Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi szüksége van az embernek...

Mi szüksége van az embernek az evangéliumokra, Jézus tanításaira?

Figyelt kérdés

Időszámításunk előtt elég sok ember halt meg anélkül, hogy valaha is hallott volna Jézusról, a megváltásról. Jézus után is borzasztó lassan terjedt róla az információ, amerikában pl közel másfél évezredig senki nem hallott a kereszténységről.

Na most ha az embernek a mennybe jutáshoz szükséges hogy kövesse Krisztus tanait és elfogadja a megváltást, akkor a valaha élt emberiség igen komoly hányada választási lehetőség nélkül kárhozatra lett ítélve, mert esélyük sem volt ismerni hogy mi kell az üdvösséghez. A másik lehetőség hogy Isten képes megítélni azokat is, akik már azelőtt éltek hogy Jézus és a megváltás létezett volna, de akkor meg mi értelme volt Jézusnak?

2018. szept. 19. 15:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
60%

Hogy ne lenne szükség törvényekre, már az első ókori államok is törvényekre épültek. Az ókori társadalmakra jellemző volt, hogy a vallási és az állami törvények nem különültek el, így a zsidóság esetében sem. Szerintem mondhatjuk, hogy a törvény a társadalom egyfajta alapja.

Mint írtam, ezek a törvények az ember érdekében születtek. Például a zsidók azért nem ehettek disznóhúst, mert azon az éghajlaton könnyen megjárhatták volna, elkapnak egy igen súlyos, akkoriban halálos fertőzést. De ilyen törvény volt az étkezések előtti kézmosás is.

Persze vannak más törvények is, amiket nevezhetünk akár lelkiismereti törvényeknek is. Például az, hogy ne gyilkolj, ne lopj. Ezek alapvetően minden emberben benne vanna, érezzük, hogy ezeket tenni nem jó. Igaz lehet olyan is, amikor már nem érzi az adott ember, hogy a lopás helytelen, nem érzi, hogy gyilkolni helytelen. Nekik torzult a lelkiismeretük, szokták is mondani, hogy nincs lelkiismeretük.

Isten az alapján megtudja ítélni az embert, hogy megtartotta-e ezeket a "szívébe vésett" törvényeket, vagy sem.

Viszont tökéletes ember nincs, mindenki vétkezik. Lehet a többségünk nem követ el gyilkosságot, sőt még nem is lopunk, de van sok más kisebb vétkünk. Ezek a bűnök elszakítanak minket Istentől. Ezt a kapcsolatot csak az áldozat képes helyreállítani. Jézus előtt növényeket, ételeket, állatokat áldoztak Istennek, vagy az isteneknek. De ezen esetekben egyrészt tökéletlen volt az áldozat, másrészt bűnös emberek hajtották végre. Ezért itt jön a képbe Krisztus, aki mint az áldozat és az áldozat bemutatója, bűntelen.

Nem tudom mennyire sikerült érthetően leírnom, még ha nem is értesz vele egyet.

2018. szept. 19. 18:24
 12/22 A kérdező kommentje:

Kevered az emberi törvényeket Isten törvényeivel. A társadalmaknak persze hogy kellenek törvények, mert emberek vezetik ezeket a társadalmakat, akik ezen törvényeken keresztül tudnak csak hatni az emberekre. A törvényekhez mérve képesek igazságot tenni.

Istennek ellenben nem kell törvény hogy hasson az emberekre, és ahhoz sem kellhet neki törvény hogy igazságosan megítélje az embert. Így érted?

2018. szept. 19. 18:29
 13/22 anonim ***** válasza:

Nem én keverem ezeket a törvényeket, hanem ezek a törvények valóban keveredtek a történelem folyamán. Erről írtam a hozzászólásom elején, ez az ókori társadalmak jellemzője volt, sőt még a középkorban is jelen volt. Az iszlám országokban ma is jelen van.

Isten az ember lelkiismeretébe írta a törvényeit, mint a ne gyilkolj, ne lopj, ahogy írtam előbb. Ezekre természetesen szükség van, nyilván egy élete végéig gonosztevőt nem fog üdvözíteni. Azon persze lehet morfondírozni, hogy ezeket mennyire kell leírni, vagy sem, mert annyira magától értetődnek. Én úgy látom napjainkban is, hogy szükséges ezeket szavakba öntve megfogalmazni és leírni.

