Azt, hogy a zsidók Isten által kiválasztottak, a Biblia írja. A Bibliát zsidók írták. Miért kezei a világ tényként ezt?
Ha én leírom, hogy kiválasztott vagyok, bolondnak néznek.
Hogyan lehet azt elhinni, és kész tényként kezelni, amit saját magukról, ők maguk írtak?
Ez nem önellentmondás?
A világ nem kezeli annak, ez egy vallási dolog, ami egyes vallásokban benne van - ilyen alapon miért kéne elfogadni, hogy Jézus Isten fia, mikor meg az Újszövetséget meg a keresztények írták?
Nem kell elfogadni, van egy vallás, aminek hívői ebben hisznek, ennyi. Aki nem ebben hisz, az nem fogadja el.
A katolikus papos megjegyzésedre annyit azért megjegyeznék, hogy az Ószövetséget a keresztény teológia is elfogadja, így a zsidók Istennel való szövetségét is (= kiválasztottság), csak a keresztény teológia szerint Jézus halálával ez az első szövetség elévült, és új szövetség kötettett immár az egész emberiség és Isten között (ezért nevezik Ószövetségnek és Újszövetségnek a két részt).
"az, hogy a rengeteg, többszáz népből EGY a kiválasztott, az emberiség, élet és valóság ellenes gondolat"
Van egy olyan érzésem, nem vagy teljesen tisztában, hogy a zsidó vallásban mit jelent ez a kiválasztottság (egyébként inkább választottnak szokás fordítani, héberben van egy pici különbség, ami a magyarban kevésbé jön át).
Arról van szó, hogy ellentétben mondjuk a kereszténységgel vagy az iszlámmal, a zsidóság nem térítő vallás. Ez azt jelenti, hogy nem tartja magát minden ember számára az üdvözüléshez való egyetlen útnak, az egyetlen igaz tanításnak, vagy akárcsak a legkövetendőbbnek sem, és emiatt nem is célja, hogy a többi embert a zsidó vallásra térítse - sőt, igaziból nem is tanácsolja nem zsidóknak a betérést, ami kifejezetten egy macerás procedúra.
A zsidó vallás magát a zsidó nép vallásának tartja, ami kizárólag a zsidó nép számára tartalmaz betartandó vallási törvényeket. Tehát egy nem zsidó simán lehet jó ember a zsidó vallás követése nélkül is, de egy zsidónak követnie kell a vallási törvényeket.
A választottság arról szól, hogy az Úr szövetséget kötött Ábrahámmal, hogy "néppé teszi" - tehát utódokkal áldja meg, hiszen addig Ábrahámnak nem voltak utódai -, és a leszármazottjait (a zsidó népet) választotta ki arra, hogy az ő törvényeit megtartsák, és őt tiszteljék - a többi néptől ez nincs elvárva, ez egy megszorítás, ami csak a zsidó népre vonatkozik -, cserébe az Úr megtartja őket, nekik adja Kánaán földjét (Izraelt), és a megváltó (Messiah) is közülük kerül majd ki.
"Azért az tényleg röhej, hogy engem Magyarországon hülyének néznek, ha azt mondom, a magyar a kiválasztott nép. De ha azt mondom a zsidó az, akkor minden rendben."
Nyugodj meg, én mindkét esetben hülyének néznélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!