Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miert sugalmazott Tobias konyve?

Miert sugalmazott Tobias konyve?

Figyelt kérdés

"A fiatalember meg az angyal útra kelt, a kutya meg ment utánuk. Kettesben mendegéltek, és mire az első este leszállt, a Tigris folyóhoz értek, és ott éjszakáztak. 3A fiatalember lement a folyóhoz, hogy megmossa a lábát. Egyszer csak kivetődött egy nagy hal a vízből és be akarta kapni a fiú lábát. Erre felkiáltott, de az angyal biztatta: „Fogd meg a halat, ne engedd el!” A fiú elkapta a halat, és a partra húzta. Ekkor így szólt hozzá az angyal: „Vágd fel a halat! Vedd ki a szívét, a máját és az epéjét, és vigyázz rájuk jól, a belét pedig dobd el, mert a szív, a máj és az epe jó orvosságnak.” A fiú felvágta a halat, s kivette a szívét, a máját és az epéjét. A hal egy részét megsütötték, hogy legyen mit enniük, a többit meg besózták. Aztán mind a ketten továbbvándoroltak, míg Médiába nem értek. Akkor a fiú megkérdezte az angyalt: „Azarja testvér, mire jó a hal szíve, mája és epéje?” Így felelt neki: „Ha elégetik a hal szívét és máját, s a démon vagy gonosz szellem gyötörte férfi vagy nő előtt füstölnek vele, mindenféle rossz nyavalya örökre elmúlik, még nyoma sem marad. Ami meg az epét illeti, az meg szemkenőcsnek jó: ha valakinek fehér foltok vannak a szemén, csak rá kell fújni a foltokra, és meggyógyul.”"

Az alabbi nem azt tamasztja ala hogy itt egy varazslas tortenik amit tilt a szentiras ? Marmint hogy a hal epeje jo szemkenocsnek valamint a sziv es maj gyogyit mindenfajta betegseget?

#tobias-konyve #sugalmazottsag
2018. márc. 9. 16:14
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
52%

Ne törődj vele, nem a te értelmi képességeidre méretezték.

2018. márc. 12. 20:22
 12/23 anonim ***** válasza:
25%
67-es te katolikus pap vagy?
2018. márc. 13. 08:52
 13/23 anonim ***** válasza:
66%
Nem vagyok, ha az lennék, több türelmem lenne a hozzád hasonlókhoz. Miért te melyik gyülekezetben vagy lelkésze a hitgyülinek?
2018. márc. 13. 16:40
 14/23 anonim ***** válasza:
40%

köszönöm a választ. Én nem vagyok lelkész.

Szimpatikus az önkritikád, a türelem és a helyes ítélet valóban nem a legnagyobb erősségeid, ennek a beírásnak a megítélése nem értelmi színvonal kérdése csupán. Többen elolvastuk, és undorodunk (vagy hányunk tőle), nem azért mert nem tudjuk felfogni az írás magasztos eszméjét, hanem mert nem tiszta, szerzői nem "Isten szent emberei" voltak.

Személy szerint nem tudok hinni abban, hogy ez az írás Istentől ihletett lenne. Elolvastam a Biblia összes ihletett könyvét (értsd: ami vitán felül Istentől származik), ez az iromány nem mérhető azokhoz szellemi színvonalában.

Beidézem a cikkből egy részt az apokrif iratokról, ami jól tükrözi személyes véleményemet is:

---

Ellenérvek az ószövetségi apokrif iratok kanonikusságára:

1. Lásd például az előzőekben idézett Jézus, Sirák fia c. könyv bevezetését abból a szempontból, hogy vajon Isten tekintélyével szól-e? Hasonló idézetekkel dokumentálhatnánk, hogy a többi apokrif irat sem szól Isten szavának a tekintélyével.

2. Az ószövetségi prófétai korszak lezárulása után keletkezett valamennyi, szerzőik nem próféták, nem "Isten szent emberei" voltak.

3. Az apokrifok nem szólnak hitelesen Istenről, az emberről stb. Ellentmondások, téves tanítások, legendás kiszínezések, alacsony - egyes esetekben elfogadhatatlan - erkölcsiség nyilatkoznak meg bennük. Kirívóan pontatlan történelmi adatot is találhatunk.

