Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki teremtette a halált és miért?

Ki teremtette a halált és miért?

Figyelt kérdés
Azt ne mondjátok kérlek, hogy egy alma megemésztése.

2018. ápr. 7. 18:50
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
47%

Az a gond, 23%-os tanú, hogy ugyan azokat a frázisokat szajkózod, amiket 30 éve is hallottam, ugyan azokkal a mondattani elemekkel, szavakkal.

„Igen, és ebben az állapotban volt közel 3. napig.

Az Atyja pedig, azzal ajándékozta meg, hogy nem hagyta örökké ebben az állapotban, hanem vissza adta az életét.”

A bűntelen csecsemő meg 5000 éve van ebben az állapotban. Isten az igazságos…

Ha vissza adta az életét, akkor nem volt büntetés. Mondok egy példát, remélem, meg lehet érteni:

Van András, aki gyilkolt. A büntetése 4 év fegyház. De jelentkezik a testvére Béla, hogy ne Andrást ültessék le, hanem őt, mert ő kifizeti az adósságát. Bélát leültetik, de csak fél napra. Ezzel kifizette az adósságát. Szerinted ebben van igazság? 4 évet ki lehet váltani fél nappal?

Mondok egy másikat: András tartozik 5000 euróval. Testvére Béla kifizetheti helyette? Persze! De mennyit kell Bélának adnia? 300 eurót? Nem, 5000 eurót kell adnia, hogy András adósságát rendezze. Ha a bűn zsoldja a halál, mely nem egy pillanat, annak kifizetése halál által adható meg, és nem élet vagy feltámadás által. Ha Jézus 3 napos halállal fizette ki az adósságot, akkor az adósság 3 napnyi halál volt és feltámadás, hiszen ezzel fizetett.

„Igen, de Jézus nem volt bűnös, semmilyen bűnt nem követett el, amiért halált kellett volna érdemelnie. Tehát a halála nem volt jog szerű, s ez az amiért Ádám helyébe lép jogilag, az utódok érdekében.”

Nagyon sok bűntelen ember volt és van a világban, függetlenül a betanult frázisoktól. A bűn fogalma Istentől származik. A bűn eltörlése Istentől való. Az Ő kreálmánya, Ő szabja meg a határait. Egyetlen szava által eltöröltetne minden bűn. Az Ő szava által lett a bűn, mert Ő határozta meg, úgy igazságos, ha az Ő szava által töröltetik el. Ádám nem a bűne miatt halt meg, hanem azért, mert Isten így akarta. Ádám az asszonyra hárította a felelősséget, Éva a kígyóra. Ezért Isten rájuk hárított, holott az eredeti hibás Isten volt, nem az ember és nem a kígyó. Ezért próbált egy olyan megváltást kitalálni, amivel magát magasztalja és a megoldást Ő kínálja, grátiszba a felelősséget továbbra is az embernél tartja.

„Talán annyit még, hogy aki ezt el hiszi, és azzal összhangban is él, arra érvényes Jézus megváltó halála.

Ezért nevezzük megváltásnak.”

Ezt feltételes szeretetnek nevezzük, a pénzt vagy életet elvnek. Elvár valamit, csak akkor ad. Viszont Jézus tanítása nem szól semmi ilyenről. Jézus, kvázi az Atya tartja a bal kezét, miközben ad a jobbal. Pedig Jézus tanítása szerint a balnak nem kellene tudnia, hogy mit tesz a jobb.

2018. ápr. 8. 10:23
 32/59 anonim ***** válasza:

Egyértelműnek látom, hogy a keresztény vallás tanítása szerint a halál a bűnbeesés miatt következett be, bár meglepődtem, hogy nem mindenki szerint.

Csakhogy a bűnbeesés úgy lehetetlen, ahogy a Biblia írja:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

2018. ápr. 8. 10:45
 33/59 anonim ***** válasza:
19%

"bűntelen csecsemő"

(Zsoltárok 51:5)  5 Íme, vétekben születtem, úgy vajúdtak velem, És bűnben fogant engem anyám.

