Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják, hogy Pál a...

Miért mondják, hogy Pál a pogányok apostola?

Figyelt kérdés

Jézus is azt mondta róla, hogy rendeltelek téged világosságul a pogányoknak (ApCsel 13,47).

De ahogy olvasom a Cselekedet könyvét, azt látom, hogy Pál leginkább a zsidóknak hirdette. Majdnem mindenütt az van írva, bement a zsinagógába, vetekedett a zsidókkal, stb. (Csel 14. 17. része)

Vagy úgy van ez, ahogy írja (ha jól emlékszem a Római levélben), hogy először zsidónak, azután görögnek?

2018. ápr. 16. 06:28
 1/5 anonim ***** válasza:
2018. ápr. 16. 09:26
 2/5 anonim ***** válasza:
26%

Sajnos a pogányok kifejezés, nem fedi a valóságot.

A helyes fordítás szerint, nemzetek apostola.

Hiszen azok az emberek akiknek tanúskodott, nem voltak hitetlenek, vagy Isten nélküliek, mert volt elképzelésük és vallási tevékenységük, csak nem a helyes imádat szerint.

Pál mint utazó felvigyázó, misszionárius, más országokba is ment szolgálni. a Többi apostollal ellentétben.

2018. ápr. 16. 10:42
 3/5 anonim ***** válasza:

"De ahogy olvasom a Cselekedet könyvét, azt látom, hogy Pál leginkább a zsidóknak hirdette. Majdnem mindenütt az van írva, bement a zsinagógába, vetekedett a zsidókkal, stb. (Csel 14. 17. része) "

Pál leginkább nem a zsidóknak hirdette az evangéliumot ...

Galata levél, Efézusi levél, Korintus, Filippi, Kolossé, Thesszalonika: Ezek mind mind a pogányokból lett keresztényeknek (gyülekezeteknek) szól.

Miért a pogányok apostola? Mi pogány-keresztények Pál teológiája alapján értelmezzük a Bibliát és ez alapján élünk. A többi nem Istentől van (White, Smith és társai)

2018. ápr. 16. 11:55
 4/5 anonim ***** válasza:

Pal es az osszes apostol m8ndig oda ment a kezdetekben ahol az emberek osszegyulekeztej. Ez 0edig lehetett a szombati zsinagoga vagy piac vagy barmi.

A zsinagoga is csak ugrodeszka volt.

Colt, hogy az egesz varos osszegyult a zsinagogaban Pal igehirdetesere.

Olyat nem okvasol sehok a bibliaban, hogy Pal zsido gyulekezetet alapitott vilna.

2018. ápr. 16. 14:29
 5/5 A kérdező kommentje:

Második válaszoló: a pogányok kifejezés nagyon is helyén van, hiszen a pogány nem ellentéte a hívőnek. Mert vannak hitetlenek és hívők, és vannak zsidók és pogányok. Én is pogány vagyok, és valószínűleg te is.

Harmadik válaszoló: az, hogy a leveleket pogány keresztyéneknek küldte, az egy dolog. De ahogy írtam, én eddig úgy vettem ki az olvasottakból (ApCsel), hogy Pál elsősorban a zsidóknak hirdette. Az hogy sokan voltak a pogányok közül akik hallgatták, és követték, az csak másodrendű (az én látásom szerint).

Valahol olvastam, hogy Filippiben, azért nem volt zsinagóga, mivel nem voltak annyian, hogy zsinagógát lehetett volna építeni, ezért Pál oda ment, ahol az imádkozás szokott lenni. Vagyis én ebből szintén az veszem ki, hogy Pál a zsidóknak akarta hirdetni az igét.

Ikóniumban, Thesszalonikában, Béreában, Korintusban, Efézusban - mind, mind az van írva, hogy vagy a zsinagógában tanított, vagy a zsidóknak hirdette az igét, tett bizonyságot. Mind, mind zsidókról van szó. (És ez már a 14. fejezettől vannak írva, pedig Pál már a 13. fejezetben azt mondta, hogy a pogányokhoz fordulunk).

2018. ápr. 18. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!