Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hány Isten is van a keresztény...

Hány Isten is van a keresztény nézet/felfogás szerint? (Folyt. Lent)

Figyelt kérdés

Azt mondják ugye, hogy a kereszténység monoteista (EGY Isten hívő). De akkor ezt hogyan értelmezzem a Bibliában, ami Isten szava?

A monoteizmust erre alapozzák a keresztények:

5 Móz. 6,4 "az Úr, a mi Istenünk, egy úr!"

DE mi a helyzet az alábbi (és hasonló) igehelyekben írtakkal?:

1 Móz. 1,26 "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre"

Kik azok ha "MI", ha valóban csak egy (megjelenési formája van) Isten(nek)?

1 Móz. 3,22 "És monda az Úr Isten: ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván."

Kik azok a "MI" ezen az igehelyen is?

Ez nem egy óriási ellentmondás, ha a keresztények továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Isten EGY (távoli, a mennyekben lakó...)?

Vagy esetleg mégis csak a védikus irodalom az igaz (amelyre magát a Bibliát is alapozták, csak ez utóbbit időközben felhígították, degradálták), amelyben Isten EGY, de több megjelenési formája van, így mégsem egyetlen út vezet hozzá?

2010. jún. 26. 14:00
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

Téosz.

"Azért nem lehet belekötni, mert ez a filozófia azt mondja: ez nem így van. A másik pedig azt mondja: nem ez így van. Ennél többet nem tudunk tenni. :D"

Félre értesz, több helyen is, de kezdjük ezzel.

Nem mondtam, hogy az nem úgy van, sőt azt sem mondtam, hogy így van, én továbbléptem abból, ami eddig ment, de nem vált be. A fejlődés előre megy. Szóval inkább úgy fogalmaznék, hogy ez van, azzal magában. Semmiből sem tart "belekukkantani", az előzőt már úgy is ismered. Ez nem azt jelenti, hogy rád akarom tukmálni, simán beszélgetünk elmondja mindenki a véleményét, de én - nem nagyzolásból - a te cipődet hordtam már. Nem volt kerek a téma, pontosan olyan dolgok miatt, amit a "Ha külön választjuk..." bekezdésedben felvezetsz. Nem tudjuk különválasztani Istent a világegyetemtől, ugyanis ha megtennénk, nem lenne meg a létezés szikrája semmiben, mert azt az Úr adja, s az Úr mindenhatóságát is korlátoznánk, ha elszeparáltan léteztetné magától a világunkat.

Elsiklottál egy másik nézetem felett is, ami az alapját képezi annak, amit tudok. Én azt állítom, hogy Isten egy végtelen tudással rendelkező Elme. S a világegyetem az ő magában kivetített gondolata, mi magunk is, elméink, és testünk egyaránt. Tehát ha így szemlélődünk, akkor a te fizikai világod benne van a te isteni dimenziódban, úgymond alárendelve, de egymáshoz rendelve is. A tudatunk válik eggyé a mindenség(Isten) tudatával, így mi is magunkba érezhetjük a világegyetemet. Ekkor kerülünk a kiinduló állapotba, amilyennek meg lettünk teremtve, de mivel akkor nem volt tudásunk(jó, rossz), ezért önkéntelenül is megtapasztaltuk azokat a relációk miatt, s bezárul a kör, ami egyébként az Úr terve is, mindennel és mindenkivel. Kétféleképpen kerülhet erre sor, mármint az "út" megkezdésére. Mindkettő Kegyelem által. A fizikai világ megmarad, de még mindig az Atyában. Akkor vagy képes önzetlenül szeretni mindent és mindenkit, ha egynek tartod a mindenséget, Egységnek. A kettő együtt van jelen, egy időben. Ha már valakivel kivételezel, akkor a "szereteted" nem tiszta, mert jelen van az önzés, pont a másik megkülönböztetése miatt.

"Na látod, ez már a te filozófiád része. Ez már spekuláció, Jézus nem beszélt a jin-jangról, bár ki lehet következtetni."

Nem volt rá szükség, hiszen az Ószövetségben sok helyen szerepelnek az ellentét párok, legfőképpen az, ami az embert bűn felé hajtja. Az Újszövetségben pedig egyértelmű a dolog, próbálja ellensúlyozni Jézus az előzőeket. S te is írtad, hogy ki lehet következtetni. Erről szól a dolog, nem a "vak hitről". Furcsa lenne ha mindent a szó szoros értelmében vennénk.

"valakin teljesen eluralkodik a bűn, miközben a bűn rajta teljes vereséget szenved, valamelyik embernél a bűn vereséget szenved, míg a bűn elpusztítja azt (a valakit)."

Aki legyőzte a bűnt, azt nem pusztíthatja el, ha sikerül, akkor csak elhitette magával, hogy legyőzte. De erről beszélsz te is. Mindenki bűnös, s Kegyelem segíthet. Amit pedig én vallok egyszerűbbé teheti a bűntől való szabadulást, a Kegyelem elérését, s erről szól az egész. Ugyanis a gond gyökerét kell meglelni, hogy megszüntesd.

"Amiben nem értünk egyet: " bekezdéshez

Te

tudjuk.

Én

A "fizikai" világ nem istentelen, ugyanis ha az lenne, nem létezne, hiába gondolja úgy pár ember a jelen pillanatban, ami egyébként nem igaz, mert mindenki érzi magában, csak másnak tituálja.(létezés csírája)

Senki sem gonosz, csupán tévedésben vannak, de mikor magukra ébrednek, észreveszik, hogy a "rossz" kötelező, azért, amiket a korábbi komentjeimben lejegyeztem. Ez pedig lehetséges, hogy egy "második eljövetelben" következik be, akár "utolsó ítéletnek" is nevezhetjük, de szerintem nem úgy fog zajlani, hogy megítél az Úr a korábbi cselekedeteid alapján, hanem elmondja az igazat, s te eldöntheted, hogy elhiszed, azaz elfogadod "Isten országát", vagy nem. És természetesen lesznek olyanok, akik képtelenek lesznek ezt megtenni, elhinni, tehát elkárhoznak. Én pedig azon lennék, hogy mindenki "üdvüzöljön", hiszen mindenkinek jár egy esély, és nem tehetnek róla, hogy nem tudják a valót. :)

ui.: Tudom, hogy komoly dolog van még készülőbe, a hindu vallás is előrejegyzi egy ciklus végét, egy isteni megtestesüléssel "megspékelve"(utolsó ítélet). De miért ne készüljünk fel rá, ha lehetséges? :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. júl. 2. 18:23
 32/34 anonim ***** válasza:
Akkor elnézést. Remélem, sikerült megszoknod az enyhe skrizoféniámat. :F
2010. júl. 2. 20:06
 33/34 anonim ***** válasza:
Smile-error: nem :F hanem :S
2010. júl. 2. 20:07
 34/34 anonim ***** válasza:

No problemo kedves barátom. Nyisd ki a szemed és láss! :)

Megéri, higgy nekem. :P

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. júl. 2. 20:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!