Mi a különbség a reformátusok és a katolikusok között?
"És mi van akkor, ha a család tagjai különböző vallásúak, ez bűn Isten szemében vagy a Bibliában?"
A Biblia nem tiltja, még ha a "különböző vallás" alatt a nem keresztényeket érted is. Ha különböző keresztény felekezeteket érted, akkor még annyira se gond, számtalan vegyes házasság van, például a falunkban is lesz kb 2 hét múlva egy, ahol egyik fél katolikus, másik úgy emlékszem evangélikus.
"Mit gondoltok arról, ha valaki mondjuk római katolikus vallású hivatalosan, de felnőtt korban át akar térni mondjuk a reformátusra?"
Ez egy nagyon nehéz teológiai kérdés. Mert lényegében lehet ez a megismert igazságokkal szembeni tusakodás, ami nagyon súlyos bűn. Persze kérdés, hogy a katolikus (ortodox) vagy a református tanítás igaz-e.
Én azt mondom, hogy ha az illető 100%-ban biztos (nagyon alaposan megfontolta), hogy a katolikus tanítás téves és egyedül a református tanítás tartalmazza Isten üzenetét tökéletesen sértetlenül, akkor térjen át. Ha nem teljes bizonyossággal vallja ezt, akkor jobban jár, ha marad katolikusnak és megpróbálja a számára vitatott dogmákat megvizsgálni, utána járni, hogy miért úgy van, mely igékkel támasztják alá, stb...
"Vagy mind1 Isten szemében, hogy ki-hova tartozik?"
Bizonyára nem teljesen mindegy, mert még is csak egy Egyházat alapított Krisztus, nem 8000+ felekezetet. Viszont a katolikusok azt vallják, hogy Isten mindenkit képes üdvözíteni, legyen akár más felekezetű, más vallású, vagy ateista. Hiszen azt valljuk, hogy mind Isten kegyelme által üdvözülünk, hitünk és cselekedeteink alapján.
41-es, ez nagyon szép felelet volt, köszönöm! :)
Megkérdezhetem, hogy te lelkész vagy vagy annak tanulsz, hogy ennyire jártas vagy?
Persze, ez személyes kérdés és nem kell rá válaszolnod, ha nem szeretnél, csak jól esett egy hozzáértővel ezekről a dolgokról beszélgethetnem, és személyesen meg olyan ciki ezeket megkérdezni! :)
Nem vagyok lelkész, egyszerű hívő ember vagyok, végzettségre pedig mérnök.
Örülök, hogy végre tudtam segíteni válaszokkal, a kezdeti affértől eltekintve.
Kedves 43-as, akkor igazán büszke vagyok rád és büszke lehetsz magadra, mert én még ilyen emberrel nem találkoztam! :)
Lehet, hihetetlenül hangzik, de én római katolikus alappal rendelkezem - direkt nem írom azt, hogy neveltetés, mert kisgyerekként csak úgy elrángattak misére meg templomba meg hittanra stb, de igazából senki sem magyarázott semmit, csak a száraz dolgok, imák, de bennem maradtak a miértek és nem éreztem igazinak az egészet, mert nem belülről fakadt, csak rám erőltették meg szerintem kicsiként még fel sem fogtam és a nagyszülők halálával a csonka családom már nem vitte tovább ezen vallásos utat.
Aztán már felnőttként el kezdett érdekelni, vonzani a dolog, megjött az őszinte hit és valamiféle hívás, így befejeztem a szentségek felvételét, megbérmálkoztam, de aztán az életem olyan rossz irányba fordult önhibámból, hogy megint elfordultam Istentől és "elfelejtettem" a tanultakat.
Most megint ott tartok, hogy érzem magamban a hívást és próbálom rendbe hozni az életem, amihez nagy szükségem lenne/van a vallásra, a lelki megerősítésre és ezért keresem a gyülekezetet, ahová befogadnak, de valahogy a katolikusoknál nem érzek és nem éreztem soha igazi közösséget, csak inkább olyan kényszert, a miséket is olyan darálósnak hallottam mindig és valami hiányérzetem mindig maradt utána.
Szerintem kisebb falvakban jobban működnek ezek a közösségek, mint nagyobb városban - legalábbis én azt figyeltem meg.
Útkeresésem során végigjártam már egy csomó gyülekezetet kíváncsiságból, meg hogy kiderüljön, hová is tartozhatnék én, így elmentem evangélikus, baptista, jehova, hit, krisna, református közösségbe is és eddig a hit-esek tetszettek volna a legjobban, ha nem lenne erőszakos szekta, aztán meg a reformátusokban találtam meg a jó embereket és ezért gondolkodtam el azon, hogy esetleg református leszek, de még sincs szívem otthagyni/megtagadni a nagyszülői örökségemet, a róm. kat. vallást, így valszeg maradok róm.katolikus, de tényleg jó lenne valahová tartozni, ahol befogadnak és nem érzem idegennek magam, meg ugye a lelki megerősítés, na az főleg hiányzik vagy hogy néha beszélhessek valakivel!
Nagyon erős belső vívódásaim vannak és irigylem azokat, akik már megtalálták a helyüket és áldásban, Isten kegyelmében részesülhetnek.
Sokszor úgy érzem, hogy a jó és a rossz viaskodik bennem és ez a belső feszültség már sokszor szinte elviselhetetlen!!
Ebből persze aztán következik a sok "affér", meg az, hogy nem tudok jó kapcsolatokat kiépíteni, barátokat szerezni, mert a viselkedésem ilyen rapszodikus, illetve néha túlságosan is szókimondó és hát senki sem szereti az ilyet, szóval minden úgy car, ahogy van!
Nem tudom, hogy minek is írtam ki ezeket, biztos már úgysem olvassa el senki, de én kicsit legalább megkönnyebbültem és most sírok. :(
Sajnos nem mindenhol jó a közösség, bár nálunk viszonylag jó, de én ennek ellenére sem vagyok túl közösségi ember, mások az igényeink. Őszintén bízom benne, hogy sikerül egy élettel teli, jó katolikus közösséget találnod. Ha városban laksz, talán annyi pozitívuma van, hogy többől is válogathatsz.
Bár a jó közösség egy igen alapvető emberi igény, még is bátorítanálak, hogy sokkal inkább teológiai oldalról közelítsd meg a felekezetet. Illetve ne feledd, hogy elsősorban az Istennel való közösségre kell törekednünk, melyet itt a földön leginkább az Eucharisztia vételében tapasztalhatunk meg. Nagy kincs ez nekünk katolikusoknak és ortodoxoknak.
A belső vívódások, feszültségek elcsendesítésre egyik legjobb gyógyír a szentségimádás, ami egy igen bensőséges formája az imának. De ajánlom figyelmedbe a különböző lelkigyakorlatos alkalmakat is, melyek akár közösség iránti igényeidet is kielégíthetik.
Természetesen jó, hogy leírtad mindezt, mert ha jobban ismerjük a másikat, akkor jobban is tudunk segíteni gondjain. Remélem sikerült valamennyit segítenem.
Ha számít, azért majd én is gondolok Rád, imádkozom majd Érted. :))
Ui.:ajánlom fb-n a 777 blogot :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!