A csecsemő bizonyos értelemben "bűntelen", nem abban az értelemben, amilyenben Jézus volt bűntelen.

Jézus nem örökölt Bűnt, mert nem emberek szaporodásának következménye.

ezért a szemléltetés a börtön büntetésről nem alkalmazható ide, egyetlen oldalról nézve sem.

Ádám elvesztette a tökéletességét, Jézus nem, és így halt meg.

"Sok bűntelen ember van"

A fent említettek alapján, a Biblia, vagy is Isten szava fényében pedig szintén nem állja meg a helyét.

Senki nem válthatja meg a testvérét, nem adhat érte váltságot, mert nincsen olyan állapotban.

(Zsoltárok 49:7, 8) 7 Senki nem válthatja meg még testvérét sem, Nem adhat érte váltságot Istennek  8 (Lelkük megváltási ára oly magas, Hogy időtlen időkig kifizetetlen marad),

Bibliai értelemben az engesztelés az elfedezés vagy a kicserélés alapgondolatát hordozza. Amit cserébe adnak valamiért, illetve valaminek az elfedezéséül, annak az eredeti másának kell lennie.

Sajnos vagy nem érted, vagy nem akarod megérteni, hogy itt nem a hallban eltöltött időről van szó, hanem arról, hogy valaki ok nélkül teszi le az életét, azzal szemben, aki viszont megérdemelte.

S ezt az utódok érdekében Teszi, Ádámra és Évára ez nem vonatkozik.

"Feltételes szeretet"

De bizony Jézus mondott ilyet.

(János 14:15) 15 Ha szerettek engem, megtartjátok a parancsolataimat;

(János 15:10) 10 Ha megtartjátok a parancsolataimat, megmaradtok a szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam az Atya parancsolatait, és megmaradok a szeretetében.

Jézus is feltétel alapján marad meg az Atyja szeretetében. Tehát Jézusnak is vannak feltételek szabva.

(1János 5:3) 3 Mert az Isten szeretete azt jelenti, hogy megtartjuk a parancsolatait; a parancsolatai pedig nem megterhelőek,

2018. ápr. 8. 11:21
 34/59 anonim ***** válasza:

"Minden tisztelem a tiéd, #25 - de akkor miféle isten ez, hogy ennyire csapnivaló világot teremtett?

Egy végtelen isten ennél sokkal-sokkal többre lenne képes!"

Valóban csapnivaló világot teremtett? Szerintem egyszerűen szabad akaratot adott az embernek, a világot mi magunk formáljuk.

Teremthetett volna bábokat is szabadon gondolkozó emberek helyett, de szerintem az nem lenne "több".

"Isten a mindent tudását nem használja minden alkalommal"

Ez persze butaság, sőt egy nagyon korlátolt istenre vallana. Ha én tudom a Pi értékét (néhány tizedes jegyig), akkor nem fogom hirtelen nem tudni, ha éppen nem óhajtom.

A tudás nem valami RPG játékban lévő karakter skill, amit Isten csak akkor használ, ha akar. Előveszi olyankor az orákulumot és megmondja majd mi lesz.

Isten vagy mindent tud, egyszerre látja a múltat a jelent és a jövőt, vagy nem isten. Ez ilyen egyszerű.

"akkor eleve elrendelésről beszélnénk"

Szerintem azt se tudod, hogy mit akarsz cáfolni. Feltételezem a kettős eleve elrendelésre gondoltál. Ha arra gondoltál, amit írtál, akkor helytelenül tudod.

Egyébként az, hogy Isten tudja tetteinket, nem jelenti, hogy ő irányítja tetteinket. Botorság lenne ezt feltételezni.

"pedig jól tudja, hogy igen kevesekre tudja majd érvényesíteni a halálának értékét"

Tehát te már előre véled tudni, hogy hanyan üdvözülnek majd. Jó neked. Az istened lehet nem mindentudó, de te szerencsére az vagy.

