Iszonyodhat, irtózhat, viszolyoghat valakitől egy katolikus pap?
Én úgy gondolom - és az Egyház is ezt tanítja -, hogy a pap alter Christi, második Krisztus. Úgy kell viselkednie, élnie, gondolkodnia, mint ahogyan AZ viselkedett, élt és gondolkodott a földi tartózkodása alatt, AKIT képvisel.
Egy pap nem lehet kirekesztő gondolkodású, rasszista, homofób stb. Mégis ismerek sajnos szeretetlen viselkedésű papokat. Amikor az egyiktől segítséget kértem, és bevallottam neki, hogy homoszexuális vagyok, egy fél méterrel távolabb tolta a székét tőlem. Amikor vizet kértem tőle inni, viszolyogva nyújtott felém egy vizespoharat (szerintem a távozásom után kidobta, nehogy AIDS-et kapjon), és amikor elbúcsúztam tőle, nem nyújtott kezet, az én kinyújtott kezemet pedig nem fogadta el. Már elnézést, de milyen pap az ilyen? Egyáltalán: milyen keresztény ember az ilyen??? A keresztényeknek mindenkit a keblükre kell ölelniük, a Mester ezt így tanította. Amúgy én - bár a saját nememhez vonzódom - még sose voltam férfival, tehát nem értem, miért viszolygott tőlem (kiült az arcára a masszív viszolygás, iszony). De még ha olyan homoszexuálissal is találkozik, aki egyik ágyból a másikba repked, attól sem szabadna viszolyogni egy papnak. Hiszen azért pap, hogy mindenkit szeressen. Naiv lennék? Csak azért, mert készpénznek veszem a Szentírást, és a papoktól is elvárnám, hogy a Mesterhez méltóan viselkedjenek? Olvasták a papok az evangéliumokat? Olvasták, hogy Krisztus kikkel ült le egy asztalhoz, kikkel étkezett együtt?
Az iszony és az undor emberi dolog. Bizonyára te is undorodsz valamitől, valakitől. Ha valaki beleesne a pöcegödörbe és éppen kimászott bizonyára nem sietnél megölelni. Vagy egy gennyes rothadó húsú fertőző leprást.
Pap létére talán már el kellett volna jutnia odáig, hogy ha ilyen szituációval találkozik ne undorodjon vagy legalább ne mutassa. Minden undort szokni kell, illetve bele kell éreznie, hogy a bűz és a mocsok, a genny és a rothadás vagy akár egy nemi eltévelyedés mögött egy szerencsétlen ember áll.
Azt hiszem Sziénai Szent Katalinról olvastam, hogy szégyellte hogy undorodik a gennyes betegektől, s undorát legyőzendő elhatározta, hogy összegyűjt egy pohár gennyet majd megissza. A történet vagy legenda szerint Isten értékelte az elhatározását, de mégsem kívánta, hogy gennyet igyon és így az egy csodálatos ízű folyadékká változott, mindenesetre az undora megszűnt.
Nos kedves kérdező nem vagyunk még mindnyájan ilyen szinten ezt meg lehet érteni. Továbbá a homoszexuálisok nehezen tudják felfogni, hogy miként lehet ettől ennyire undorodni. Emlékszem, amikor gyerekoromba először hallottam erről, s elképzeltem, hogy két férfi ölelkezik, csókolózik, simogatózik, s átjárt az iszonyatos undor s a felháborodás, hogy tényleg ez egyáltalán létezik, van akinek ez egyáltalán megfordul a fejébe. Nehezen tudják elképzelni, hogy sokan inkább választanánk valamilyen végtagjuk elvesztését, vagy akármilyen sérülést csak ne egy ilyen megalázó ferde vonzalmat.
Úgy látszik ez a pap még csak itt tart. Én személy szerint szintén érzek még egy kis undort, ha nem is akkorát, mint régen s megtanultam azt sem kimutatni. Bízok abban, hogy a keresztényi szeretet még tovább visz az úton.
11
Te még mindig meg tudsz lepni (Na jó, azok után, hogy te csak az isteni büntetéstől tartva nem lopsz/gyilkolsz, és még így is erkölcsösnek tartod magad, valójában már nem)
Azért egy normális, egyszerű embert (aki éppen a saját nemét szereti) egy szarral beborított emberhez hasonlítani, azért ez durva! Tipik buta keresztény okoskodás.
@ Azért egy normális, egyszerű embert (aki éppen a saját nemét szereti) egy szarral beborított emberhez hasonlítani, azért ez durva!
Mondtam, hogy egyeseknek nehéz elképzelni, de ez a rög valóság. Ha megkérdezed a saját ürülékükben fetrengő önmagukat lehúggyozó alkoholistákat, bizonyára ők se értik, hogy lehet ettől undorodni, nekik ez a mindennapi állapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!