Unitáriusok! Mire alapozzátok, hogy nincs Szentlélek?
Érdekes válaszok születtek. 2-esnek mondom, hogy ateistaként én nem fogadom el a létét, csak érdekelt, hogy az unitáriusok hogyan vezetik ezt le a Bibliából.
10-es válaszoló, őszintén nem értem a kérdés okát. Szentlélek az, akit a Biblia a Szentléleknek nevez. Nem gondolom, hogy különösebb definiálásra volna ok.
9-es, tudom, hogy ez baromira ultima rationak hangzik, de nem az. Képzeld, olvastam a tanaikat és a történetüket egyaránt, egyáltalán nem az iszlám párhuzam jött le. Sokkal inkább judaizmus és Mózes, amiből az egész kereszténység kinőtt. (Valamint részben az iszlám is.)
Már az ókori kereszténységben, jóval az iszlám előtt voltak az unitarizmushoz hasonló irányzatok, amelyek Jézust nagy prófétának, legkiválóbb embernek tartották. Lásd például ebioniták.
Az Erdély-iszlám érv: Ennyi erővel egyébként azt mondhatnám, hogy az erőltetett iszlám párhuzam pusztán a magyar aktuálpolitikai és közéleti helyzet terméke.
"Lásd például ebioniták."
Az ő tanításuk által ismerte meg Mohamed a kereszténységet, melyet alapul vett az iszlámhoz. Ezzel nem cáfoltál meg. De ezzel kb kifújt, más hasonló irányzat nem volt.
"Az ő tanításuk által ismerte meg Mohamed a kereszténységet, melyet alapul vett az iszlámhoz. Ezzel nem cáfoltál meg. De ezzel kb kifújt, más hasonló irányzat nem volt."
Hasonló mozgalmak, azaz antitrinitárius irányzatok voltak bőven. Monarchiánusok, ariánusok, makedoniánusok, adopcionisták stb.
Viszont az ebioniták zsidókeresztények voltak. Semmi értelme Mohamedhez meg az iszlámhoz nyúlni, mikor:
1. A kereszténység korai történetében számos szentháromságtagadó irányzat volt, lehetett válogatni forrásért.
2. A judaizmus, amiből a kereszténység és az iszlám kinőtt, sokkal inkább adja magát eredetként, indító hatásként. Ott volt minden Bibliában a komplett Ószövetség, ellenben arab nyelven megtanulni, és Koránt beszerezni már egy más tészta volt a 16. században.
3. Nem kötődik Erdélyhez az unitarizmus kialakulása. Pusztán a tordai országgyűlésnek köszönhetően ott fent tudtak maradni. De spanyolok, olaszok, sőt angolok (Newton unitárius volt, ahogy sok nonkonformista is) is részt vettek a mozgalom megalapításában és kiformálásában.
Az erdélyi unitarizmus ráadásul időben is később alakult ki, mint Európa más részein. Szervét Mihályt 1553-ban végezték ki, Dávid Ferenc viszont csak 1555-től ismerkedett meg ezekkel a tanokkal. Ráadásul Erdélybe az olasz Blandrata vitte be ezeket a tanokat, kívülről. Nem ott alakultak ki.
Ahogy elnézem, a bogumil szektának valami módosulása ez. Amit buzerantoknak is neveztek, úgy látom, nem véletlenül.
De szögezzük le, hogy ennek az ostobaságnak semmi köze a kereszténységhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!