Miért nem tudják egyesek elfogadni, hogy nem mindenki hívő?
Elég cifra kifogásokat láttam már, ahogy tagadni próbálták hogy lenne aki hit nélkül élne. Ugye van a jó öreg "az ateizmus is vallás".
Vagy hogy az ateista is tudja hogy van isten, csak szeretne bűnözni, ezért tagadja.
De a toplistás amit eddig hallottam, hogy az ateisták is hívők, csak ők nem imádják, hanem gyűlölik istent.
De a kérdés az, hogy miért? Mit ad hozzá az ember hitéhez, ha bemeséli magának hogy minden ember hívő?
Úgy látom itt tisztázni kell néhány tévedést.
Nem hinni valami létében vagy hinni a nemlétében két külön dolog. Azaz egy átlag ateista nem azt hiszi hogy nincs Isten, csak nem hiszi hogy van.
Illetve ugyanígy két külön dolog hinni valamiben vagy elhinni valamit.
Példaképp elhihetem Isten szavát, ha bízok benne, de az egy teljesen külön kérdés, hogy hiszek-e benne, hogy egyáltalán létezik-e. Ez pedig így nem hasonlítharó ahhoz, hogy egy ateista elhisz dolgokat.
"Azaz egy átlag ateista nem azt hiszi hogy nincs Isten, csak nem hiszi hogy van."
Aki nem hiszi, hogy van, de ezzel nem azt mondja, hogy nincs, az inkább az agnosztikus.
Na jó, mondok egy gyakorlati példát.
Adott egy ember, egész életét úgy éli le hogy vallásokkal nem is törődik, család, munka, szórakozás, ez köti le az életét.
Azaz nem hisz abban hogy Isten nem létezik, hisz nem is foglalkozik a kérdéssel.
Másik ember aktívan kiáll a vallásosokkal szemben, és bizobygatja hogy Isten nem létezik.
Egyikük sem hisz Istenben, de csak a második hiszi konkrétan hogy nincs Isten.
"istentelen"tudósok"meséi"
Na ez a 44%-os tipikus példa a kérdezőnek.
Ő csakis azért ír ide, hogy minél többször elsüthesse az "istentelen" szót, lehetőleg a legundorítóbb környezetben.
Amúgy pedig állandóan pocskondiázza a tudósokat, akiknek tulajdonképpen mindent köszönhet.
Más:
Aki nem hisz abban, hogy istenek léteznének, de nem is tagadja, az agnosztikus ateista. Azért nem szokták ezt külön kiírni, mert az ateisták nagyon nagy többsége ilyen.
"minden ember hisz valamiben,és valakikben."
Így igaz.
Éppen ezért HÍVŐNEK CSAK AZT nevezzük, aki ISTENEKBEN hisz!
Ha lehet, ne keverjük a fogalmakat.
A normál hit az lehet megalapozott, és legtöbbször át lehet alakítani tudássá, ha valaki rászánja a szükséges dolgokat.
Az istenhit soha nem lehet megalapozott, és nem is ellenőrizhető. Azzal együtt, hogy persze lehet igaz: ilyenkor véletlen találat. De tudni ekkor sem lehet!
"Objektíve sem Isten létét, sem Isten nem létét nem lehet bizonyítani"
Speciel EZ az isten NEM LÉTEZIK, ez bizonyított.
De nagyon sok másik isten létezHET. Viszont egyiknek a léte sem bizonyítható soha, csak esetleg néhányuk cáfolható.
A tudomány NEM foglalkozik azzal, hogy léteznek-e istenek, hanem csakis azzal, hogy milyen és hogyan működik a világunk.
Aztán, ha van isten, akkor ő működteti így, ha meg nincs, akkor magától működik így. A tudomány annyiban megalapozott, hogy az állításai IGAZSÁGOK. Szemben pl. a vallásos hittel, amelynek az állításai NEM BIZONYÍTOTTAK.
Jean_d~arc: végre egy normális hívő.
Ha mind ilyen lenne... de nem ilyen!
Nézd meg, hányan lepontozták! Na, akik lepontozták, azok olyanok, akikről a kérdező beszél.