4. Nem árad életátformáló erő belőlük.

5. Isten egyháza nem fogadta el őket. Nincsenek benne a héber kánonban. Továbbá az Újszövetség és Josephus bizonyságtétele a legfontosabb ebből a szempontból. Az, hogy a Septuaginta kb. i. sz. IV. századból való kézirataiban benne vannak az apokrifok, nem jelenti azt, hogy már az i. e. 250 körül keletkezett fordításhoz is hozzákapcsolták volna őket. Az Újszövetség sokszor idézi az Ószövetséget a Septuagintából, de egyetlen apokrif iratot sem idéz! Az ókori egyházatyák között csak egy jelentős személy volt, aki némelyik iratot elfogadta közülük: Augustinus. Az első négy évszázadban egyetlen egyetemes zsinat sem ismerte el az apokrifokat ihletettnek.

---

A 4. pont különösen fontos, ma az embereknek az életüket átformáló, Isten jelenlétébe vivő erőre van szükségük, és ezt apokrif iratokkal, felvizezett igazságokkal, hamis evangéliumokkal nem kapják meg.

Sőt! A Biblia beszámol arról, hogy kapnak helyette mást, ellenkező előjellel:

6

Csodálkozom, hogy Attól, aki titeket Krisztus kegyelme által elhívott, ily hamar más evangyéliomra hajlotok.

7

Holott nincs más; de némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangyéliomát.

8

De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, amit néktek hirdettünk, legyen átok.

9

Amint előbb mondottuk, most is ismét mondom: Ha valaki néktek hirdet valamit azon kívül, amit elfogadtatok, átok legyen.

Amint tudjuk, a római katolikus egyház nem csak az ószövetségi írásokhoz rak hozzá előszeretettel, hanem az újszövetségi tanításokhoz is, lásd Mária örök szüzessége, pápa Jézus földi helytartója, purgatórium tana, onnan kimisézés pénzért tanítása, stb. stb. Ezek miatt átok jön az ebben a hamis tanításokban hívő emberekre, a sorsuk nem jobb, hanem rosszabb lesz. Sajnos. Ennek én nem örülök, de Isten sem. Ez egy szellemi törvényszerűség, ez alól az átok alól úgy lehet kijönni, hogy abba kell hagyni a hamis, apokrif ószövetségi tanítások és a hamis evangélium hallgatását, olvasását, helyette a hamisítatlan tejre, azaz Istentől származó beszédre kell figyelmünket fordítani. Az tudja az életünket megáldani Isten tökéletes akarata szerint. Ezt kívánom mindenkinek, köszönöm, hogy elolvastatok.

2018. márc. 16. 10:36
 15/23 anonim ***** válasza:
52%

Ha te hánysz egy több, mint 2000 éves írásos ókori műtől, legyen az bármilyen, akkor neked nagyon súlyos mentális problémáid vannak, kezeltesd magad. Ilyen esetben nem a művel van a gond, hanem az olvasóval.

Érdekes módon, ahogy a református cikk is írta, se Jézus, se az apostolok nem hánytak tőle, hanem beillesztették a tanításba, református, tehát protestáns mondatot idézek: "újszövetségi szentírók 327 helyen utalnak ezekre a könyvekre".

Ismétlem, mert udom nehézkes a felfogásod, az előbbi protestáns nézet, nem általad oly gyűlölt katolikus.

Szóval lehet tényleg veled van a probléma.

"Isten egyháza nem fogadta el őket. Nincsenek benne a héber kánonban."

Ez azért vicces, mert Isten egyetlen Egyházat alapított, ami elfogadta őket az első századokban. A jelenlegi héber kánon irreleváns, mert későbbi, mint a keresztény kánon. A régi héber kánonban pedig benne voltak, ezért vették át a keresztények is.

"Az első négy évszázadban egyetlen egyetemes zsinat sem ismerte el az apokrifokat ihletettnek."

Ez nettó hazugság. Elmondanád, hogy miért hazudsz? Tudod neked az ókori írásoktól van hányingered, nekem a haugságoktól. Például a 4. században több zsinat is megerősítette, hogy ezek sugalmazott írások.

Egyébként érdekes "keresztény" vagy te, hogy így átkozol embereket. Talán picit nézz magadba, biztos krisztusi az a gyűlölködés, amivel a katolikus emberek ellen vagy? Ahogy te ítélsz, úgy leszel te is megítélve, nehogy végül te köss ki a tüzes pokolban.

2018. márc. 16. 13:39
 16/23 anonim ***** válasza:
40%

1 Pál apostol mondott átkot az evangélium felvizezőire, valószínű nem az emberek iránti gyűlöletből, hanem mert tudta, hogy a hamisítatlan evangélium tud csak segíteni az embereknek, abból árad életátformáló erő. Én csak idéztem Pál apostolt.

