Hány Isten is van a keresztény nézet/felfogás szerint? (Folyt. Lent)
Azt mondják ugye, hogy a kereszténység monoteista (EGY Isten hívő). De akkor ezt hogyan értelmezzem a Bibliában, ami Isten szava?
A monoteizmust erre alapozzák a keresztények:
5 Móz. 6,4 "az Úr, a mi Istenünk, egy úr!"
DE mi a helyzet az alábbi (és hasonló) igehelyekben írtakkal?:
1 Móz. 1,26 "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre"
Kik azok ha "MI", ha valóban csak egy (megjelenési formája van) Isten(nek)?
1 Móz. 3,22 "És monda az Úr Isten: ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván."
Kik azok a "MI" ezen az igehelyen is?
Ez nem egy óriási ellentmondás, ha a keresztények továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Isten EGY (távoli, a mennyekben lakó...)?
Vagy esetleg mégis csak a védikus irodalom az igaz (amelyre magát a Bibliát is alapozták, csak ez utóbbit időközben felhígították, degradálták), amelyben Isten EGY, de több megjelenési formája van, így mégsem egyetlen út vezet hozzá?
Senkit sem akarok kiábrándítani, de ebben a témában senki nem fog tudni okosakat mondani. Természetesen egy Isten van, egy Istenben három személy, Atya, Fiú, Szentlélek, de ennél tovább ember nem tud menni. Egyszerűen azért, mert nem tudjuk elképzelni, nem tudjuk matematikai modellekkel leírni, egyszerűen értetlenek vagyunk hozzá. Csak elhinni tudjuk, hogy így van. Hogyha pedig igaz az, hogy "Most tükör által, homályosan látunk, de akkor majd tisztán" (bocsi, nem pontosan idéztem), akkor az is igaz, hogy most ezt még nem érthetjük, és csak félrevezetjük magunkat a különböző okfejtésekkel. Persze egy ember az ilyet nehezen fogadja el.
Azt pedig távolról sem hinném, hogy a védikus irodalomra alapozták volna a Bibliát, és később felhígították, degradálták volna. Nem akarok maradinak tűnni, de mindig vannak olyan emberek, akiknek az az érdeke, hogy elbizonytalanítsák a hívőket, vagy elrontsák a hitelét, illetve az ilyenek mögött az ördög szándéka áll.
Istennek pedig igenis több megjelenési formája van, de ez nem függ össze a személyével (mivel hogy Isten, nincs keretek közé szorítva, nemde?). Mózesnek égő csipkebokor formájában jelent meg, Izráelnek a pusztában felhő-, vagy tűzoszlopként, a Hóreb hegyénél lángoló hegyként, Illésnek szelíd hangként, és még lehet sorolni.
Az embernek az a nagy baja, hogy mindig racionálisan, logikusan próbál gondolkodni, és emiatt nem hiszi, hogy egy Isten három személy lehet, vagy hogy Isten a mennyben lakik, mégis itt van köztünk. Nekünk sosem az volt a feladatunk, hogy ezeket bebizonyítsuk, hanem hogy elhiggyük.
Ha valaki nagyon együgyűnek gondolna, idézem Descartes szavait:
Ha nincs Isten, de hittem benne, az kicsi veszteség.
Ha nincs Isten, és nem is hittem benne, az kicsi nyereség.
Ha van Isten, és hittem benne, az végtelen nyereség.
Ha van Isten, de nem hittem benne, az végtelen veszteség.
09:45
egy korábbi válaszoló vagyok.
A kérdező szerintem nem kibillenteni akarta a hívőket, valószínűleg meg akarta érteni, hogy egy valós Istenről van e szó. S nem azt veszem ki az kérdés alatti szövegéből, hogy hogy ki akarja kezdeni a Bibliát.
"amelyben Isten EGY, de több megjelenési formája van, így mégsem egyetlen út vezet hozzá?"