Az én Istenem minden emberét öltött testet és szenvedett kereszthalált, neki nem kell érvényesítenie áldozatát, mint valami bkv jegyet, hanem minden emberre kiterjed kegyelme. Csak rajtunk áll, hogy élünk-e ezzel a kegyelemmel, melyet a megváltás eredményezett.

2018. ápr. 8. 11:59
 35/59 anonim ***** válasza:
40%

A teremtés szót én csak a létezőkre vagy létezettekre tudom használni.

A halál vagy maga a nemlét, vagy esemény ami során más "létállapotba" kerülsz.

Se eseményt se nemlétet nem lehet teremteni.

Az élőket lehet olyanra teremteni, hogy életük nemlétbe váltson adott helyzetben.

2018. ápr. 8. 12:23
 36/59 anonim ***** válasza:

„A teremtés szót én csak a létezőkre vagy létezettekre tudom használni.”

Az lehet, hogy Te csak arra tudod használni, de ez senkit nem érdekel.

1Móz 2,4

Ez az égnek és a földnek eredete, a mikor teremtettek. Mikor az Úr Isten a földet és az eget teremté

Neh 9,6

Te vagy egyedül az Úr! Te teremtetted az eget

satöbbi

„A halál vagy maga a nemlét, vagy esemény ami során más "létállapotba" kerülsz.

Se eseményt se nemlétet nem lehet teremteni.”

Lehet bárhogy is fogalmazni, a halálba való „esés” akarata Istennél van. Ahogy Jézus mondotta:

Mt 10,29

Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkül!

Kvázi a halál Istentől való, az Ő akarata szerinti. Az eredeti kérdés: „Ki teremtette a halált és miért?”-re a válasz, hogy ha nem is teremtésnek vesszük, de a halál fogalma, és a halálba való „esés” Istentől való.

„Valóban csapnivaló világot teremtett? Szerintem egyszerűen szabad akaratot adott az embernek, a világot mi magunk formáljuk.”

Ez jól hangzik, de nem igaz abban a tekintetben, hogy a világ a halálra épül. Ha nincs halál, a világ lakhatatlan lett volna már az első néhány évszázad alatt. Tudományilag a halál fontos dolog, hogy a következő életek teret kapjanak.

„Teremthetett volna bábokat is szabadon gondolkozó emberek helyett, de szerintem az nem lenne "több".”

Tévedés, a szabad akarat akkor korrekt, ha minden információ tökéletesen rendelkezésre áll mindenki esetében. Szintén Jézus szavait vennék elő, aki konkrétan kijelentette Isten igazságtalanságát, személyválogatását:

„Mt 13,11

Ő pedig felelvén, monda nékik: Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg.

"bűntelen csecsemő"

(Zsoltárok 51:5) 5 Íme, vétekben születtem, úgy vajúdtak velem, És bűnben fogant engem anyám.”

Tehát Jézus bűnben fogant.

„Jézus nem örökölt Bűnt, mert nem emberek szaporodásának következménye.”

Hogy lenne bűn az emberi szaporodás, ha arra Isten szólította fel az embert??? Ez emberi koholmány. Ha az ember alapvetően bűnösen születik, Jézus születése szintén bűnös.

„Ádám elvesztette a tökéletességét, Jézus nem, és így halt meg.”

Ádám soha nem volt tökéletes. Egy tökéletes valami nem tud megromlani saját maga által, mert akkor a tökéletlenségnek már benne kell legyen. Jézus szava ismételten:

Mt 7,17

Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

Mt 7,18

Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.

Ha az ember a tökéletességével tökéletlent visz végbe, akkor nem tökéletes. Ha Ádám tette tökéletlen és bűnös, akkor Ádám nem volt tökéletes és bűntelen. Fa és gyümölcse. Sehol a Bibliában senki nem állított olyat, hogy Ádám tökéletes lett volna, ez JT teológia, amely nyomon követhető a mormon egyházban is. (Arról a filozófiai kérdésről már ne is beszéljünk, hogy mit nevezünk tökéletesnek) Ha a világ nem tökéletes, ha Isten teremtett világa beteg lett, akkor a fa, mely a gyümölcsöt alkotta, ebben az esetben az Alkotó nem tökéletes. Vagy Jézus szavai hazugság, vagy a telológia, mely az évezredek alatt formálódott, hibás.