2 az idézett iromány nem szerepel a zsidó kánonban, vajon miért? Talán mert nem üti meg az Isten kiválasztott emberei által írt művek színvonalát. Ezek az irományok a prófétai korszak lezárulta után születtek, hamisítványok. Ennyi erővel olvashatnánk különböző etnikumok "bibliáját", belekből jóslást, stb. Nekem ez fuj (akkor is ha több ezer éves!), másnak nem, nem vagyunk egyformák.

Akinek tetszik, továbbra is olvashatja a Tóbiás, és egyéb apokrif iratokat, de vegyük figyelembe Szent Pál apostol intését:

"De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, amit néktek hirdettünk, legyen átok."

Nekem ez a mérvadó, a mérőzsinór, nem a katolikus álláspont, sem egy-két eltévedt protestánsé (bocsánat, ha ezzel sértek valakit/valakiket, vallásos hamisítványban bízó embereket). Tehát nem a felfogásom nehéz, hanem a csűrés-csavarás egyszerűen nem érdekel, amikor megtértem Istenhez, vettem egy Károli Bibliát, és nagyon nagy áldást tapasztaltam az olvasásakor, és hozzáteszem a Jézus Krisztussal és az Atyával való kapcsolatomban is.

Szeretem az embereket, nem szeretném ha átok alá kerülnének, ha pedig már ott vannak, szerencsétlen az életük, nem jutnak el a céljaikig, küszködnek de nincs sok eredménye, akkor szeretném, ha kiszabadulnának, ezért rakom be Pál apostol intését, hogy meg tudjanak szabadulni a sátán igájától, és Isten akaratának megfelelő áldott és sikeres életet tudjanak élni.

A valóságos újjászületéshez nem a gypsy biblia és a belekből jóslás szükséges! Isten tiszta igéjére van szükség!

2018. márc. 17. 11:31
 17/23 anonim ***** válasza:
40%

"krisztusi az a gyűlölködés, amivel a katolikus emberek ellen vagy?"

Ha a Pál apostol által kimondott átok beteljesül a római katolikus felekezeten, az a római katolikus felekezet problémája, mert felvizezték az evangéliumot hamis tanításokkal. Én ennek nem örülök, ne engem tessék vádolni, az egyház vezetőit kellene megkérni (pápa, bíborosok), hogy vezessék a nyájukat a tiszta tanítások szerint, Szent Pál apostol útmutatása szerint, és nem az átkot közvetítő hozzátoldozgatások, ferdítések, apokrif irományok, hamis tanítások szerint.

Ha azt mondom a szakadék szélén az arra tartó embereknek, hogy ott szakadék van, az nem gyűlölködés, hanem figyelmeztetés.

Az evangélium felvizezése, hamisítása átkot közvetít, és az átok akkor is beteljesül a hamis tanítás tanítóján és hallgatóin, ha azok nem hisznek az átokban.

Mi az átok? Ez nem szitkozódás, hanem sorsromboló erő.

Idézet a Bibliából az átok leírására:

30

Feleséget jegyzesz magadnak, de más férfi hál azzal; házat építesz, de nem lakol benne; szőlőt ültetsz, de nem veszed annak hasznát.

31

A te ökröd szemed előtt vágatik le, és nem eszel abból; a te szamarad elragadtatik előled, és nem tér vissza hozzád; a te juhaid ellenségeidnek adatnak, és nem lesz, aki megszabadítson.

32

A te fiaid és leányaid más népnek adatnak, és a te szemeid néznek és epekednek utánok egész napon, és nem lesz erő a te kezedben.

Ez teljesül be Pál apostol szerint azokon, akik mást hirdetnek azon kívül, amiket ők is hirdettek.

2018. márc. 17. 11:59
 18/23 anonim ***** válasza:
54%

Te aztán tényleg hülye vagy, el sem olvasod a hozzászólásomat, csak mantrázod a szektás bemagolt válaszokat.

Ennek sok értelme nincs, minden jót az agymosó szektádban.

2018. márc. 17. 18:17
 19/23 anonim ***** válasza:
40%
Saját gondolataimat írtam le, nincs szó magolásról. Továbbra is állítom Pál apostollal egyetemben, hogy átkozott, aki a Bibliához hozzátesz. Nem lesz szerencsés.
2018. márc. 19. 19:19
 20/23 A kérdező kommentje:
Ha sugalmazott a konyv akkor mirt nem neznek szembe tevedesukkel a reformatusok peldaul es tegyek visza a konyveket?
2018. máj. 22. 17:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!