Milyen részletességgel kell gyónni?
#18#:
"Szóval majd akkor visszatérhetünk a kérdésre, ha kicsit kompetensebb vitapartner leszel és nem állítasz ilyen blőd ostobaságokat."
Én állítok "blőd ostobaságot"?
Hát nem te erősítgeted azt, hogy a papoknak van hatalmuk az emberek bűneit megbocsátani?
Szerintem kettőnk közül nem én állítok blőd ostobaságot!
Vagy gondolod, ha valakivel elismételtetsz néhány "Mi Atyánkot" vagy néhány "Üdvözlégyet", akkor annak az illetőnek már rögtön üdvössége van és máris bűnbocsánatot nyert és újjászületett Isten Szent Szelleme által? Ezt ugye te sem gondolod komolyan?
Mert ha igen, az azt jelenti, hogy te sem vagy kegyelem alatt, te sem vagy újjászületve Szent Szellem által, te benned sem él Jézus Krisztus és csak azt hajtogatod, amiket éveken keresztül bemagoltál tankönyvekből a tanórákon.
#20#:
"Mert megint csak azt látom, hogy kényed kedved szerint átírod a bibliai verset, ha valami nincs benne, akkor azt kipótlod ízlésed szerint."
Ezt pont te mondod? Én sehol sem olvastam azt, amit te magyarázol bele, miszerint a papoknak van hatalma az emberek bűneit megbocsátani. Ezt én sehol sem olvastam.
Mond már meg nekem, hol lenne már hatalma egy embernek a másik ember bűneit megbocsátani, üdvözíteni, újjászülni, kegyelembe fogadni, örök-életet adni stb.?
SEHOL! Mert ilyen nincs a világon! Erre csakis Jézusnak van hatalma! Ez evidens, és egyértelmű ez nem is képezheti vita tárgyát!
Ha te ezt nem fogadod el, arról én nem tehetek, a te dolgod, de akkor ne mondj ellent Istennek. Mert, ha ember képes üdvözíteni és örök életet adni a másik embernek, akkor Jézus Krisztusra nincs is szükség és a halála teljesen értelmetlen volt. Így gondolod, ezt állítod?
Na jó, részemről ez az utolsó komment itt. Kissé kezd olyan irányba menni, mint a múltkor, amikor hevesen állítottad, hogy Isten három lényegű (ez már valami politeista eretnekség), akkor is sületlenségeket írtál, most is.
"Én állítok "blőd ostobaságot"?"
Határozottan. Állítottad:
"Tudod az az érdekes, ami neked idáig nem tűnt fel. hogy egyetlen egy protestáns gyülekezet és egyház nem ért egyet azzal, amit te állítasz, csak a katolikus egyház."
Erre írtam, amit és igazam van. De ha nem hiszed, itt olvashatsz róla:
Ha esetleg más is olvassa még a kommenteket, láthatja, hogy ellentétben állításoddal, a katolikusok mellett a legnagyobb protestáns egyháznál (anglikánok) is van gyónás és a még nagyobb ortodoxiában is.
De nézzük a 2. legnagyobb protestáns felekezet alapítója, Luther miként vélekedik róla:
„A feloldozás, vagyis a kulcsok hatalma szintén segít és vigasztal a bűnnel és rossz lelkiismerettel szemben, mert így rendelte Krisztus az evangéliumban. (…) Minthogy az absolutio privata (személyes feloldozás) a kulcsok szolgálatából ered, nem szabad megvetnünk, hanem nagyra kell tartanunk és meg kell becsülnünk, mint a keresztény egyház minden más szolgálatát.”
Most tételesen rámutattam, hogy állításod vagy ostobaság volt, vagy rosszabb esetben rosszindulatú hazugság. Döntsd el te.
Az pedig egy dolog, hogy átírod a Szentírás szavát (továbbra se mutattál rá arra, amit már kétszer is kértem az ominózus vers kapcsán), de már az én számba is olyasmiket adsz, amiket sosem állítottam? Szerintem visszavehetnél egy kicsit ebből a gőgből. Nem baj, ha néha kicsit indulatosabbak az hozzászólások, én is olykor alkalmazom. De hol állítottam én, hogy értelmetlen lenne Krisztus áldozata? Idézd, mert ilyenre nem emlékszem. Azért az indulat és a rágalom közt van egy igen vastag és éles határvonal.
"az azt jelenti, hogy te sem vagy kegyelem alatt, te sem vagy újjászületve Szent Szellem által, te benned sem él Jézus Krisztus"
Ezt kérlek engedd meg Istennek, hogy majd megítélje, ne akarj itt istent játszani és megmondani helyette. Tudtommal Isten a szívek és vesék vizsgálója, nem "szaja" nevű felhasználó.