Az utolsó mondat a lényeg...h nem biztos az, hogy csak egyféleképpen lehet eljutni hozzá. Hiszen mindenkinek máshogy jelenik meg, ahogyan te is állítod...:)
Egyébként pedig 3 aspektusáról beszélünk az 1 darab Istennek. Neked is van 3 darab...ébrenléti állapot, álomállapot és alvás állapota...de mindegyik te vagy...:)
üdv
25/F
LastOne.Left
LastOne.Left
;-)
Én sem gondoltam, hogy kibillenteni szeretne, csak gondoltam, hogy rávilágítok, hogy (szerintem) a Biblia nem valami alapján készült, hanem kőkeményen Isten tanítása. És csak Ő az alapja, nem más.
Bár én szívesebben használom a személy szót aspektus helyett (már csak azért is, mert pl. az, hogy egyszerre vagyok ébren és közben alszom, nem fordulhat elő, Isten viszont egyszerre 3 személy...). Csak ez egy emberi fejnek elképzelhetetlen. Ezért nem szeretek eleve elrendelésről, szabad akaratról és hasonlókról vitatkozni, mert az emberek gyakran többet szeretnének tudni a Bibliánál, "Isten tanácsosai akarnak lenni", és az nem vezet jóra. Csak hát az ember nem szereti elismerni, hogy korlátai vannak (még ha amúgy eléggé tágak is). :-)
Mert akkor most mi van? Ha Isten gyűlöli a bűnt, akkor a bűn nem maradhat meg előtte, és vele együtt a bűnös sem. Jézus a kereszten minden bűnt magára vállalt, vagyis vállalta, hogy Isten elítéli, és elhagyja. ("Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?") A bűnösre a pokol vár, Jézus megjárta a poklot. Jézus maga az Isten. Ha az Atya elhagyta a Fiút, akkor Isten az emberért elhagyta saját magát? Miért ne? Baromira nehezen hisszük el, hogy Isten mindenható, és az ő gondolatai bőven a mieink fölött járnak.
A gondolat végéhez persze hozzátartozik, hogy akkor mi miért nem kerültünk azonnal a pokolra? Hát pont emiatt. Isten kegyelme utólag, és előre is érvényes, miránk már nem tekint úgy, mint a bűnösökre, ha megvallottuk a bűneinket, és bocsánatot kértünk rá. :-)
Na de ezzel nem ellent mondani akarok, csak rávilágítani magunkra. ;-)
Kedves ma14:12! :)
"Na de ezzel nem ellent mondani akarok, csak rávilágítani magunkra."
Tudod az a nagy helyzet, hogy ez a fajta világítás számomra nem volt elég. Számomra nem elfogadható, hogy Isten bármit és bárkit is gyűlölne. Számomra az a kézenfekvő, hogy mivel mindent Isten teremtett, ezért magát a bűnt is. Aminek a szerepe, pedig pontosan az, hogy észrevegyük, van bűntelen is, önzetlen, tiszta szeretet, ami az élet igazi értelme, az örök boldogság. S tudod minden embernek ez a célja, hogy elfogadja "Isten országát", ami a teremtésünkkor volt felajánlva. S ha elértük ezt a tudatállapotot, hogy teljesen az Úr irányít minket, vagyis azzá leszünk, akkor felöleljük magunkban a 3 aspektusunkat, álmot, ébrenlétet, alvást, de az egész univerzumot is, akárcsak "Ő". :)
üdv
25/F
LastOne.Left.
A mai 14.12-kor írónak (és hasonlóan érvelőnek)...
Ez számomra nem válasz igazából, mert általában, amikor ilyen mélyrehatóbb, komolyabb kérdést teszek fel, akkor a keresztények jönnek azzal a magyarázattal, hogy Isten végtelen, Isten bármire képes, mindenható, stb, de igazából a kérdésre nem válaszolnak. Egyszerűen csak elhisznek dolgokat, tényként kezelnek és másokat is erre ösztönöznek. Ezt én a "Ne kérdezz, ne gondolkozz, csak kövess!" mentalitást nevezem vakhitnek.
