Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy vallásos és egy ateista...

Egy vallásos és egy ateista közötti párkapcsolat eleve kudarcra van ítélve?

Figyelt kérdés
Lehetőleg tapasztaltak írjanak, köszönöm előre is!
2018. febr. 23. 23:04
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
81%

Ismerek ilyen párt, 50 év körüliek. A nő hívő keresztény, vallását gyakorolja, a férfi abszolút nem hisz Istenben. Amennyire én látom kívülről jó házasságban élnek, de biztos sok kompromisszumot kellett meghozniuk. Sok tolerancia kell, meg hogy egyik se erőltesse rá magát a másikra. Itt a férfit pl. nem zavarja, hogy a gyerekek mennek az anyjukkal szentmisére, hittanra és egyházi iskolába járnak. A feleség meg nem erőlteti a férjet se misére, se másképpen.

De szerintem ritka az ilyen páros. Általában lesz konfliktus, ha máskor nem, a gyereknevelés terén.

2018. febr. 24. 09:06
 12/31 anonim ***** válasza:
60%

Ha tiszteletben tartják egymás világnézetét, akkor lehet boldog kapcsolatuk.

Gyerek esetén előfordulhat majd kisebb probléma, de közel sem akkora, mintha két különböző felekezetű lenne a szülő.

2018. febr. 24. 10:27
 13/31 anonim ***** válasza:
76%
Vannak ilyen kérdések, hogy a vallásos gyakorolja-e a vallását. Egy katolikus keresztény, házasságkötéskor esküt fog tenni arról, hogy a gyerekeit is katolikusnak fogja nevelni. Erre ott az ateista fél is esküt tesz. :) Nekem volt olyan ateista ismerősöm, aki nem volt hajlandó templomban házasságot kötni. Ugyanakkor akit teljesen hidegen hagy az Istenkérdés, az talán a szertartásos rituálékban is részt vesz, csak neki egészen mást jelent majd mint a vallásos félnek. Érdemes ezekről előtte jó sokat beszélgetni.
2018. febr. 24. 10:55
 14/31 anonim ***** válasza:
55%
Igen!
2018. febr. 24. 13:02
 15/31 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem kudarc, vagyis az én tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy nem működne nálam egy ateistával. Sokan felhozzák a toleranciát, meg azt, hogy senki nem erőszakol a másikra különböző nézeteket, de vajon legbelül hogyan érzi magát a hívő, ha a számára legfontosabb dolgot, felismeréseit nem tudja megvitatni azzal az emberrel (társával), akivel a legszorosabb a kapcsolata?! Egyedül marad a lelkiekben, ugyanígy az ateista sem fog támogatást kapni a keresztény társától, ha az olyan, amivel nem fér bele másik értékrendjébe. Egy ateistának és egy keresztény gondolkodásúnak sok élethelyzetben is eltér a véleménye, így másképpen is cselekszenek, valamint a jövőkép és célok esetében is különbözőek, tehát nem tudnak egy csónakban evezni, ha csupán elfogadják egymást, de nem egyeznek a lelki és egyéb dolgokban.
2018. febr. 24. 15:44
 16/31 anonim ***** válasza:
83%

"az ateista fél is esküt tesz"

Tévedés: ateistát nem fognak templomban esketni. Ugyanis a másik, amire esküdnie kell, az a vallásos élet.

Persze lehet csalni (neki is és a papnak is) - de van értelme?

2018. febr. 24. 18:17
 17/31 anonim ***** válasza:
58%
Nem arról van szó, hogy esketik, hanem hogy elmondja a szöveget amit ilyenkor szoktak, ami úgy szól, hogy "...esküszöm az élő Istenre...".akkor is, ha nem úgy gondolja. Mert templomi esküvőre igény van akkor is, ha egyik fél sem vallásos. Mert sokkal szebb mint a polgári, mert hagyomány, mert a rokonok elvárják, stb. Általában ha valaki ilyet akar, nem úgy állít be a templomba, hogy én egyébként ateista vagyok, de tetszik a hely. :) Persze hogy nincs értelme.
2018. febr. 24. 18:43
 18/31 KZitus ***** válasza:
54%

Szia

Eleve nincsen. Amikor összeházasodtunk nem voltunk vallásosak, egyházi esküvőnk sem volt.

Idővel én vallásos életet kezdtem élni, ami eleinte gondot okozott közöttünk. De mivel sokat beszélgettünk, és mindig is tiszteletben tartottuk egymás gondolatvilágát, megoldódtak a félreértések, és 43 évet élünk már le együtt, gyermekeinket együtt neveltük fel.

Erőszakolni soha semmit senkire nem lehet, tehát a vallást sem! Másat sem.

Sokkal nehezebb számomra így, de a Biblia megtanított hogyan éljem a (hitetlen)férjem oldalán az életemet. Megtanított, hogyan tegyem boldoggá a férjemet, és a családi fészket meleggé, otthonossá. Ez az, ami segtett és segít a nehézségek idején.

A környeztemben sok nő él hasonló helyzetven. Még nem hallottam arról, hogy ez miatt elváltak volna.

Persze azért még előfordulhat ilyen is.

Tolerancia, együttérzés, és na és nem utolsó sorban a krisztusi szeretet sokat segíthet az ilyen helyzetben.

De arról nem tudok neked írni, mi van akkor, ha eleve ílyen helyzetből indul egy kapcsolat.

Akkor szerintem egyiknek föl kell adnia az elveit, különben nem működik.

2018. febr. 24. 19:15
 19/31 anonim ***** válasza:
33%

"...esküszöm az élő Istenre...".akkor is, ha nem úgy gondolja."

Na: EZ a hamis eskü.

Csak szólok.

Ezzel kezdeni egy házasságot... hááát...

2018. febr. 24. 19:33
 20/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen minden kedves Válaszolónak a segítséget, és persze most is mindenkinek adtam cserébe "zöld kezet"!
2018. febr. 24. 20:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!