Mi a különbség a reformátusok és a katolikusok között?
30-as: nekem te ne szabjál feltételeket, mert tudtommal a katolikusok és minden vallás alapja a szeretet, azt pedig nem lehet feltételekhez kötni.
Az ominózus esetekről, szexuális zaklatásokról pedig eleget hall az ember, nem értem, hogy mit kell ezen besértődni?!
Reakciód ismételten egy elterelő hadművelet és egyre szánalmasabb, ahogy kétségbe esetten kitértek a válaszok megadása elől mindenféle indokra hivatkozva.
A gyengébbek kedvéért megismétlem: NEM PROVOKÁCIÓ, hanem őszinte kíváncsiság áll a kérdéseim hátterében és akinek az ennyire magas, azt megkérném, hogy távozzon a körből, ha már érdemi választ képtelen megfogalmazni és folyton csak ugyanazokat szajkózza. Lejárt lemez!
Amennyi energiát fordítotok a lenézésbe meg a hárításba, ugyanannyival már régen megválaszolhattátok volna a kérdéseimet, de azt hiszem, hogy igazából NEM TUDJÁTOK RÁ A VÁLASZT!
A teológiai egyetemen nem tanítják és nem beszélnek erről?!
Kedves kérdező, amennyi energiát belefektetsz a személyeskedésbe, már régen megkérdezhetted volna normálisan amire kíváncsi vagy. Szerintem 70 és 67%-os is válaszolt volna már.
És lásd be, a cölibátus kérdését kihegyezni a ministránsfiúk zaklatására igen csak provokatív. Magam se értettem a nőtlenséget teljesen, de ha érdekelne biztos nem ilyen provokatív módon kérdeznék rá.
Ahogy azt is leírják minden ilyen jellegű kérdésnél, hogy se a szobrokat, se a szenteket nem imádják, még is kérdésedben ezt állítod.
32-es: a katolikus templomok tele vannak szobrokkal, képekkel, amik előtt térdepelnek - akkor ez nem bálványimádat?
Úgy tudom, hogy a reformátusoknál nincs ilyen bálványimádás.
A katolikusoknál miért van, ha tilos?
Nem éleztem én ki a ministránsfiúkat, csak példaként megemlítettem a többi mellé és nyilván aki ilyen érzékenyen reagál rá, ott valamibe nagyon belenyúlhattam.... Egyébként akit nem érint, az simán átugorja.
Kicsit fárasztó, hogy még mindig csak a kioktatás megy a katolikusok részéről és sehol egy normális magyarázat, lehet tényleg külön topikban kell majd ezeket megkérdeznem, mert eddig képtelenek voltatok érdemi választ adni és folyamatos a személyeskedés holott nem azért tettem fel a kérdéseket.
Na, ezért ábrándultam ki a katolikus egyházból és a katolikusokból.
Több hozzászólónak igaza van, s valóban teljes a képmutatás.
Szeresd felebarátodat meg dobd vissza kenyérrel, az hol marad, kedves katolikusok?!
Az a baj, hogy ti minden kényes kérdést provokációnak vesztek, de ez is csak titeket minősít.
Én ha nem tudom valamire a választ, akkor inkább nem szólok hozzá a témához, de nem kezdem el fikázni a kérdezőt.
De most már legalább értem, hogy miért haragszanak a katolikusokra ennyien és csatlakoznak más vallásokhoz, gyülekezetekhez.
Én is csalódtam.
"a katolikus templomok tele vannak szobrokkal, képekkel, amik előtt térdepelnek - akkor ez nem bálványimádat?"
Bálványimádat az a szobrok imádása lenne, de a katolikusok sosem imádnak Istenként szobrokat, nem mutatunk be szobroknak áldozazot. Amikor mi a misén letérdelünk, sosem szobrok előtt tesszük, hanem Isten előtt. Erre számtalan példát találunk. Nem jellemző a szobrok előtti térdelés, legfeljebb idős nénikre, de ők sem azzal a szándékkal teszik, hogy imádni akarják a szobrot. Ha egy néni letérdel egy Jézus szobor elé az nyilvan nem a szobronak szól, hanem Jézusnak. A Biblában Isten maga parancsolta meg a kerub szobrokat a szent sátorba, a rézkígyót is ő parancsolta meg. Isten önmagában nem ellenzi a szobrokat, csak az volt a baj, amikor a rézkígyót Istenként kezdték imádni.
De bálványimádás nem csak a szobrok imádása lehet, Pál apostol bálványimádatnak nevez más dolgokat is.
"Szeresd felebarátodat meg dobd vissza kenyérrel, az hol marad, kedves katolikusok?!"
Ez a dobd vissza kenyérrel dolog nem is szerepel a Bibliában, Jézus ezt sosem mondta. :) Egyébként én szeretlek téged, mint felebarátomat, de szerintem csak provokálsz, es ez nem tetszik.
34-es: na, végre valami! Köszönöm! :)
"De bálványimádás nem csak a szobrok imádása lehet, Pál apostol bálványimádatnak nevez más dolgokat is."
