Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Erre mit lehet mondani?

Erre mit lehet mondani?

Figyelt kérdés

Szerettem volna a kollégiumi szobatársammal Istenről beszélgetni. Egyrészt nekem is jól esik, otthonosabbá teszi a koleszt, ha valakivel erről is beszélhetek, másrészt mivel tudom, hogy ő nem hívő, esélyt kaphat általam megismerni Jézust. Próbáltam sokszor finoman felvezetni a témát, eleinte gyorsan rövidre zárta, majd egyszer leültetett és olyat mondott nekem, amire az én jelenlegi ismereteimben nem találtam ellenérvet. Nyilván az otthoni közösségemben meg fogom kérdezni a papot, de kíváncsi vagyok, hogy más keresztények mit gondolnak erről:

Szóval a szobatársam valahogy így mondta:

" A te istened elvileg szeret engem, ha már egyszer megszülettem, de ha minden úgy történt volna, ahogy azt ő megkövetelte, akkor én nem születtem volna meg, ugyanis becsúszott gyerek vagyok házasságon kívül. Tehát ha most szeret is már, azt nem akarta, hogy én megszülessek. Azt akarta, hogy valaki más szülessen meg egy olyan férfitól, aki nőül veszi az anyámat."

Végül azt is szóba hozta, hogy mi a helyzet a lombik bébi gyerekekkel, mert ez most nagyon aktuális, de a lényeg fent van.

2018. febr. 21. 22:57
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
24%

Szia, szerintem tök jó dolog a hitről beszélgetni, viszont csak akkor, ha a szobatársad is nyitott rá. Lehet, hogy nem a legjobb ötlet csak úgy rázúdítani a dolgokat, ez taszító lehet számára. Elsősorban az életpéldáddal tudsz evangelizálni számára. Ha hiteles vagy, akkor majd magát fog kérdezgetni.

A kérdésedre meg a válasz:

Attól, hogy a szülei nem akarták őt, Isten még akarta őt, öröktől fogva tudta, hogy ő meg fog születni, azért él, mert ő akarta.

A lombikosra meg: az eljárast nem tartjuk etikusnak, de ettől még egy lombik gyerek is ugyanolyan szeretnivaló, ugyanúgy Isten gyermeke.

2018. febr. 22. 21:07
 22/26 anonim ***** válasza:
36%

Nem olvastam a többi választ, de ma 21:07 -el tökéletesen egyetértek. Legfeljebb azt teszem hozzá, hogy ha I-ten nem akarja, a lombik nem sikerül, tehát a lombik-bébi is azért született meg, mert I-ten akarta.

Hogy miért pontozták le, akik lepontozták, teljesen érthetetlen. Talán dogmatikus "nincsI-ten hívók", aki károsnak tartanak minden olyan gondolatmenetet, ami elfogadja I-tent, mart vakon hiszk, hogy az Ő "nincsI-ten" hítük az egyetlen igzság. Mint a Muszlimok, aki magukat "igazhitűeknek", az összes többit meg "hitetlennek" mondják.

2018. febr. 22. 23:14
 23/26 anonim ***** válasza:

Bocsi az offért, de I-ten? Ez honnan jött?

Először azt hittem elgépelés, de többször is így írtad.

2018. febr. 22. 23:17
 24/26 anonim ***** válasza:
28%

Ja, bocsi, miért ne volna etikus, hogy akiknek a "hagymányos módon" nem lehet gyerekük, de nagyon szeretnének,. mert nélüle nem tuják teljesnek érezni az életüket, azoknak is lehessen.

Mint előbb írtam, ha I-ten rendelése volna, hjogy nekik ne lehessen, a lombik nem sikerülhetne. Mert I-ten egyebek mallett - Mindenható. attól születik meg a loömbik is, hogy I-ten lelket "tesz bele", akit - természetesen - szeret.

2018. febr. 22. 23:20
 25/26 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező! Te szerettél volna valamit. A szobatársad is szeretett volna valamit. A kettő nem jött össze. Nem ritka dolog ez.