Kedves 14:44 és kedves kérdező!
Ha Isten nem gyűlölné a bűnt, akkor lenne bármi értelme annak, hogy Jézus elszenvedje értünk a büntetést a kereszten?... Hiszen ha nem győlöli, akkor jól megvannak egymás mellett, és teljesen felesleges lenne kárhozatról beszélni.
Ha jól körbenéztek, minden médiából ez csöpög, férfiak házasságán át a nyilvános meztelenkedésig minden, az emberek ezt akarják legitimálni. Pedig nem lehet. Könnyebb azt hinni, hogy a bűnt is Isten teremtette, mert akkor nem szirénázna senkinek sem a lelkiismerete. Pedig sajnos mi teremtettük.
Annak pedig, hogy a keresztyének (ahogy én is), mindig ezekkel a szövegekkel jövünk, elég egyszerű a magyarázata. Ugyanis ezt hisszük, akkor miért mondanánk mást? Attól még, hogy ezt hisszük, nem vagyunk balekok, vagy betegesen naivak, kicsit sem. Egyszerűen csak elfogadjuk, hogy vannak olyan dolgok, amiket megérteni nem lehet, csak elhinni. "Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál." (Ézsaiás 55,9) Ezt jelenti ki Isten a prófétáján keresztül.
Az pedig, hogy ezt vakhitnek nevezed, egyenesen dícséretnek veszem. :-D De komolyan. Hidd el, nem is olyan egyszerű, hiszen attól még bennünk is felmerülnek kérdések, bizonytalanságok. A keresztény ember nem olyan, mint egy Jehova tanúja, hogy akármit mondasz, akkor is ugyanazt a szöveget nyomja. Csak vannak olyan dolgok, amikre nincs (most) válasz, és akkor nem állunk neki csakazértis kikutatni.
Bár szerintem elég ostoba, aki azt mondaná, hogy "ne kérdezz", vagy "ne gondolkozz". Aki ezt mondja, annak nincs is igazán fogalma arról, amiben hisz, és nem is valószínű, hogy érdekelné.
Úgyhogy hál'Istennek tévedsz, legalábbis én úgy vélem. ;-)
Szép napot
01:36
Igazából erről beszéltem, hogy én már kicsit többről elmélkedem. Filozófiai szinten természetesen. Mindent ami létezik Isten "teremtett", ez nem lehet vitás. A bűnt is, mint negatív "erőt" az univerzumban...kötelező rosszként, hogy az egyensúly meglegyen. a bűn fogalmát természetesen mi kreáltuk meg magunkat, s pontosan az önzésünk által. De ez egy kötelező dolog, ugyanis, ha nem ismerjük a rosszat, már hogyan lehetne fogalmunk magáról a jóról. S erre írtam az előző válaszomban, hogy mi magunknak kell ezt észre vegyük. Jézus megváltó jelenete, meg az embert nem a bűneitől váltotta meg, hanem attól, hogy a bűnben maradjon. Egy új utat kínált az embereknek...Isten útját. S a Szentlélek(lelkiismeret) van segítségünkre, hogy mindig helyesen és jól dönthessünk, ezáltal közelebb kerülve az Úrhoz. Isten nem gyűlöl...ez megfélemlítés, s ne érts félre nem személyeskedni akarok. De melyik hangzik jobban? Ne légy bűnös mert Isten pokolra küld(ráadásul mindenki bűnben szülteik...akkor hogyan ne legyek bűnös?)...Vagy figyelj a belső hangra(Szentlélek) mert az segít jó úton haladni, s így meglelheted a végső célodat(Isten királyságát).
Kinevetik a kereszténységet, mert egy humánus Istenről beszélnek. Isten mindenkit szeret, tehát nem gyűlöl senkit és semmit. Isten vár türelmesen, ahogyan kell is, míg az ember saját magától rájön, hogy a bűn az nem jó, s elkezd változtatni...:)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!