Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van értelme a templomi esküvőn...

Van értelme a templomi esküvőnek ha nem követjük a vallást?

Figyelt kérdés
Mindketten római katolikusak vagyunk, de egyikünk sem jár templomba. Van így értelme a templomi esküvőnek ha egyébként hétköznap nem követjük a vallást?
2018. júl. 1. 23:10
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
48%

Bocsánat, előző vagyok, elnéztem. A 15-ben nem a katolikus eskü van, hanem a református, ami szintén nagyon szép. (rosszul van a linkelt honlapon)

De ez a katolikus:

"Isten engem úgy segéljen,

Nagyasszonyunk a boldogságos Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy téged, N., szeretlek,

szeretetből veszlek feleségül/szeretetből megyek hozzád feleségül,

Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint, és téged el nem hagylak,

holtomiglan-holtodiglan semmiféle bajban.

Isten engem úgy segéljen!"

Ez a katolikus - tuti, mert most voltam ilyen esküvőn: [link]

2018. júl. 2. 12:29
 22/30 anonim ***** válasza:

"megígérik - és valahogy teljesítik."

Ez a lényege, az örökre szóló kapcsolat mellett.

A reverzálist pedig aláírják, az nem szóban megy. Az egy írásos kötelezvény.

2018. júl. 2. 12:34
 23/30 anonim ***** válasza:
73%
Még annyit, hogy ha valaki nem fogja fel, hogy mit jelent a templomi esküvő, akkor inkább csak vendégnek menjen oda. Talán akkor valamit megért belőle.
2018. júl. 2. 13:04
 24/30 KZitus ***** válasza:
13%

Szia

A kérdésedre minenkitől más választ kaphatsz, hiszen valószínüleg személyes tapastaláson alapul mindenki nézete, véleménye, és is csak a sajátomat tudom leírni neked.

A férjemmel(mindketten katolikusok) nem gyakoroltuk anno a vallásunkat, és nem is esküdtünk templomban. Ennek ellenére a házasságunk 44 éve tart, boldogan neveltük fel gyermekeinket. Vizont rengeteg ismerősünk, akik templomban esküdtek anno, már régen széjjelmentek, nem élnek együtt.

Ma, Isten előtt az házasság "törvényes", amelyet az anyakönyvezetőnél jegyeznek be. Az állam, a "csak" az egyházi esküvőt nem ismeri el törvényesnek, és a Biblia szerint Isten sem. Miért? Azért, ami a Rómaiknak írott levélben van írva eről:„Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől.” Kik „a felsőbb hatalmak”? Pál szavai a következő versekben rámutatnak, hogy emberi államhatalmakról van szó a Róma 13:1–7; és Titus 3:1-ben

2018. júl. 2. 16:11
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

Azért ez így nem igaz, Zitus.

Minden egyházi esküvőt elismernek törvényesnek, amennyiben az anyakönyvezést is elvégzik.

2018. júl. 2. 16:22
 26/30 KZitus ***** válasza:
ezzel egyet értek:"...amennyiben az anyakönyvezést is elvégzik."
2018. júl. 2. 20:04
 27/30 KZitus ***** válasza:
58%

....talán még annyit, hogy minden kornak meg volt a maga "házasságkötési" szabálya.

Isten megáldotta Ádámot és Évát, így ők házasokká váltak.

A bibliai időkben a férfi ha bevitte a sátrába a lányt, attól kezdve házasoknak tekintették őket, és a mózesi törvény konkrétan szabályozta a házasságot, főleg a nők érdekeit figyelembe véve...

De ma is minden ország törvénye szabályozza a házasságot, és a Rómaiaknak írott levél pedig kötelezi a keresztényeket, hogy azoknak úgy engedelmeskedjenek, hogy felelősek ezért Isten előtt is.

2018. júl. 2. 20:11
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

"anyakönyvezés"

Még szép, mit gondoltál? Két tanú, aztán kész?

Az csak egy kis faluban működik.

2018. júl. 2. 20:17
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

Pont úgy van, ahogy a #14 írta. Voltatok már egyáltalán katolikus esküvőn?

A házasságkötés szertartása a kérdésekkel kezdődik:

Pap: N., megfontoltad-e Isten előtt szándékodat, és szabad elhatározásból jöttél-e ide, hogy házasságot köss?

Vőlegény: Igen! vagy Megfontoltam és szabadon jöttem! vagy Szabad elhatározásomból jöttem!

Pap: Ígéred-e, hogy leendő feleségedet tiszteled és szereted, míg a halál el nem választ benneteket egymástól?

Vőlegény: Ígérem!

Pap: Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságtokat?

Vőlegény: Elfogadom! vagy Elfogadom őket!

Pap: Ígéred-e, hogy Krisztusnak és az ő egyházának törvényei szerint neveled őket?

Vőlegény: Ígérem!

Ugyanez a menyasszonnyal.

A gyűrűk megáldása után jön a házassági szándék kinyilvánítása, itt egymás ujjára húzzák a gyűrűket a házastársak ("N., - Isten szent színe előtt - feleségül veszlek/feleségül megyek hozzád", illetve "N. - viseld ezt a gyűrűt - szeretetem és hűségem jeléül: - az Atya, - a Fiú - és a Szentlélek nevében!")

Ezután a pap átköti stólával a házastársak kezét, és a házasságot érvényesnek nyilvánítja, valamint megáldja az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

Az "ősi magyar szokás szerint"/"holtodiglan-holtomiglan" választható opció, nem kötelező. Az esküvők nagy többségében benne van a szertartásban az én tapasztalatom szerint.

TLDR

Tehát jó esetben csak az köt katolikus esküvőt, aki vállalja, hogy a házasság élethosszig szól, elfogadja a gyerekeket és vállalja, hogy a katolikus hitre neveli őket. A kérdezőnél ez utóbbi legalábbis kérdéses. Persze nem ismerem a konkrét helyzetet, nem is szándékom lebeszélni senkit semmiről, se ítélkezni nem akarok. Jegyesoktatást mindenképpen tudom ajánlani, sok olyan párt ismerek, akik annak hatására kezdték komolyan gyakorolni a hitüket.

2018. júl. 3. 00:06
 30/30 anonim ***** válasza:
45%
Semmi értelme,ha nem vagytok vallásosak, akkor egy képmutatás, egy fölösleges bohóckodás az egész, ami a flancról és a pompáról szól.
2019. jan. 7. 21:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!