Például???
Ez a bálvány dolog-magyarázat nekem kicsit zavaros és tulajdonképp miért szokás letérdepelni meg egyáltalán mindezt templomban tenni, ha Isten mindenütt jelen van?
És a többi kérdésemre is érdekelne a válaszod!
Am. nekem sem tetszik, hogy provokálsz és provokatívnak minőszítesz - nem lehetne ezt befejezni? :)
Légyszi folytasd inkább az érdemi válaszadást, mert amúgy értelmesnek tűnsz! :)
"Például???"
"Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás, mert ezek miatt haragszik Isten.
(Kolosszeiekhez írt levél 3:5-6)
"Hiszen jól tudjátok, hogy egyetlen paráznának, tisztátalannak vagy nyerészkedőnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége a Krisztus és az Isten országában."
(Efezus 5:5)
"Ez a bálvány dolog-magyarázat nekem kicsit zavaros és tulajdonképp miért szokás letérdepelni meg egyáltalán mindezt templomban tenni, ha Isten mindenütt jelen van?"
Miért szokás letérdepelni? A Bibliában is számtalan példát találunk arra, hogy Jézus elé leborultak az emberek. Ezzel kifejezzúk hódolatunkat, imádatunkat Isten előtt.
Igen, Isten mindenütt jelen van, ahogy a víz is mindenütt jelen van pára formájában, de el kell menni a csaphoz, ha inni akarsz. :) A templomban töltődünk fel lelkileg, és fontos a közösség, meg az Eucharisztia miatt fontos ez nekünk. :) Meg persze az igehirdetésért, és azért, mert Jezus azt mondta, ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevében, ott van köztük. :)
"Am. nekem sem tetszik, hogy provokálsz és provokatívnak minőszítesz - nem lehetne ezt befejezni? :)"
Én a másik 67%-os katolikus vagyok, nem az, amelyikkel viaskodsz. :)
(Én meg az a 67%-os vagyok, akivel "viaskodsz".)
Mennyivel egyszerűbb lenne csak annyit kérdezned, hogy a katolikusoknál miért vannak szobrok, vagy miért van a cölibátus? Minek kell hozzátenni, hogy szoborimádók vagyunk és pedofilok, meg a papok a ministránsokat zaklatják? Képzeld, elég sok pap volt már nálunk, egyik se zaklatott senkit. Meg minek kell rákezdened, hogy a katolikusok így, a katolikusok úgy, bizonyára szívesen fog válaszolni neked minden katolikus, miután pedofilnak, zaklatónak, bálványimádónak nevezed őket, sőt még az egyszerű hívőket is leszólod. Tudod amikor az Egyházat sérted, Krisztust sérted. Mert az Egyház Krisztus titokzatos teste.
De tessék, lásd mennyire rendes vagyok, hozzádvágok egy kenyeret.
A katolikusok egyedül az Eukarisztia előtt térdelnek le, amiről maga Jézus mondja:
"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital."
"Vegyétek és egyétek, ez az én testem!"
Ha Jézus imádása és leborulás előtte bálványimádás, akkor bálványimádók vagyunk.
Szobrok előtt nem térdelünk, szobrokhoz nem imádkozunk, szobroknak nem mutatunk be áldozatot. A szobrok készítése nem bűn, maga Isten parancsolta meg a zsidóknak, hogy szobrokkal díszítsék a templomot.
"Az illatáldozat oltárához tiszta aranyat, a súlyának megfelelően, továbbá a szekérnek, az arany keruboknak a mintáját, amelyek kiterjesztett szárnyukkal betakarták az úr szövetségének ládáját. Ezeket mind elmagyarázta neki egy, az Úrtól származó írás alapján, hogy megértse az építés munkáit."
"Készíts vert aranyból két kerubot az engesztelés táblájának két végére. állítsd az egyik kerubot az egyik végére, a másikat a másik végére. Az engesztelés táblájának két végére állítsd a kerubokat. A kerubok szárnya fölfelé legyen széttárva, hogy szárnyukkal befödjék az engesztelés tábláját, az arcuk pedig forduljon egymás felé. A kerubok arca tekintsen az engesztelés táblájára."
"A bejárattól egészen a templom belső részéig és kívül, és minden falon körös-körül, kívül és belül kerubok voltak"
Láthatod, a templom díszítése teljesen biblikus és egyenesen Istentől ered. Sőt ennél sokkal tovább ment Isten, mert az Újszövetségben önmagát ábrázolta a világraszületett Krisztusban. Krisztus ábrázolása ezek alapján meg nem csak helyes, hanem követendő is, hiszen maga Isten ábrázolta.
De természetesen a Krisztus ábrázoló szobrok elé sem térdelünk le, csak az Eukarisztia előtt, amiben Krisztus valóságosan jelen van, mint idéztem Őt.
Szentekhez való imádság/könyörgés
A katolikusok elhiszik a Szentírás tanítását, hogy az üdvözült emberek nem sírban pihennek, hanem Isten dicsőségében osztoznak és élnek.
