Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan gondolkodsz a vallásról...

Hogyan gondolkodsz a vallásról? Hívő vagy?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok ki mennyire vallásos. Kezdésnek leírom az én álláspontomat. Én nem hiszek istenben. Szerintem a biblia valós eseményeken alapul, de a nagy része mese. Úgy gondolom, a vallás egy eszköz arra, hogy megmutassa, hogy hogyan kell élni, azoknak akik maguktól nem tudják. Egyáltalán nem azt mondom, hogy mindenki buta aki hisz istenben, de vannak olyanok, akiknek egyszerűbb úgy megmagyaráni azt, hogy miért ne bántsanak másokat/ne lopjanak...stb, hogy azért mert akkor a pokolra jutsz, mint megértetni velük, hogy ez miért rossz.

2018. júl. 30. 15:28
1 2 3
 11/21 October15 ***** válasza:
0%

A vallás: Az emberek azért építették fel ezeket a mítoszokat mert az adott korban szükségük volt valamire ami megmagyarázza a világ működését és kiutat kínál belőle. Minden vallás alapja, hogy a megfelelő életmódért jutalmul a halálod után kapsz valamit. Ebből viszont következik az is, hogy ezzel először klerikus majd világi hatalmat lehet szerezni az emberek felett.

Kereszténység: Irreális elvárások, eléggé ködös haszon ellenben kifejezetten konkretizált büntetések. A különböző egyházaik történetéről meg inkább ne is beszéljünk mindenkinek jobb úgy.

Nem vagyok vallásos, pláne nem keresztény. Ha valami oknál fogva kellene kerítenem egy vallást az biztos politeista lenne [nekem logikusabban tűnik a több isten gondolata, az ilyen vallásokban általában sokkal emberibbek az egyes istenségek]. Személy szerint nekem a Shintou kifejezetten szimpatikus.

2018. júl. 30. 19:08
 12/21 anonim ***** válasza:
55%

Hívő vagyok, de nem gyakorlom a vallásom, és egyre inkább kiábrándulok a hazai egyházból - nem csak a vezetőkből, hanem a közösségből is, mert - minden bántás vagy rosszindulat nélkül - prűd, korlátolt, fennhéjázó, nem ritkán hazug, beképzelt emberek csoportjai, akik magukat többre tartják másoknál, ők aztán a valakik, mert hát járnak templomba. Tíz perc múlva meg olyan stílusban beszélnek akár egy eladóval vagy bárki mással, hogy az én pofámról ég le a bőr.

Az emberek semmit nem tanultak abból, hogy Jézus miért rombolta le a templomot.

2018. júl. 30. 20:03
 13/21 anonim ***** válasza:
66%

Én vallásos vagyok.

Szerintem érdekes Carl Jung álláspontja, aki szerint Jézus teljesen a mély-én kitükröződése, az amit a keresztyén vallás lelkiismeretnek nevez pedig a mély-én KOLLEKTÍV (tehát nem egyéni, hanem az emberiségre nézve kollektív) archetípusaiból következik.

Ha hiszünk Jungnak akkor az következik hogy vagy Isten teremtette embert a saját képmására, vagy ember az Istent a saját képmására. Én vallásosként nyilván az előbbiben hiszek.

Mindenesetre aki elintézi annyival hogy "csak arról szól az egész hogy embereket irányítsanak és elszedjék a pénzüket", meg hogy "hülye ókori mese, aminél még a Mikulás is hihetőbb", az rettentően tudatlan és arrogáns.

2018. júl. 30. 20:11
 14/21 anonim ***** válasza:
62%

"Kereszténység: Irreális elvárások, eléggé ködös haszon ellenben kifejezetten konkretizált büntetések. A különböző egyházaik történetéről meg inkább ne is beszéljünk mindenkinek jobb úgy."

Mit értesz irreális elvárások alatt? Ráadásul mit értesz "kereszténység" alatt? Csak mert teljesen más választ fog adni neked a bűnről, megigazulásról egy kálvinista, egy katolikus, meg egy ortodox.

2018. júl. 30. 20:42
 15/21 anonim ***** válasza:

Érdemes úgy megközelíteni a kérdést, hogy MIÉRT hívő valaki, mi a racionális alapja annak, hogy hitelt ad a Bibliának.

Lehetetlen szilárd álláspontra jutni Isten létezéséről és arról, hogy ő milyen, hacsak ő maga meg nem ragadja a kezdeményezést, és fel nem fedi saját magát számunkra. Jézus Krisztus azt állította magáról, hogy Isten küldte - létezik egy bizonyos Atya, aki mindeneknél nagyobb Ján. 10,29 .

Beszélni könnyű. Bárki bármit állíthat. De amikor a Názáreti Jézusról van szó, a dolog már nem ilyen egyszerű… neki megvoltak a bizonyítékai, hogy alátámassza állítását [link].

Jézus Istentől küldöttségét három dologgal támasztotta alá.

