Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Több embertől is olvastam...

Több embertől is olvastam olyat, hogy ha szexuális viszonyt folytatsz valakivel, akivel hosszú távra tervezel, akkor lényegében már házasok vagytok. Ezt mégis melyik vallásban tanítják?

Figyelt kérdés
Az írjon, aki így hiszi, és írja meg azt is, melyik valláshoz tartozik. Nagyon kíváncsi vagyok.

2018. máj. 16. 07:54
1 2 3 4 5
 21/50 A kérdező kommentje:

Jelenleg úgy tudom, hogy Magyarországon az a házasság érvényes, ami be van jegyezve anyakönyv vezetőnél. Más országokban lehet, hogy érvényes csak a templomi is.

2018. máj. 17. 10:39
 22/50 A kérdező kommentje:
#20 Nem a két emberről beszéltem, hanem a "házasságukról". Az nem lesz megbecsült. Mivel kettejükön kívül senki sem tud róla.
2018. máj. 17. 10:42
 23/50 A kérdező kommentje:
Végül is nem kaptam választ a kérdésemre. Gondoltam, ír majd valaki, hogy "Nálunk is ezt tanítják, YX vallású vagyok" vagy hasonló. De úgy látom, nem vállalja fel így senki.
2018. máj. 17. 11:07
 24/50 Mansour ***** válasza:
Azt nem hinném, hogy bármely hagyományos, intézményes vallás tanításaiban ez így, ilyen formában szerepelne. Mindenhol van valamilyen házassági ceremónia, és csak annak elvégzése után tekintik érvényesnek a házasságot. Más kérdés, hogy melyik vallásban mennyire tekintik bűnnek, elítélendő dolognak a házasságon kívüli együttélést. De a kérdés nem erre vonatkozott, szóval házasságnak ezt szerintem egy vallás sem tekinti. Olyan nincs, hogy "elméletben" vagy "lényegében" házas valaki. Vagy házas, vagy nem. Megint más kérdés, hogy két ember egymás között, illetve Istennel való viszonyukban hogy tekint az együttélésre. Tekinthetik ezt ők házasságnak, de a társadalom, és a vallási közösség sem fogja annak tekinteni, még akkor sem, ha egyébként megértéssel viszonyul a helyzethez.
2018. máj. 17. 11:39
 25/50 anonim ***** válasza:

A házassági fogadalom két emberre tartozik. A templomi esküvőkön pl. a tanúknak nincs is szerepük úgy mint a polgárin, mert Isten valahogy egyedül is alkalmas tanúnak tekinthető. A Biblia alapján a házasság megkötéséhez két embernél több nem szükséges. A kérdésed valamelyik vallásra vonatkozik, de ez a vallásoktól független. Nem az a lényeg, hogy szexuális viszonyt folytatnak, és nem is az, hogy hosszútávra terveznek, hanem hogy egymásnak ígéretet tesznek arról, hogy végérvényesen összetartoznak. A többi csak ceremónia, hagyomány, szokás, igen a külvilág felé, aminek semmi köze két ember önálló döntéséhez. Vagyis nincs olyan vallás ami a kérdésedben leírtaknak megfelelne, de egyik vallás sem vonhatja kétségbe két ember egymásnak tett fogadalmát Isten előtt. Már csak ezért sem:

"Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”

Akik tiszta szívből, szeretetből döntenek egymás mellett, azokat nem fogja érdekelni jogilag, gazdaságilag hogyan viszonyulnak egymáshoz.

2018. máj. 17. 12:00
 26/50 Mansour ***** válasza:

"egyik vallás sem vonhatja kétségbe két ember egymásnak tett fogadalmát Isten előtt."

Nem vonják kétségbe, hogy is tehetnék? Viszont attól még nem tekintik ezt érvényes házasságnak.

2018. máj. 17. 12:55
 27/50 Alex Fly ***** válasza:

Itt a hazasság többféle definíciója keveredik...

Az egyik oldalon áll a polgári házasság, ami egy polgári jogi kategória.

A másik oldalon az egyházi házasság, ami ek világi hogkövetkezménye nincs, a gyülekezetre és a házastársakra tartozik.

Ezzel szemben az Isten szerinti házasságban 3 fő vesz részt: a férj, a feleség és Isten. Ebben a kontextusban a szexuális viszony eleve a házasság jele (az Ószövetségben a házasság annak elhálásával kezdődik). Így igen: ha kétemberszexuális kapcsolatba lép egymással, akkor az az Isten szerint házasságkötés (és minden további partner házasságtörés, függetlenül attól, hogy az egyházi/polgári házasságot kivel kötik meg...).

2018. máj. 17. 12:59
 28/50 anonim ***** válasza:
#27-el értek egyet.
2018. máj. 17. 13:27
 29/50 A kérdező kommentje:

#27 #28

Vallást nem jelöltetek meg.

2018. máj. 17. 13:59
 30/50 anonim ***** válasza:

Miért #26, mi tekinthető ma érvényes házasságnak:

- Szerinted?

- A hited szetint?

- Polgárjogilag?

- Az Egyház szerint?

- Más vallások szerint?

- A Biblia szerint?

2018. máj. 17. 14:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!