„"Feltételes szeretet"”

Sem a jézusi, sem az isteni szeretet nem feltétel nélküli. Feltételeket szab, tehát Isten szeretete nem magasztosabb az ember szereteténél. Az Isten általunk alkotott képe abszolút emberi. Isten nem mindenható, vagy nem szeret, vagy mindkettő. Ha szeretete feltétel nélküli lenne, mindenhatóságában elfedezne bármit, mi neki nem tetszik. Minden bűnre vitt tettet időben megakadályozhatna az igazság és a következmények kinyilatkoztatásával. De nem teszi, ő büntet. Kitalálja, hogy mi a rossz, és büntet. Majd kitalál egy teljesen más feltételt, és ha azt nem tartod be, akkor is büntet. Ez emberi, nem mindenható. Ádámnak egy bűnt kellett kerülnie, nem ehetett a gyümölcsből. Ez csak Ádám bűne volt, Évának nem volt bűne, ő nem kapott ilyen feltételt. Aztán a zsidó népnek több, mint 600 törvényt kellett betartania, több, mint 600 feltételnek kellett megfelelnie. Ha nem tartotta meg a szombat napot, meghalt. Aztán jött Jézus, és senki nem hal meg, mert nem tart szombat napot, de aki nem hisz, (sicc) elkárhozik. A feltételeket úgy változtatja, mint más az alsógatyát. Pedig mintha ilyen is lenne a bálványozott szent könyvetekbe:

Jak 1,17

Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, A KINÉL NINCS VÁLTOZÁS, VAGY VÁLTOZÁSNAK ÁRNYÉKA.

2018. ápr. 8. 15:53
 37/59 anonim ***** válasza:

" Hogy lenne bűn az emberi szaporodás, ha arra Isten szólította fel az embert??? Ez emberi koholmány. Ha az ember alapvetően bűnösen születik, Jézus születése szintén bűnös. "

Én nem vagyok a tanúk mellett -Isten őrizzen-,de itt most vagy nagyon csúnyán félreértetted,vagy direkt forgatod ki a mondandóját,hogy lehessen mit fricskázni,mert enélkül ugye nem élet az élet. Akkor elmagyarázom én: senki sehol nem írt olyat,hogy a szaporodás maga a bűn,hanem,hogy a bűn úgy öröklődik az emberre,mint egy génhiba. Tehát ha azt mondják neked -a te logikáddal-,hogy a gyereked a betegséget tőled örökölte,akkor ebből te azt hámozod ki,hogy a szaporodás,aminek útján ez lehetséges volt,maga a betegség?

Jézus pedig nem lehet szintén bűnös,itt megint nem olvashattad el,amit írt erről,ugyanis ott NEM volt szaporodás. Mielőtt elkezdenél jópofáskodni,nem,Isten nem "hált" Máriával,Jézus csoda útján fogant,nem pedig 2 ember közösüléséből. Csak erre a kettőre akartam reagálni,mert olyan rondán félremagyaráztad,hogy nem tudtam elmenni mellette.

2018. ápr. 8. 19:19
 38/59 anonim ***** válasza:
76%
Jézus vérszerinti anyja Mária. Jézus genetikailag 23 kromoszámapárt örökölt Máriától. Ha Jézus vérszerinti anyja Mária, és a bűn öröklődik, Mária által Jézus bűnösen született. Vagy csak az apa által "terjed" a bűn?
2018. ápr. 8. 20:18
 39/59 anonim ***** válasza:

A keresztények többsége szerint Mária is szeplőtlenül, tehát bűntelenül született, hogy méltó legyen Isten világra szüléséhez.

2018. ápr. 8. 21:21
 40/59 anonim ***** válasza:
Miért, őt ki váltotta meg?
2018. ápr. 8. 21:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!