Hol van Noé bárkája?
Istenben hiszek, de az ilyen történeteknek nem tudom.
Ami meg még jobban foglalkoztat, hogyha Isten egy csettintéssel elárasztotta a Földet, akkor miért kellett Noénak több száz vadállatot hajkurásznia, miért nem csettintett még egyet Isten, hogy megint legyenek állatok?
Még ezt nem vettem észre, erre egy reakció:
"A Teljes írás pedig Istentől van, és Isten valós eseményeket jegyeztetett fel, dátumokkal, nevekkel."
>Hát itt az a probléma, hogy te mindenáron történelemkönyvként akarod kezelni az EGÉSZ Bibliát. A Szentírást könyvei azonban különböző műfajokban vannak megírva, ezért kell elvégezni a szövegen egy műfaji elemzést, mert akkor tárul fel a valódi jelentésük. Fent dióhéjban már kifejtettem és utaltam rá, hogy a Teremtés könyve 1-11. fejezet vizsgálata során a szöveg nem utal arra, hogy történelmi leírás lenne. Rózsa Huba professzor úr írt egy könyvet "Őstörténet" címmel, keress rá. Ott az is benne, hogy miként kell értelmezni ezeket a nemzetségi táblázatokat. Az interneten viszont elérhető Dr. Szalai András tanulmánya is ebben a témában:
Persze tisztában vagyok azzal, hogy te csak az Őrtorony szervezet értelmezését fogadod el, de ha valóban érdekel az igazság, és mersz bátor lenni, akkor olvasd el ezt a tanulmányt, és a fent ajánlott könyvet. Ezután (főleg a könyv elolvasása után) talán más színben fogod látni a teremtéstörténetet, ha képes vagy legalább kissé elfogultság nélkül vizsgálni ezt a témát, és nem csak a szervezet tanítását ismételgetni.
"Érdekel az igazság"
(János 17:17) 17 Szenteld meg őket az igazság által; a te szavad igazság.
Az igazság maga Isten szava. Jézus kijelentette, Ehhez pedig nem kell Őrtorony folyóirat, a Biblia magáért beszél.
Maga a Történelem is igazolja az emberek a földrajzi helyek, nevek, történések valódiságát. Egyik sem szemléltetés.
Jézus pedig azt mondta, hogy Isten szava az igazság, és nem egy világi irodalom.
Isten pedig, nem változtatott azon, hogy Noé tökéletessé legyen a gyermekeivel együtt.
Hiszen akkor az Édenkertben megígért messiási prófécia, mind mind felesleges lenne. A messiásnak meg kellett idővel születnie, és meghalnia. Ha Noé esetében megszűnt volna a tökéletlenség, akkor az egész prófécia, és Isten szava, merő hazugság, és félrevezetés lenne.
A Biblia számos írója megerősíti azt a tényt, hogy az özönvíz valóban megtörtént
(Héberek 11:7) 7 Hit által mutatott Noé istenfélelmet, és készített bárkát a háznépe megmentésére, miután isteni figyelmeztetést kapott a még nem látott dolgokról; és e hit által elítélte a világot, és örököse lett a hit szerinti igazságosságnak.
(Ézsaiás 54:9) 9 „Mert olyan ez nekem, mint Noé napjai. Amiképpen megesküdtem, hogy Noé vizei többé nem árasztják el a földet, úgy esküdtem meg, hogy nem fogok haragra gerjedni ellened, és nem dorgállak meg.
Isten szava beszél a bárka méreteiről. Ez szemléltetés?
Miért íratott le Isten valamit számadatokkal, méretekkel, egy nem létező emberről és családjáról?
És arról, hogy miért pusztította el azt a világot?
A szavában utasítja a nem létező embert, hogy építsen egy bárkát....hogy megmeneküljön a nem létező családjával, egy nem létező vízözöntől...
Akiknek kitalált nevük van. Noé, Sém Kám Jáfet.
Hát de ti tudjátok....
A Jehova tanúja válaszolónak:
"Egyik sem szemléltetés.
Jézus pedig azt mondta, hogy Isten szava az igazság, és nem egy világi irodalom."
>Csakhogy Isten szava az ókorban írodott az akkor élt embereknek, részben kihalt műfajokban, ezért a mai embernek magyarázatra szorul. Nem úgy megy tehát ez, ahogy a hozzád hasonló mentalitású emberek gondolják, hogy "ez van ideírva, akkor történelmi leírásnak vesszük". A baj azonban az, hogy nem veszed figyelembe, hogy a bibliai könyvek különböző műfajokban íródtak, és maga a műfaj dönt egy könyv értelmezéséről.
A világi irodalom nem tesz mást, mint a legmodernebb tudományos eszközökkel feltárt kutatásokat tartalmazza. Ha elutasítod a tudományt, azzal csak az elfogultságodról teszel bizonyságot egy vallási szervezet tanítása iránt. Te ugyanis nem magát a Bibliát fogadod el, hanem a Bibliának egy értelmezését, jelen esetben a Tanúkét, akik azt mondják, hogy szó szerint kell értelmezni a szöveget.
