Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Katolikus Egyház szerint...

A Katolikus Egyház szerint miért bűn a fogamzásgátlás? Valaki el tudná magyarázni érthetően?

Figyelt kérdés

Azt értem, hogy csak házasságban, meg hogy a gyermek Isten ajándéka, de ha mondjuk egy házaspár nem akar 20 gyereket, akkor miért baj az, ha védekeznek? Így is bűn? Van arra valami engedmény, hogy ha van már x számú gyerek, akkor onnantól már szabad védekezni?

Nem vagyok katolikus, csak kíváncsiságból kérdem.

2018. febr. 18. 22:36
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Most úgy őszintén, mi nem volt hasznos a válaszomban? #8 voltam. Leírtam a katolikus álláspontot. Nem kell vele egyetérteni, de szerintem a kérdésre válaszoltam. Tényleg olvassátok el az ajánlott műveket, ha meg akarjátok érteni, mi a baj a katolikus álláspont szerint ezzel.

[link]

2018. febr. 19. 11:47
 12/15 anonim ***** válasza:
32%

#9: És ha Isten gyermeket ad, oda juttat megfelelő ellátást is, ha valóban hitből működik a házaspár gyermekvállalása.

Tévedés, Isten nem ad legelőt a báránykához.

2018. febr. 19. 16:37
 13/15 szp72 ***** válasza:
82%

A katolikus egyház hivatalos tanítása szerint a fogamzásgátlás minden formája helytelen. Azonban azt is tanítja, hogy

- a szülők joga és kötelessége felelősen dönteni a gyermekeik számáról

- a házastársi együttlét nem csak a gyermeknemzést szolgálja, akkor is szabad házaséletet élni, ha nagyon valószínű, hogy nem lesz belőle foganás (pl: terhesség, meddőség)

- továbbá megengedhetőnek tartja, a természetes családtervezés módszereit, amely a női test terméketlen időszakainak a felismerésén alapszik.

- ha parázna kapcsolatról van szó, az óvszerhasználat ilyenkor nem súlyosbító körülmény, legalább gyerek ne legyen belőle.

- a fogamzásgátlás helytelenségéről szóló tanítás egyenlőre nem tartozik a tévedhetetlen biztos igazságok közé, vagyis változás, módosítás elképzelhető.

- mivel nem biztos igazság, ezért a máshogy vélekedés tulajdonképp megengedett.

- sokan valóban nem értik, nem is tartják be, s a lelkipásztorok sem erőltetik különösebben.

De miért tiltja a fogamzásgátlást? Arról van szó, hogy a testi egyesülés egy nagyon mély dolog, s nem pedig egy olcsó szórakozás. Ebbe az egyesülésbe az is bele tartozik, hogy nyitottak vagyunk az esetleges foganásra, vállaljuk az ebből származó gyereket. Az egyesülés és a foganás Isten akaratából tartozik össze, s csak annyira szabad szétválasztani, amennyire ezt Isten szétválasztotta, mert ő tudja legjobban, hogy mi a jó. Isten aligha akarta, hogy tabletát szedjenek a termékenységre, mint valami betegségre, vagy spirált szereljenek be vagy gumit húzzogassanak a meghitt szeretkezés közben. Mindenki érzi, hogy ez nem normális, nem természetes, valami nem stimmel. Az jó és az a szép ami természetes, ami Istentől akart.

Isten akaratából a női szervezet olyan, hogy nem mindig lehetséges a foganás. Ugye a terhesség alatt a foganás szünetelése közismert. A szoptatás alatti szünetelés már nem annyira közismert, s mint mondják nem annyira megbízható. Régebben, mikor az élet még sokkal természetesebb volt, valószínűleg jobban működött, mindenesetre a 3 éves szoptatás volt az általános. Továbbá a termékenységnek vannak testi tünetei, jelei, illetve szabályos ciklusoknál tulajdonképpen könnyen kiszámolható. Ugye a mai modern világban sokaknak nem szabályosak a ciklusai, ki tudja miért. Mindenesetre, a természetes családtervezést, aki megtanulja jó hatásfokú módszert tudhat a magáénak. Ez a módszer nem a naptár módszer, hanem a kombinált tüneti-hőmérőzéses-naptár módszer. Ez némi odafigyelést és önmegtartóztatást kíván, ez igaz. Isten akarata úgy tűnik, számol az ember önfegyelmével.

A fogamzásgátlás ugye mindent szabaddá tesz, segít elkerülni az élvezkedés nem kívánatos mellék termékét. Nos, aki így gondolkodik az nem Isten akarata szerint jár el.

2018. febr. 19. 21:11
 14/15 anonim ***** válasza:
80%

"Régebben, mikor az élet még sokkal természetesebb volt, valószínűleg jobban működött, mindenesetre a 3 éves szoptatás volt az általános. Továbbá a termékenységnek vannak testi tünetei, jelei, illetve szabályos ciklusoknál tulajdonképpen könnyen kiszámolható. Ugye a mai modern világban sokaknak nem szabályosak a ciklusai, ki tudja miért."

Ezeket az infókat honnan vetted? A régebbit a mostanihoz képest milyen adatok támasztják alá? Mert szerintem ezt semmilyen tény nem igazolja.

"A fogamzásgátlás ugye mindent szabaddá tesz, segít elkerülni az élvezkedés nem kívánatos mellék termékét."

Látod, ez egy óriási tévhit. Az óvszer lenne az egyetlen ami ha nem gyári hibás, megfelelően tárolják, nem sérül, és jól használják, akkor megvédhet a betegségektől és a nem kívánt terhességtől is, ugyanakkor éppen az "élvezkedés" lesz ebből az ami szinte alig valósulhat meg a használatával. Az összes többi lehetőség akkor jöhet szóba ha valaki állandó partnerrel van. Behazudták ezt a szabadság szót, vagy ha nem, akkor az egészen mást kell hogy jelentsen mint a következmények nélküli aktust. De amit ennél is nagyobb hazugságnak érzek, az a "természetes" szó. Azt vettem észre, az a természetes, ami belefér egy idealizált világkép működési mechanizmusába. Elfogadhatóbb álláspont lenne az egyház részéről, ha azt mondaná, nem kompetens ezekben a kérdésekben. Mert jelen pillanatban ez az igazság.

2018. febr. 20. 11:53
 15/15 anonim ***** válasza:
Az abortusz az magzat-gyilkosság, de nem értem a születésszabályozás kérdésében miért ennyire merev a katolikus egyház.
okt. 19. 08:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!