Ki szeretné hogy mindenki a saját ősi hagyományait kövesse egy kis változással?
az én véleményem az hogy pusztán a hagyományok tiszte jeléül....
észak- Európa: skandináv mitológia emberáldozat nélkül, finn ősvallás
közép- Amerika:azték, maja vallás emberáldozat nélkül
dél- Európa: kelta vallás ugyan így
dél Amerika, andok inka vallás ugyan így
észak Amerika : indián életmód
hawaii: törzsi hagyományok
Magyarország: ősmagyar vallás állatáldozat nélkül
Én tisztelem az ősi vallási hagyományokat, és úgy gondolom, hogy számos olyan értéket hordoznak, amik világosan szembeállíthatók a mai világ értékválságával, de nem hiszek abban, hogy már nem élő hagyományok sikeresen feltámaszthatók lennének. Ha megszakad a hagyomány, és kiszárad az élő gyökere, akkor már nem fog magától feléledni, a mesterséges felélesztés pedig szerintem nem működne. Lehet esetleg a már nem élő hagyományból is létrehozni valamit, de az akkor már nem ősi hagyomány lesz, hanem valami új. És még akkor is, ez inkább amolyan kulturális hagyományőrzés szintjén tud csak működni, nem pedig világszemléletet, életmódot alapjaiban meghatározó vallási meggyőződésként.
A vallási hagyományok térben és időben változnak. Például a hinduizmus egy rendkívül szerteágazó hagyományrendszer összefoglaló megnevezése, ami időben is sokat változott, mégis van egy olyan központi magja, gyökere, ami a különféle ágait összeköti. A kérdésben szereplő vallási hagyományok esetében viszont ez a gyökér már kiszáradt, nem fog új hajtást hozni. Esetleg talán az észak-amerikai indiánoknál beszélhetünk még valamelyest élő gyökerekről, náluk még megvan a hagyományok feléledésének elvi lehetősége. De a gyakorlati már ott se nagyon...
Azzal pedig, hogy a mai világ elvárásaihoz igazítva szalonképessé próbálunk tenni ősi vallásokat - mint többen is írták már - tulajdonképpen kiherélnénk azokat. Az ilyen "kis változtatások" tényleg a lényeget érintenék. Mintha azt mondanám, hogy a katolikus vallást csak úgy tudom elfogadni, ha kiveszik belőle azt a részt, hogy a szánkba vesszük Krisztus testét, mert az milyen morbid dolog már...
Mindezek ellenére szerintem kötelességünk ezeket a hagyományokat kulturális értékként őrizni és ápolni, és nem csak afféle "múzeumi tárgyként", aminek semmi köze a mai világhoz. De nem is valamilyen rosszul értelmezett nemzeti érzés formai kellékeként. Ha képesek vagyunk úgy tekinteni ezekre, mint valódi emberek (a saját elődeink) valódi gondolatvilágára, ami meghatározta az életüket a hitviláguktól kezdve a mindennapi életük gyakorlati teendőiig, akkor tudunk csak kiszűrni belőle a mi életünkre is vonatkoztatható értékeket.
"ha tehettem volna valamit értük pizarro és hernan cortes behúzott farokkal menekül a pápához!!!"
Na ezen jót nevettem. Ha ott lettél volna velük szemben, akkor mindenbizonnyal te futottál volna ki rémültedben a világból. Egyébként nem tudom miért a pápához futottak volna előled, nem ő küldte oda. Ez a baj, amikor valakinek elemi iskolai ismeretei is hiányoznak és szeretne nagyot mondani. Végül is nagyot mond, jó nagy hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!