban a Jahvét használják.

Na de, az Újszövetségben egyetlen egyszer sem szerepel a JHVH. Az Őrtornyos fordítás mégis telipakolta Jehovázással az Újszövetséget. Azaz önkényesen hozzátett a Bibliához. Ez sem tűnt fel?

2019. febr. 8. 23:30
 16/24 Alex Fly ***** válasza:
Ne görcsölj. Ha nem találtad meg a felekezetedetb akkor nem kell sehova sem járnod. Csak maradj nyitott és érdeklődő -és rá fogsz találni a saját utadra...
2019. febr. 9. 00:49
 17/24 pelgrim ***** válasza:
0%

Isten nem vár el tőled semmit. Isten nem egy valaki, nem egy személy, Isten egy személynél minden tekintetben végtelenszer több. A nehézség ott adódik, hogy egy ilyen tekintélyt nem tudunk elképzelni anélkül, hogy egy személyre gondolnánk. Isten nem alapított semmilyen vallást, sőt semmit sem teremtett, de mindenné fejlődött. Mindenhatósága onnan származik, hogy mivel minden belőle fejlődött ki, következzetesen mindenre kihat.

Mi tehát Isten fejleményei vagyunk, nem teremtményei, mint ahogy a fa levelei sem teremtményei a fának, hanem fejleményei. Ebből származik isteni kilétünk, a Krisztus bennünk.

Azt kérdezed hogy mit higgyél? A leg hitelesseb ez ügyben a Krisztus hangja bennünk, egy megérzés: érezhetjük a dolgok igazságát, helyességét, méltányosságát, vagy e dolgok hiányát. Ez egy megbízható ismérv, feltéve ha egy 'felhőtlen', elfogulatlan lelkiállapotban hivatkozunk rá. Ennek alávetheted a vallások tanítását (amit már meg is tettél), mások vagy saját véleményedet vagy bármi mást, ez nem fog félrevezetni.

2019. febr. 9. 10:10
 18/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok kommentet!

Hallottam már a valláskárosult kifejezést, de nem tudom.. Az kár, hogy jobban megvizsgálom azóta a vallásokat? Kritikusabban?

"nem muszáj hinni"

Nem, de én hiszek. Élő és érző emberi lényként alap, hogy ezeken gondolkozok.. Ennyi különböztet meg az állatoktól: Töröm a fejem, hogy honnan jöttünk létre.

Just sayin

"Én nem hiszem hogy te komolyan tanulmányoztad ezeket a vallásokat."

De, megvizsgáltam, jártam egy ideig mecsetbe is (nyilván rengeteg protestáns és katolikus templomba is). A hinduizmust mondjuk tényleg nem, mert számomra a többistentan nem logikus. 🤷🏻

Nem tegnap jutott eszembe a kérdés...

"Leírnád, hogy mi bajod az ősrobbanással?"

Semmi, pont ezért írtam, hogy így jöttünk létre. :) Viszont a tudomány egyelőre sajnos nem tudja elmondani ez miért történt, tehát számomra logikus hogy valaki/valami készített minket.

Kedves tanúk! (6,7,8,11,13)

Köszönöm a válaszotokat, de egy dolgot figyelmen kívül hagytatok:

Én NEM indulok már ki abból, hogy a Biblia Isten Szava! Nincs rá bizonyíték, és egyszerűen hiteltelen, egy gonosz, emberi tulajdonságokkal rendelkező Istent mutat be! (Főleg az Ószövetség; az Újszövetség már csak homofób, nőellenes, meg még egy pár dolog)

A másik, hogy /sajnos/ a ti vallásotokat ismerem a legjobban. Apa vén, nagyapám körzetes volt haláláig, testvéreim kisegítőszolgák, nagybátyám KH-iskolát végzett, másodunokatestvérem helyettes köf... Ne értsetek félre, ez nem nagyzás, de rengeteget kérdeztem őket is és soha de soha nem kaptam értelmes választ. Egyetlen esetben sem tudták megválaszolni a kérdéseim, csak ugyanazokat a Bibliaverseket ismételgették.

Privátban (bár már válaszoltam) felesleges küldeni a linket, az összes videót láttam. Hiába, egyszerűen logikailag több sebből is vérzik.

Köszönöm mindenkinek, még érdekelnek a válaszaitok!

Akikre nem tértem ki külön, azokkal úgy általában egyetértek (= szerintem is így lehet, bár erre sincs bizonyítékom).

2019. febr. 9. 12:57
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

"a tudomány egyelőre sajnos nem tudja elmondani ez miért történt, tehát számomra logikus hogy valaki/valami készített minket"

Már ne haragudj: ettől miért lenne logikus?

Látsz BÁRMIT az életben, amit nem mi csináltunk, és kötelezően készítette volna valaki?

A hegyek, az erdők, a folyók mind maguktól alakultak ki.

A naprendszerek, a bolygók, de még a csillagrendszerek is maguktól alakultak.

Szóval az ismert folyamatokban nincsen sehol alkotó.

De legyen: te hinni szeretnél.

Rendben van, de amiben hiszel, az a hézagok istene.

Írtam erről már elég sokat.

2019. febr. 9. 14:33
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

"Nem, de én hiszek. Élő és érző emberi lényként alap, hogy ezeken gondolkozok.. Ennyi különböztet meg az állatoktól: Töröm a fejem, hogy honnan jöttünk létre."

de ennek miért kell magába vonni egy istent?

2019. febr. 9. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!