Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Több embertől is olvastam...

Több embertől is olvastam olyat, hogy ha szexuális viszonyt folytatsz valakivel, akivel hosszú távra tervezel, akkor lényegében már házasok vagytok. Ezt mégis melyik vallásban tanítják?

Figyelt kérdés
Az írjon, aki így hiszi, és írja meg azt is, melyik valláshoz tartozik. Nagyon kíváncsi vagyok.

2018. máj. 16. 07:54
1 2 3 4 5
 31/50 A kérdező kommentje:
Már megnéztem a katolikus, református, evangélikus egyház állásfoglalásait, és azok közül egyik sem tanítja, hogy nem számít paráznaságnak az első szexuális partner. Sőt.
2018. máj. 17. 14:21
 32/50 anonim ***** válasza:
Természetesen attól még paráznaságnak minősül, egészen addig amíg házasságot nem köttök. Isten szemében ugyan egy testé lesznek, de nem tisztán.
2018. máj. 17. 14:43
 33/50 Mansour ***** válasza:

# 30:

A polgári jogot kivéve minden szempontból az tekinthető érvényes házasságnak, ami bármely vallás hagyományos szertartása szerint kerül megkötésre. Ez személyes véleményem szerint és minden általam ismert vallás tanítása szerint így van. Viszont Isten nevében nyilatkozni én nem tudok.

2018. máj. 17. 15:45
 34/50 A kérdező kommentje:

[link]

Nem jól tudod, kedves utolsó.

2018. máj. 17. 17:12
 35/50 Mansour ***** válasza:
Ezt most nem értem. Miben mond ez ellent annak, amit írtam?
2018. máj. 17. 18:25
 36/50 Pietrosol ***** válasza:

Sziasztok!

Visszakérdeznék.

Valaki meg tudja fogalmazni, hogy mitől lenne "házasabb" az az emberpár, aki Önkormányzati Ilonka vagy Lelkész László előtt mondja ki az egymás felé elkötelező igent?

2018. máj. 18. 07:13
 37/50 Mansour ***** válasza:

A házasság egy összetett intézmény, aminek az érzelmi mellett jogi és vallási vonatkozásai is vannak. És ami a legfontosabb: ősidőktől fogva társadalmilag szabályzott intézmény. Tehát teljesen rossz megközelítés, hogy "mitől lesz házasabb". Vagy házas, vagy nem, ez a két lehetőség van. És házas akkor lesz, amikor az adott helyen és időben érvényes társadalmi szokások szerint házasságot köt. Nem házas az, aki csak úgy együttél, és nem házas az sem, aki bejegyzett élettársi kapcsolatban él.

Mondom mindezt úgy, hogy egyébként én írtam a 3. hozzászólást, és azt továbbra is fenntartom. Nagyon fontosnak tartom a lelki dimenziót, de ez még önmagában nem hoz létre házasságot, mivel az egy társadalmi intézmény. Azt pedig nem tudom megérteni, hogy akinél az életre szóló lelki elköteleződés megvan, az miért ne akarna vagy tudna a társadalmi szokások szerint házasságot kötni.

Egyébként nem tartom jónak, hogy különvált az egyházi és a polgári házasságkötés, de most ebben a helyzetben vagyunk, ehhez kell alkalmazkodnunk. Esetleg lehetne küzdeni ennek megváltoztatásáért.

2018. máj. 18. 09:14
 38/50 A kérdező kommentje:

#35 Ezért:

"Polgári házasságkötés nélkül egyik felekezetnél sem lehet érvényes házasságot kötni." [link]

2018. máj. 18. 12:10
 39/50 Mansour ***** válasza:
Értem. Azt nem tudtam biztosan, hogy minden felekezetnél alapfeltétel a polgári esküvő megléte. De nem is erre gondoltam, csak nem fogalmaztam elég világosan. Természetesen a polgári esküvő a jogi vonatkozások miatt megkerülhetetlen, tehát gyakorlatilag nem létezik enélkül házasság. Itt viszont arra akartam utalni, hogy ha a polgári esküvőt (elméletben) kihagyjuk a számításból, akkor csak a vallási hagyományok szerinti megkötött házasságot lehet érvényesnek tekinteni (bármely vallás esetében).
2018. máj. 18. 12:32
 40/50 Alex Fly ***** válasza:
@39: természetesen az adott valláson/vallási közösségen belül érvényes házasság.
2018. máj. 18. 13:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!