A szobatársad több empátiával rendelkezik. Finoman értésedre adta, hogy ismeri ő a vallásodat, csak éppen nem kíván beszélni róla. És ha te ellenérvet keresel, azt kell mondanom, e rövid idézet alapján is úgy tűnik, szobatársad jobban ismeri a vallásod lényegét, mint magad. Mert ő érti is.

2018. febr. 23. 15:06
 26/26 HaEv ***** válasza:
59%

Kedves Kérdező!

Talán sikerült Téged itt meggyőzni arról, hogy vannak "rosszabbak" is a szobatársadnál. :)

A szobatársadnak van egy képe Istenről. És ez az Isten tényleg nagyon unszimpatikus nekem is! Neked nem?

Milyen érzés lenne neked, ha a szobatársad szeretné az ateizmusát megbeszélni veled, miközben neked nagyon rossz élményed van ateisták miatt erről a felfogásról? Te is így reagálnál.

Ahogy elnézem, egy burokban nőttél fel, nem nagyon ismertél olyan embert eddig, akinek ne lett volna szimpatikus a Biblia Istene.

Nos, Isten hozott a való világban! :) Nagyon sok embernek nagyon rossz véleménye van Istenről. Tudod, miért? Mert mi, akik hívőknek mondjuk magunkat, nagyon durván fars képet mutatunk Istenről! Csak nézd meg ezt a sok buta vitát... Hol van ebben az, hogy "Ti vagytok a világosság az egész világ számára. A hegy tetejére épített várost sem lehet elrejteni. Ugyanígy, aki olajmécsest gyújt, nem rejti edény alá, hanem a mécstartóra teszi, hogy mindenkinek világítson, aki a házban van. Így ragyogjon a világosságotok az embereknek: hadd lássák, milyen jó, amit tesztek, és dicsérjék érte Mennyei Atyátokat!" ??

Ha majd nem pusztán egy jó beszélgető társat keresel, hanem érdekelni fog, hogy a szobatársad hova megy segítségért, amikor baj van, kap-e valódi segítséget és ehhez hasonló tényleg fontos és komoly kérdések elé áll - vajon lesznek válaszaid neki? Ahogy feltett egy kérdést, ami nagyon is jogos és komoly! És tök jó, hogy bedobtad a kérdést a közösbe, így is tanulhatsz.

Nos az én válaszom ez a szobatársad számára: az én Istenem nem csak elvileg szeret. És nem azért szeret, mert megszülettél, hanem azért születtél meg, minden törvény és akarat ellenére, mert ennyire szeret! Azt akarta, hogy élj és arról nem ő tehet, hogy a szüleid nem vették sem egymást se téged komolyan - az, hogy a tüdődben ki-bejár a levegő, azt bizonyítja, hogy Isten szeret téged úgy, ahogy vagy! Nem az határoz meg Isten előtt, hogy mit tettek a szüleid! Nem az határoz meg, hogy te mit gondolsz Istenről! Az határozza meg, ki vagy, hogy Isten mit gondol rólad! És Ő azt gondolja rólad, hogy bár az Ő szemében bajba kerültél, a szent Istenhez nem járulhat nem szent valaki - így el kellett valahogy törölni a szentségtelenségedet, amit csak a halál tud eltörölni. Hát úgy döntött, emberré lesz, él egy olyan életet, amit neked kellett volna, és meghal úgy, ahogy neked kellett volna - hogy szabadon egyetlen döntésed alapján valódi személyes kapcsolatod lehessen Vele, hogy meg is tapasztalhasd azt a szeretetet, ami valóban létezik és a Tiéd! Csak eddig nem ismerted!

Amire viszont megkérlek, hogy TEDD helyettem: mivel nem ismerem, nem vagyok a közelében, szeresd helyettem. Ha nem tudod, hogyan kell, kérdezd meg a Szeretetet! ;) És a te tetteid közelebb fogják vinni ahhoz, hogy megváltozzon a véleménye Istenről. És amit együtt tehetünk: ima! Isten lépni fog! De nem azért, hogy neked legyen egy beszélgetőtársad! És azért, hogy legyen beszélgetőtársad - is. Meg hogy kilépj a kis világodból - vár a nagy kaland! Íme, egyetlen beszélgetésből mi lett?!

2018. febr. 25. 20:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!