A kutatás alapján semmi sem utal arra, hogy az özönvíz történetet szó szerint kellene értelmezni. Sem a bárka mérete, sem a neve. Ez egy elbeszélés, viszont önmagában egy elbeszélés nem bizonyítja, hogy szó szerint is kell venni. Arra viszont számos dolog utal, hogy a szerző nem történelmet, hanem bölcsességirodalmat ír. Ott vannak a források, és benne a bizonyítékok, cáfold meg, ha tudod! Más bibliai hivatkozások pedig azért nem bizonyítanak semmit, mert még az sem biztos, hogy egy adott szövegrészt szó szerint értelmezett az, aki idéz. Ha mégis szó szerint vették, az akkor sem jelent semmit, mivel ők sem voltak tévedhetetlenek. A modern szentírástudomány véleményem szerint nem is azt kutatja, hogy más, később élt bibliai szerzők mit hogyan értelmeztek, hanem azt, hogy az EREDETI SZERZŐ és ELSŐ HALLGATÓSÁGA hogyan értelmezhette az adott szentírási szakaszt. És most csak teológiai részről közelítettem meg ezt a kérdést, a természettudomány ugyanis már régen túllépett azon, hogy Mózes első könyvének az elejét szó szerint kellene értelmezni.
Hivatkozol még Jézusra is, aki azt mondta, hogy Isten szava az igazság. Eltekintve attól most, hogy Ő biztosan nem a 66 könyvből álló Bibliát értette ezen, - sőt, talán magát a Bibliát sem - ez az érv nem használható a szövegmagyarázatod védelmére. Te ugyanis nem magát a Bibliát, hanem annak egy értelmezését - pontosabban fundamentalista értelmezését - véded.
Annak idején egyébként egyébként én is szó szerint értelmeztem a teremtéstörténetet, de miután mélyebben beleástam magam ebbe a dologba, beláttam, hogy ez tarthatatlan.
"Csakhogy Isten szava az ókorban íródott az akkor élt embereknek,"
Valóban?
(Róma 15:3, 4) . . .” 4 Mert mindazt, amit régebben megírtak, a mi oktatásunkra írták meg, hogy kitartásunk által és az Írásokból származó vigasztalás által reménységünk legyen.
Akkor miért ígért Ábrahámnak olyat, hogy az Ő leszármazási vonalán jön el a messiás, ami majd mindenkinek a javára válhat ha elfogadja, és úgy is él?
A jövő nemzedéknek tanulságul íratta le, hogy tanuljanak belőle.
(Dániel 12:9) . . .„Menj, Dániel, mert ezek a szavak be vannak zárva és pecsételve a vég idejéig.
(Dániel 12:4) 4 Te pedig, Dániel, zárd be ezeket a szavakat, és pecsételd be ezt a könyvet a vég idejéig. Sokan fognak pásztázva kutatni, és bőséges lesz az igaz ismeret.”
A vég idején élőknek is szól, bizony, hogy tanuljanak az esetből, hogy ne húzzanak újat Jehovával.
"A jövő nemzedéknek tanulságul íratta le, hogy tanuljanak belőle."
A "tanulj belőle" nem azt jelenti, hogy vegyél be szó szerint olyan történeteket, amelyekben semmi realitás sincs! Az pont azt jelenti, hogy értelmezd, amit olvasol!
A Jehova tanúja válaszolónak:
"Akkor miért ígért Ábrahámnak olyat, hogy az Ő leszármazási vonalán jön el a messiás, ami majd mindenkinek a javára válhat ha elfogadja, és úgy is él?"
>Az ígéret természetesen mindenkinek szól, de a Biblia elsődleges értelemben nem a mai embernek íródott. Ezt nem nekem kell elhinned, olvasd a prófétai irodalmat, illetve az apostoli leveleket. Magad is látni fogod, hogy az elsődleges címzett az ókori Izrael, illetve az őskeresztény gyülekezetek (némely prófétikus részt kivéve). Éppen ezért a bibliai könyvek magán viselik az ókor jellegzetességeit, ezért a mai embernek nehéz értelmezni azokat, tehát nem lehet a szentírástudományt figyelmen kívül hagyni.
"(Dániel 12:9) . . .„Menj, Dániel, mert ezek a szavak be vannak zárva és pecsételve a vég idejéig."
>Erről a szentírási szakaszról már írtam egy másik topikban.
Először is, ez a szakasz csak Dániel könyvére vonatkozik, azon belül is csak egy próféciára (vö. 8,26). Az ige itt arról beszél, hogy a 2300 estére és reggelre vonatkozó látomás lett bepecsételve a vég ideiéig. Véleményem szerint azonban már ez a pecsét feltöretett, a hetednapi adventisták fejtették ki ezt a tanítást a legjobban.
# 16 "(2Péter 2:5) [...] Akkor ez is hazugság?"
- Csupán tévedés. Remélem, tudod, mi a különbség közöttük! :)
# 17
"A Biblia írói, és a megváltó is, tényként, megtörtén esetként említi."
- Egy rakat ember szerint Csaba királyfi a Szíriuszról jött. Asszem, van is hozzá szentirat, az Arvisura. Nos? :D
"A Teljes írás pedig Istentől van, és Isten valós eseményeket jegyeztetett fel, dátumokkal, nevekkel."
- A bibliai iratokat emberek írták. Emberek másolták, emberek fordították, és emberek egy csoportja döntötte el, ezek közül miket fűznek majd le egy kötetben.
Nem meglepő, hogy vannak a Bibliában valós helyszínek, események, személyek. Tetszőleges történelmi ihletésű regény ilyen. De ez nem igazolja vissza MINDEN állításának igazságát.
"Noé Ádámtól a hetedik nemzedék tagja, valós ember, és nem szemléltetés."
- Noé és Ádám körüli történetek mítosszerűek. Elég az, hogy 100-nál idősebb, mégis erejének teljében lévő férfiúkról van szó. De tényleg, mi volt Ádám és Noé között, már ha ilyen nagy történelemkönyv a Biblia? Valós események, dátumok, nevek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!