Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van értelme a templomi esküvőn...

Van értelme a templomi esküvőnek ha nem követjük a vallást?

Figyelt kérdés
Mindketten római katolikusak vagyunk, de egyikünk sem jár templomba. Van így értelme a templomi esküvőnek ha egyébként hétköznap nem követjük a vallást?
2018. júl. 1. 23:10
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Római katolikusként én azt tanácsolom, hogy menjetek el jegyesoktatásra: úgyis kötelező egyébként az esküvő előtt.

Akár szólhattok is, hogy vacilláltok még, hogy legyen-e egyházi esküvő, mert nem vagytok amúgy vallásosak. A jegyesoktatás a keresztény házasságról szól, és ezalatt még eldönthetitek, hogy szeretnétek-e ilyen házasságban élni vagy mégsem.

Persze, elsőre én is azt kérdezném, hogy miért szeretnétek templomi esküvőt? Mert a nagyi szomorú lenne, ha nem lenne? Vagy mert szép a templom és jobb orgonára bevonulni, mint hivatalban egy magnóra? Ilyen esetben valóban nincs sok értelme. Viszont hátha változik a jegyesoktatással valami... mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy szentségi házasságban éljen.

2018. júl. 2. 09:01
 12/30 anonim ***** válasza:
80%

Egyszerű, ha hisztek Istenben, akkor megtartjátok törvényeit, ha nem hisztek benne, akkor meg teljesen mindegy.

Meg azért az nem úgy van, hogy odamentek a paphoz, hogy házasodni akartok és gyorsan össze is ad. Ha nem jártok előtte jegyesoktatásra, akkor ő fog elutasítani titeket.

2018. júl. 2. 09:05
 13/30 anonim ***** válasza:
58%
Nincs.
2018. júl. 2. 09:32
 14/30 anonim ***** válasza:
100%

"Miért lenne hamis eskü"

A többi felekezetnél nem tudom, de a katolikusoknál 2 kérdés van:

1: KÖVETED-E a katolikus vallást?

2: A GYEREKED katolikusnak neveled-e?

Ezekre igennel KELL válaszolni.

2018. júl. 2. 11:33
 15/30 anonim ***** válasza:

14 ilyen nincs az esküben. A kereszteléskor és ott is a keresztszülőknél lehet ez.

Katolikus eskü szövege:

Én, N.N. esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy N.N.-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt (megyek hozzá), Isten törvénye szerint feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője(segítőtársa) leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.

[link]

2018. júl. 2. 11:45
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

"Én inkább azt kérdezném, mi értelme van a polgári esküvőnek? Az tényleg csak egy közjegyző által hitelesített papír."

Nem csak egy papír. Ha tetszik, ha nem, jogilag csak polgári esküvő esetén ismerik el a házasságot, ha csak templomi esküvő volt, akkor nem. Nem kapnak házassági anyakönyvi kivonatot, nem lesz anyakönyveztetve, nincs "Xné Y Jolán" és társai, csak "Y Jolán" maradhat lánykori nevén, nincs első házasok adókedvezménye, családi adókedvezmény magzatra stb. szóval jogilag max. élettársak lesznek.

2018. júl. 2. 12:02
 17/30 anonim ***** válasza:
60%

Nincs értelme. Tudom, hogy anekdotikus érv nem érv, de nekem eddig amúgy sem voltak maradandó élmények a templomi esküvők.

A polgári mindig megható volt, a szülők búcsúztatása, az ifjú pár jelképes "legyen minden együtt" szertartása, pl. homoköntés, mindenki szipogott. :)

A templomi viszont száraz volt és unalmas, semmi lélekemelő elemet nem vittek bele, és olyan is volt, ahol az örömünnep ellenére az volt kihangsúlyozva, hogy milyen bűnös ki nyomorék mindenki.

2018. júl. 2. 12:07
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

"ilyen nincs az esküben"

Reverzálisról hallottál-e már?

Amúgy a reformátusoknál is meg kell ígérni, hogy református hitben nevelik a gyerekeket.

2018. júl. 2. 12:09
 19/30 anonim ***** válasza:

18 -rendben, ez nem az eskü szövege - megígérik - és valahogy teljesítik.

A kérdezőhöz: ha hisztek, csak nem követitek az előírásokat - azt kell átgondolnotok, hogy a fenti esküvel egyetértetek-e és hogy szívetekben érzitek, hogy jó, hogy számotokra Isten áldását közvetíti a pap a szakrális szertartás keretein belül.

2018. júl. 2. 12:21
 20/30 anonim ***** válasza:
46%

"A templomi viszont száraz volt és unalmas, semmi lélekemelő elemet nem vittek bele."

Kinek mi.. :))

Szerintem a polgári rémes ezekkel a homokozós pót-szertartásokkal, hogy legyen valami érzelmi része is, mert amúgy nem több egy hivatalos szerződésnél, amit akár már másnap fel lehet bontani, ha úgy akarják.

Viszont a 15. válaszban leírt katolikus eskü szövegnél nincs szebb, ami egy esküvőn elhangozhatna. :))

2018. júl. 2. 12:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!