Remélem jól értettem a kérdésedet.

2018. szept. 19. 18:35
 14/22 A kérdező kommentje:

Annyira nem magától értetődőek. Neked vagy nekem azok, de ennek az az oka hogy mi már eleve ilyen környezetben nőttünk fel, ahol ezek törvénybe voltak foglalva.

Egy aztéknak például sosem lett volna lelkiismeretfurdalása egy ember feláldozása és a szive kivágása miatt, mert ott ahol ő felnőtt, ott meg ez volt egy teljesen természetes dolog.

2018. szept. 19. 18:44
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

Érdekes a kérdésed.

Egy másik kommentemben, ugyan ezt a kérdést Tette fel valaki.

Nem, ez nem Új kor vallása.

Még akkor sem, ha a próféciák szerint, több mint száz éve kezdöttek Jézus vezetésével, a begyűjtő munkák.

Kezdetektől fogva, Jehova volt a Teremtő, és Ő a Biblia szerzője, az élet forrása,Neki köszönheti minden élő, még a fia Jézus is az életét.

Ami kezdetben elromlott, megígérte, hogy helyre állítja, nem hagyja annyiban. De a megfelelő időre várni kellett.

ahogy nem egyből született meg a messiás sem, hanem bizony a Hébereknek több mint 2000 évet várniuk kellett.

S Jézus halála után, szintén elkellett telnie egy időnek, ahogy a Próféciák is kijelentik.

Az utolsó napokban, ahogy dániel is írja, fokozatosan felszínre jön minden amit tudni kell, és nem egyszerre.

Miközben folyik a begyűjtő munka.

Akik helyesen viszonyulnak az örök élethez, azok Isten népéhez jönnek, hogy egy egységes imádatot mutassanak be, az egyedüli igaz Istennek.

2018. szept. 19. 19:05
 16/22 anonim ***** válasza:
0%
*Dániel
2018. szept. 19. 19:07
 17/22 anonim ***** válasza:
66%

"Egy aztéknak például sosem lett volna lelkiismeretfurdalása egy ember feláldozása és a szive kivágása miatt, mert ott ahol ő felnőtt, ott meg ez volt egy teljesen természetes dolog."

Nekem is pont ez jutott eszembe, igaz egy másik kérdés kapcsán. Sőt még említhetnénk a kannibál törzseket is. Viszont úgy érzem, hogy ez sem változtat mindazon, amit leírtam. Talán még inkább megerősíti, hogy szükség volt az iránymutatásra. Illetve mint írtam, a lelkiismeret is elrontható és tanításra szorulhat.

Nekünk például azért ennyire magától értetődő, mert keresztény kultúrába születtünk bele, ami elsöprő erővel hatott Európára és Európa által majd az egész világra.

2018. szept. 19. 19:15
 18/22 A kérdező kommentje:

Hogyne lenne az új kor vallása valami ami még 200 éve sem létezik? Gyanítom Jehova Tanúja vagy.

Igen, hasonló vonalon gondolkodtam én is.

2018. szept. 19. 19:32
 19/22 anonim ***** válasza:
0%

Nincs szükségünk Jézus tanításaira.Ő a maga idejében hatalmas volt,de az ő áldozatának csak akkor volt jelentősége,amikor élt, sem előtte, sem azóta.

És nem fog mégegyszer eljönni.

Ezt vallásos szempontból nehéz megérteni hiszen ez egy egyirányú utca de azt igenis mindenki felfoghatná, hogy mi magunknak kell változnunk.Nem csodára várni.

2018. szept. 19. 20:07
 20/22 anonim ***** válasza:
13%

Az ici pici agyaddal kezd el tanúlmányozni az alábbi fogalmakat:

lelkiismeret

bűn

bűnbeesés

hit

hitetlenség

megigazulás

élet

halál

feltámadás

örökélet

szeretet

Isten

Sátán

ember

a te személyed.

Ha végeztél,kérj Istentől bölcsességet,és kezd előröl.

2018. szept. 19. 20:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!