Jézus miért támasztotta fel Lázárt, ha tudta, hogy már jó helyre került a halott lelke az Atyánál?
Lázár akkor végül is többet szenvedett volna, mint Jézus, mert egyszer támad fel, de viszont kétszer kellet meghalnia?
Jézus viszont csak egyszer halt meg és egyszer támadt fel.
Mi ennek a magyarázata? Milyen misztérium ez?
A mennyet Krisztus kereszthalála nyitotta meg.
Egyébként miért gondolod hogy rossz volt Lázárnak szerettei közelében leélni még hosszú remélhetően szép éveket?
Ennek az őskorba nyúló tradicionális értelmezése (is) van. A keleti vallásokban is ismert a kétszerszületett fogalma, a hindu kasztrendszerben a 3 felső kasztot hívták így.
Mítoszokban, legendákban, nagy tündérmesékben is felbukkan - a hőst darabokra tépik majd újraéled immár tökéletes testben.
Az evangéliumi üzenet talán a Nikodémussal való párbeszédből érthető meg. (Jn3)
"Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát.” Nikodémus megkérdezte: „Hogy születhet valaki, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe azért, hogy újraszülessék?” Erre Jézus azt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. Ami a testből születik, az test, ami a Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy azt mondtam: újjá kell születnetek."
Egy szép vers: Nemes Nagy Ágnes Lázár
Amint lassan felült, balválla-tájt
egy teljes élet minden izma fájt.
Halála úgy letépve, mint a géz.
Mert feltámadni éppolyan nehéz.
@kérdező
"Miért jó dolog kétszer meghalni ugyanabban a testben?"
Nem jó, de talán nem élni még rosszabb. Veled ellentétben én inkább választanám a szép hosszú életet.
"Lázár biztosan erős lelkű ember lehetett, mert kétszer "megszületni" és meghalni ugyan abban a testben, hát az nem semmi."
Nem született meg kétszer, még idézőjelben sem. Ha elalszol és felébredsz, akkor te sem születsz meg ismét. Lázár halála és feltámadása is hasonló volt az ő szemszögéből.
"Értem a csodatétel lényegét, de ez számomra mindig is Jézus egyik legtitokzatosabb csodája marad."
Nem tudom, hogy érted-e. Ennél a csodánál megnyilvánul Jézus két természete. Egyszer az emberi természet, amikor a szeretett Lázár halálán mélyen megrendül, másrészt az isteni természete, amikor visszahozza a halálból, rámutatva, hogy Ő az élet Ura.
Nem tudom mindennek mi köze a dologhoz, mert mintha teljesen másról írnál. Itt szó sincs szellemi újjászületésről. A keleti vallásokat pedig felesleges belekeverni, mert erősen semmi közük a dologhoz.
"8 mert mintha teljesen másról írnál. Itt szó sincs szellemi újjászületésről."
Már hogyne lenne! meghalt és feltámadt. Hogy ne lenne ez szellemi újjászületés (is)? Hogy ne lenne a halált túlélő erőkről szó? És nagyon is idetartozik a többi tradíció. De nem baj, nem írok többet, mert látom a kérdező is lepontozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!