Ha pedig élnek, akkor ők ugyan úgy élő testvéreink, mint mindazon emberek, akiket az apostolok közbenjárásra kértek. Így imádkozni is tudnak értünk.
Amikor az apostolok kérik a híveket közbenjárásra:
"Kérlek benneteket, testvérek, a mi Urunk, Jézus Krisztusra s a Szentlélek szeretetére, legyetek segítségemre: imádkozzatok értem Istenhez"
"Legyetek éberek, és imádkozzatok kitartóan az összes szentért és énértem is"
"Legyetek kitartók és éberek az imában meg a hálaadásban. Imádkozzatok egyúttal értünk is"
"Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért, a királyokért és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben. Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében..."
Néhány érv a cölibátus mellett:
"Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége."
"Csak az fogja ezt fel, akinek megadatott. Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, az fogja fel!"
"Szeretném ugyanis, ha mindnyájan olyanok volnátok, mint én magam, de hát mindenki saját ajándékát kapta Istentől, az egyik ilyet, a másik olyat."
stb...
Természetesen ezek csak ajánlások, nem lenne kötelező. A 24 részegyházból egyben van cölibátus, a többiben nincs.
De ha el is törlik a cölibátust, a már felszentelt papok akkor sem házasodhatnának:
"Ha asszonyhoz vagy kötve, ne törekedj elválni, ha azonban nem kötötted magad asszonyhoz, ne keress feleséget."
Viszont házas férfit szentelhetnének pappá.
Az pedig mélységes ostobaság, hogy ezért a sok pedofil. A legtöbb pedofil családokon belül van, erre van elég sok statiszika, kimutatás. Akkor családot se alapítsanak az emberek? A tanárok, edzők között is több a pedofil, mint papok közt, akkor zárjuk be az összes iskolát és sportegyesületet? Vagy csak a cölibátust fogadott pedofil rossz, a többi szerinted nyugodtan lehet?
---------------
Azt hiszem, hogy mindenre válaszoltam, remélem ízlik az a kenyér.
36-os: nagyon szépen köszönöm!!! :)
Pontosan erre gondoltam - visszaadtad a hitemet! :)
Egyébként azt hiszem, hogy én leginkább saját magammal viaskodom és ez sajnos sokszor kifelé üt - bocs!
Szánom-bánom.... :)
37:-es igen, ez a kenyér már sokkal jobban ízlik és még ha száraz is, de köszönöm! :D
Mindketten sokat segítettetek és nem is tudjátok, hogy mennyire...! :)
Azt hiszem, hogy megnyugodtam és arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy minden vallásnak megvannak a maga fekete bárányai, de egy kérdés még mindig motoszkál bennem:
oké, hogy a bibliai idézetekkel, isteni kinyilatkoztatásokkal, igékkel példálózunk, de honnan lehet azt tudni, hogy nem-e írták át illetve hamisították meg a szentírást az idők folyamán?
Hogy nem-e vettek el vagy tettek hozzá dolgokat?
Szóval: mennyire "megbízható" a mai Biblia, mint forrás?
Erről a kérdésről mi a véleményetek?
"Szóval: mennyire "megbízható" a mai Biblia, mint forrás?"
Ez viszont már nem katolikus specifikus kérdés, mert minden keresztény felekezet ugyan azt a Szentírást fogadja el. (Ha olyanoktól eltekintünk, mint a jehovások, akik több helyen átírták, vagy mint a mormonok, akik hozzátettek sokat.)
Az Ószövetséget igazából nem tudjuk pontosan, ha teljesen objektív akarok lenni. Amikor találtak egy-egy igen régi tekercset (pl. kumráni) és azokat összevetették a már meglévő írásokkal, akkor egyezőséget mutattak. Viszont hogy mi volt sok évszázaddal korábban, nem lehet pontosan megmondani.
Az Újszövetségnél egyszerű a helyzet, mert már az első század végéről, de sokkal több írott forrás van a 2. századból, ami ezekre az újszövetségi iratokra hivatkozik, belőlük idéz. Ha átírták volna, az hamar kiderülne. Egyszerűen csak össze kell hasonlítani a tartalmat. Itt igazából nem volt se mód, se idő az átírásra, mert egyrészt írott hagyományként terjedt, másrészt ellentétben az Ószövetséggel, csak évekről, évtizedekről beszélhetünk.
Ezen őskeresztény írásokat az alábbi oldalon is megtalálod magyarul:
Ezek nem csak azért értékesek, mert bizonyítják az Újszövetség hitelességét, hanem azért is, mert megmutatják, miként értelmezték az első keresztények az apostolok írásait és beszédeit.
39-es: Köszönöm! :)
És még mindig van kérdésem:
Mit gondoltok arról, ha valaki mondjuk római katolikus vallású hivatalosan, de felnőtt korban át akar térni mondjuk a reformátusra?
Vagy mind1 Isten szemében, hogy ki-hova tartozik?
És mi van akkor, ha a család tagjai különböző vallásúak, ez bűn Isten szemében vagy a Bibliában?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!