Bűn az, ha valaki ételt dob ki a kukába?
vagyis, hogy pazarolja az élelmiszert?
Isten szemében ez bűn?
Szia!
Ettem már olyan étteremben, ahol az étel felszolgálása nagyobb bűn volt, mintha kidobták volna a kukába.
Ha el van rontva, vagy ha az égett részeket kidobod, akkor nem.
Ha romlott, akkor maga a kidobás nem bűn, de érdemes elgondolkodnod azon, hogy miért hagytad megromlani?
Maga a pazarlás a modern főbűnök egyike.
Amikor Jézus csodásan megvendégelte az ötezer embert megparancsolta, hogy szedjék össze a maradékot is, semmi ne vesszen kárba (Jn 6:12).
De nem az ember van a kenyérért, hanem a kenyér az emberért. Az akkori világban, konkrétan Júdeában és Samáriában jellemzően szűkösen volt élelem, ma Magyarországon a legtöbb helyen nem ez a helyzet.
Ugyanakkor az étel kidobása vagy inkább a felesleges pazarlás magában hordozhat hálátlanságot Isten és emberek iránt. Isten szaporította és működtette a növények és állatok sejtjeit, és erőt fejtett ki a növelésükhöz. Emberek dolgoztak a növények termesztésével és állatok tenyésztésével, és emberek elkészítették az ételt. Ráadásul az étel kidobásában lehet akár büszkeség ("NEKEM erre telik, ÉN megtehetem", "ki mer beleszólni, hogy mit csinálok azzal, ami az enyém?"). Ill. lehet benne lustaság vagy nemtörődömség is, ha értelmes ráfordítással el lehetne juttatni rászorulókhoz.
Szóval szerintem az étel kidobása nem bűn önmagában. A hálátlanság, a büszkeség, a lustaság, a nemtörődömség a bűn, amely állhat az étel kidobása de főleg a pazarlás hátterében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!