Miért pont a keleti egyhazaknál maradt meg az eredeti, hiteles kereszténység?
Neoprotestánsok és Tanúk válaszait, akik abban a téveszmében szenvednek, hogy ők az igazi hívek, nem kérem. Köszi...
Szóval!
A keleti egyházaknál még olyan liturgiákat is tartanak, ami az apostolok korában maradt fent. Arámi nyelven éneklik a miatyánkot, a ruha is hagyományos viseletet tükröz. Nagyjából tehát ott még megmaradt az ókori keresztenység.
De hogyan lehetséges, hogy keleten ilyen tisztán megmaradt az ókori minta, miközben a gyökerekhez való visszatéressel büszkélkedő protestantizmus és az önmagát a kereszténység fejének tartó Róma gyakorlatilag teljesen eltért? Főleg ugye előbbi (a szektákról nem is beszélve).
"67%-os katolikusnak:"
Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy 2 67%-os hozzászóló is írt, na de mindegy....
"Dánielt az atyák egyértelműen úgy èrtelmezték..."
Oké, forrás? Egy adventista teológiai értekezést nem fogok elolvasni, de ha rámutatsz, hogy az apostoli atyák mely levelében olvashatok erről, azt szívesen megteszem. Mert olvastam néhány írását Szent Ignácnak, Szent Kelemennek, Szent Polikárpnak, de nem rémlik, hogy írtak volna Dániel könyvéről. Lehet elkerülte a figyelmemet.
" Nos, White megmondott dolgokat előre..."
Én is mondhatok meg dolgokat előre, ha sok dolgot mondok, csak bejön egy-két jóslat. Ettől még nem leszek próféta. EW azt is megmondta, hogy néhány éven belül eljön a világvége, láthatóan nem volt igaza. Ugyan olyan hamispróféta volt, mint Russel. Javaslom, hogy EW helyett inkább Krisztust kövesd.
"A katolikus gondolkodásban a latin Biblia egyenrangú a héber és görög Bibliával."
A katolikus gondolkodásban a magyar Biblia is egyenrangú a latinnal és egyenrangú a héberrel, sőt göröggel is. Tudod ezt nevezik fordításnak. Sőt a görög Ószövetség is már fordítás, láthatóan még is egyenrangúnak tartod a héberrel.
"Viszont az Egyház a Vulgatának tekintélyt adott, kérdés, miért?"
Ha valakinek nagyobb az IQ-ja, mint a cipőmérete, hamar rájön. A Birodalom nyelve latin volt, ahogy sok évszázadon át később is latin maradt a tudományok, a teológia, a jog, stb... nyelve. Mivel a görögöt senki se beszélte Európa nagy részében és a latin volt elterjedve, tényleg nem kell sok ész, hogy magadnak megválaszold a kérdést. Na szerinted miért?
Kérdés hogy ezen múlik-e a keresztyénség. Tehát ha magyarul imádkozok Istenhez és nem arámiul (amilyen nyelven nem tudok) mint 1900 éve akkor én rossz keresztyén vagyok?
Amúgy nem vagyok egyháztörténész de tényleg így öltözködtek 1900 éve a papok?
Vagy egyáltalán számít ez? Jézus egész biztosan nem így volt felöltözve amikor tanított, meg az apostolok sem így járták a világot. Biztosan régi és szép dolog, de nem Jézustól származik.
Ha szerinted ilyen külsőségeken múlik a kapcsolatod Istennel, akkor ajánlom a Biblia alaposabb olvasását...
Az eredeti hiteles apostoli őskereszténység sehol sem maradt meg.
Ez nyilvánvaló, ha valaki elolvassa az Apostolok cselekedeteit. "Mindenük köz vala és nem volt köztük szegény" csak, hogy egy példát említsek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!