Ha a buddhizmus (vagy legalábbis egyes irányzatai) ateista "vallás"/filozófia, akkor Buddha beszédeiben miért szerepelnek istenek?
Pl: (buddha tanító útjának kezdete:)"Mikor a Magasztos mindezt végiggondolta, úgy döntött, hogy megmarad magányában, és nem fogja hirdetni a Tant. Ám ekkor Brahmá, a Teremtő, gondolata erejével meglátta a Magasztos elhatározását, és ezt gondolta:(...)"
Vagy:
(Buddha távozása otthonából)"Elérkezett Sziddhattha királyfi megvilágosodásának ideje, mutassunk neki jelet! - szóltak az istenek. Egy istenfiút átváltoztattak vénségtől roskatag, csorba fogú, ősz hajú, görnyedt, botorkáló, botra támaszkodó, reszketeg aggastyánná, és elébe küldték. A Bódhiszattva és kocsisa megpillantotta. Ekkor a Bódhiszattva - a Mahápadána-szuttában megőrzött hagyomány szerint - megkérdezte kocsisától:(...)"
Ez nekem kissé ellentmondásos. Valahogy nem tudom összeegyeztetni azzal, amiket eddig a buddhizmusról olvastam. Aki esetleg jártas a témában (és NEM keresztény hittérítő), az el tudná magyarázni? A mai buddhisták hogy gondolkodnak erről? Mert ha pl Buddha tényleg találkozott egy istennel, ebből hogyhogy nem az következik, hogy a buddhisták az isteneket is "tisztelik"(nem tudok jobb szót rá)? (+ A zen irányzat mit mond erről?- ez nagyon érdekelne)
A válaszokat előre is köszi :)
"Azt, hogy a "mai buddhisták", hogy gondolkodnak erről, láthattad a válaszokból."
Én nem vagyok buddhista, de próbáltam a tudásomnak megfelelően jó választ adni. És szerintem nem is áll a válaszom ellentétben azzal, amit írsz, mint ahogy a többi válaszolóé sem. Lehet, hogy hiányos, de szerintem nem téves. Esetleg a hangsúlyokban lehetnek eltérések. Szóval mi téves a válaszokban?
Köszi az alapos válaszokat!
Még lenne kérdés: ha én mondjuk nem hiszek semmiféle istenben, de a buddhizmus tanaival nagyon azonosulni tudok, lehetek "buddhista"? Eljárhatok pl. egy zen közösségbe meditálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!