1) tanításai magas szellemiséget képviselnek (a szeretetet állította legfőbb értéknek), melyet életével igazolt

2) csodákat tett: feltámasztott halottakat, bénát lábra állított, születésétől vak szemét megnyitotta, további reménytelen betegségeket gyógyított, kenyeret szaporított, vízen járt, lecsendesítette a vihart, feltámadt a halálból (!)

3) ószövetségi próféciákat teljesített be

Ján. 15,24

„Ha ama cselekedeteket nem cselekedtem volna közöttük, a melyeket senki más nem cselekedett, nem volna bűnük; de most láttak is, gyűlöltek is, mind engem, mind az én Atyámat.”

2018. júl. 31. 08:29
 16/21 anonim ***** válasza:

folyt.

Természetesen logikus annak utánaolvasni, megvizsgálni hiteles-e az Újszövetség, mely beszámol Jézus életéről és tanításairól.

Jézus eljövetele hitelesíti az Ószövetséget, nem tagadta meg az ószövetségi Írásokat, önmagát a bennük szereplő próféciák beteljesítőjének tartotta, sokszor idézett is az Írásokból.

2018. júl. 31. 08:29
 17/21 anonim ***** válasza:
19%

Mit gondolok a vallásról?

Szánalmas, gyenge jellemű emberek gyülekezete, akiknek MÁSOK útmutatása kell az élethez mert annyi eszük sincs hogy hogyan is kell NORMÁLISAN, BOLDOGAN ÉLNI.

2018. júl. 31. 10:29
 18/21 anonim ***** válasza:
20%

1) Jézus elképesztően alacsony szellemiséget képvisel. Azt se tudja mi a szél, ellenben támogatja a rabszolgaságot. Plusz a "szeretet" nála mindössze az Istenben való vakhit.

Az istenségben, amin vas szekerekkel is ki lehet fogni, plusz az 1Kir.18 alapján bizonyíthatóan nem létezik.

2) csodák nem bizonyíthatóak. MESÉK szólnak arról hogy csodás dolgokat tett - de ezek valódiságát semmi nem igazolja, ahogy Jézus puszta létét sem igazolja semmi, azon kívül hogy egy karakter egy mesében.

3) Jézusról nem esik szó az Ószövetségben.

2018. júl. 31. 10:36
 19/21 anonim ***** válasza:

#18,

1) még a Jézus feltámadásában nem hívők is elmismerik Jézus szellemiségének nagyságát.

2) a csodákat és a feltámadást igazolják a szemtanúk bizonyságtételei, ezek az evangéliumok és apostoli levelek.

Tehát tanúk bizonysága szól ezek mellett, értsd jogi értelemben.

3) az Ószövetségben Jézus születése előtt évszázadokkal megírták többek közt születésének helyét, idejét, és küldetését. Több száz messiási prófécia található az Ószövetségben.

Mikeás

„5,2 De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.”

Ésaiás

9,6 Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!

9,7 Uralma növekedésének és békéjének nem lesz vége a Dávid trónján és királysága felett, hogy fölemelje és megerősítse azt jogosság és igazság által mostantól mindörökké. A seregek Urának buzgó szerelme mívelendi ezt!

53,1 Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?

53,2 Felnőtt, mint egy vesszőszál Ő előtte, és mint gyökér a száraz földből, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos!

53,3 Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint a ki elől orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.

53,4 Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!

53,5 És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.

53,6 Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.

53,7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

53,8 A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!

53,9 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

53,10 És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.

53,11 Mert lelke szenvedése folytán látni fog, és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket ő viseli.

53,12 Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott; pedig ő sokak bűnét hordozá, és a bűnösökért imádkozott!

Zsoltárok

2,7 Törvényül hirdetem: Az Úr mondá nékem: Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged.

2,8 Kérjed tőlem és odaadom néked a pogányokat örökségül, és birtokodul a föld határait.

2,9 Összetöröd őket vasvesszővel: széjjelzúzod őket, mint cserépedényt.

2,10 Azért, királyok, legyetek eszesek, és okuljatok földnek bírái!

2,11 Szolgáljátok az Urat félelemmel, és örüljetek reszketéssel.

2,12 Csókoljátok a Fiút, hogy meg ne haragudjék és el ne veszszetek az úton, mert hamar felgerjed az ő haragja. Boldogok mindazok, a kik ő benne bíznak!

stb.

Jézus fellépésének és halálának idejéről

[link]

2018. júl. 31. 11:45
 20/21 anonim ***** válasza:
72%

"Mit gondolok a vallásról?

Szánalmas, gyenge jellemű emberek gyülekezete, akiknek MÁSOK útmutatása kell az élethez mert annyi eszük sincs hogy hogyan is kell NORMÁLISAN, BOLDOGAN ÉLNI."

Miért van az, hogy az ilyen közhelyeket mindig a "legokosabbak" puffogtatják...:)

2018. júl. 31. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!