"Én sehol sem olvastam azt, amit te magyarázol bele, miszerint a papoknak van hatalma az emberek bűneit megbocsátani."
Emlékeim szerint ilyet nem is állítottam. De lehet tévedek, ebben az esetben idézz. Helyette feloldozást írtam. Egészen pontosan a #13-as hozzászólásomból:
"Hatalmat, hogy ördögöket űzzenek, gyógyítsanak, sőt bűnöket feloldozzanak."
Ezt írtam.
A bűnöket végső soron Isten bocsátja meg, de a feloldozást az Egyház szolgáltatja ki.
Folytathatnám, de felesleges.
------------------------------------------
Az a baj, hogy te úgy vádaskodsz, úgy költöd át amit írtam, úgy adsz a számba olyan mondatokat, amiket sose írtam, vagy mondtam, olyan állításokat fogalmazol meg, amiket sose vallott az Egyház, olyannal rágalmazod, amit sose mondott, hogy közben még arról sincs halvány fogalmad, amiről beszélsz. Ez szerintem rendkívül nagy probléma.
Újra csak azt tudom mondani, hogy:
"Szóval majd akkor visszatérhetünk a kérdésre, ha kicsit kompetensebb vitapartner leszel"
Ennek így sok értelme nincs, de tényleg. Vagy ne szólj a témához, vagy előbb ismerd meg amit kritizálsz. Mintha én a húrelméletet kezdeném hevesen tagadni úgy, hogy fogalmam sincs arról, mi is a húrelmélet.
Ha érdekel, itt elolvashatod, hogy mi a gyónás:
Ha elolvastad és ez alapján fogalmazol meg kritikát, akkor visszatérhetünk rá és vitázhatunk értelmesen. Mindaddig igen nehéz lenne, szóval passzolom.
Uh. Jó sokat írtál. Nem biztos, hogy lesz időm mindenre megválaszolni.
Így első nekifutásként csak azt idézem, amit Jézus mondott:
Mt.11,28.Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.
Lk.6,47.Valaki én hozzám jő és hallgatja az én beszédimet és azokat megtartja, megmondom néktek, mihez hasonló.
Lk.6,47.Valaki én hozzám jő és hallgatja az én beszédimet és azokat megtartja, megmondom néktek, mihez hasonló.
Jn.5,40.És nem akartok hozzám jőni, hogy életetek legyen!
Jn.6,35.Jézus pedig monda nékik: Én vagyok az életnek ama kenyere; a ki hozzám jő, semmiképen meg nem éhezik, és a ki hisz bennem, meg nem szomjúhozik soha.
Jn.6,37.Minden, a mit nékem ád az Atya, én hozzám jő; és azt, a ki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem.
Jn.6,44.Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
Jn.6,45.Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.
Jn.6,65.És monda: Azért mondtam néktek, hogy senki sem jöhet én hozzám, hanemha az én Atyámtól van megadva néki.
Jn.7,37.Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék.
stb. stb.
Tehát röviden: Ha valaki isten igazságát keresi, az üdvösséget keresi, a megbocsátást keresi, a kegyelmet keresi, az örök-életet keresi stb. az nem a katolikus paphoz megy megbocsátásért és feloldozásért, hanem személyesen Jézushoz. A papnak is az lenne a kötelessége, hogy ezt elmondja a híveknek: Feloldozást akartok, megbocsátást akartok, üdvösséget akartok, örök életet akartok, békességet akartok stb. akkor járuljatok Jézus elé és bánjátok meg bűneiteket! Fogadjátok el Őt Személyes megváltótoknak, Uratoknak és Isteneteknek. Hívjátok be Őt a szívetekbe, az életetekbe!
Ez a megbékéltetés szolgálata, hogy Jézus elé vinni és vezetni az embereket, mert Ő benne és Ő általa van a békesség!
Csel.3,19.Bánjátok meg azért és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek, hogy így eljőjjenek a felüdülés idei az Úrnak színétől.
Csel.2,38.Péter pedig monda nékik: Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát.
Kol.3,24.Tudván, hogy ti az Úrtól veszitek az örökségnek jutalmát: mert az Úr Krisztusnak szolgáltok.
Nem a katolikus papnak és a katolikus paptól, hanem személyesen Jézusnak, személyesen Jézustól!
#23#
:"A bűnöket végső soron Isten bocsátja meg, de a feloldozást az Egyház szolgáltatja ki."
A feloldozást az Egyház szolgáltatja ki?
Milyen feloldozást és milyen jogon? Talán te vagy az Isten vagy a katolikus egyház, aminek a kezéhez százezrek vére tapad és lepaktált a politikával, e világ hatalmával és fejedelmével?
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? A katolikus egyháznál van a feloldozás hatalma?
És még én beszélek hülyeségeket, meg blődségeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!