"az ateista is tudja hogy van isten, csak szeretne bűnözni, ezért tagadja"
Van itt pár hívő, aki így hiszi. Tuti, hogy te is találkoztál már velük. Vajon miért nem emlékszel?
Kérdező!
Van egy nagyon egyszerű ok: ha egy hívő el tudja hitetni egy ateistáról, hogy "ő is csak hívő" - akkor áthúzza a saját terepére, ahol úgy gondolja, hogy már könnyen legyőzheti.
EZÉRT csinálják így.
Meg persze sok hívő el sem tuja képzelni, hogy létezik olyan ember, aki nem istenhívő.
41%-os:
itt a szokásos kezdeti butaságaid után egyre normálisabban írtál... mi történt veled? Ez az első, hogy valami hasznos dologra törekszel a hit témakörben.
Én ugyan nem nagyon hiszek a csodákban, de alapból nem is tagadom őket, szóval egyre kíváncsibb vagyok :-)
A transzcendensben hívők zöme nem is hívő,hanem hiszékeny.
Mindazok,akiknek a hite nem alapul megtapasztaláson,azok hiszékeny emberek.
A megtapasztalása Isten létének,rendszerint egy folyamat.
Az ember,-pont úgy,mint egy másik emberrel szemben-Istennek megad egy bizalmi tőkét.
"Hiszek benned Isten,de kérlek mutasd meg magad!"
Ilyenkor Isten,a bizalmi tőke mértékéhez méltó mértékben megmutatja magát.
(Pl. Hogy 3 gyermekemet eltarthassam temérdeket dolgoztam,és nem maradt időm a feleségemre.Ő romantikára vágyott,s talált másnál. Nem akartam elválni hűtlensége miatt,de ha otthon voltam,csak veszekedett velem.Munkám miatt sokat utaztam Budapesten BKV-val. Egy alkalommal éppen konfliktusaim megoldásán töprengtem,s közben orrommal karcoltam az aszfaltot,és elébe lépem a 21-es busznak. Az utolsó pillanatban valaki hátulról megragadta a kabátomat,és visszarántott.Csak a kezem súrolta a robogó busz. Amikor felocsúdtam,körülnéztem,de senkit sem láttam a 10 m-es közelemben.Ugyanez megismétlődött a 2-es villamossal.Ott a bal vállamnál fogva rántottak el a villamos elől.Nem állítom,hogy angyal volt,csak azt,hogy nem voltak a közelemben emberek.
Más alkalommal,miután beteg lettem,a főnököm,csak segélyt adott,amit egyben odaadtam az EXM-nek,pedig még több,mint egy hétig kellett Budapestre utaznom.Sem vonatra,sem ételre nem tartottam vissza belőle.A maradék pénzemből reggel megvettem a visszaútra való jegyet,és elhatároztam,hogy böjtölni fogok a következő fizetésig,és megpróbálok sumákolva utazni a munkába.
Amikor a pénztártól elléptem-még mindig lógó orral-találtam egy 5000 Ft-ost. Az elég volt jegyre,és szerény ételre a fizetésig.)
Ilyen tapasztalatok,szinte minden nap történtek velem azóta is,melyek mind alapot teremtenek a gondviselő Istenben való hitemnek.
Persze tudom,most jön egy istentelen,aki azt mondja,hogy véletlen találtam a pénzt,csak azt magyarázzák meg miért akkor,amikor már megvettem a jegyemet,és miért nem találtam azelőtt sem,s azóta sem egy Forintot sem? Miért nem láttam senkit aki visszahúzhatott volna a biztos halálból?
"A transzcendensben hívők zöme nem is hívő,hanem hiszékeny."
Nem, ez nem jó fogalom erre.
Aki hívő, és nem istenhívő, az ezotériahívő. A hiszékeny az mást jelent. Akár ateista is lehet hiszékeny.
Gondjaid vannak a fogalmakkal! Ezért használod az "istentelen" szót is? Már mondtuk, hogy ne használd! Nem azt jelenti, amire használod!
A többi pedig, amit írtál, az megerősítési torzítás. Nézz utána, ha érdekel.
Persze tudom, hogy neked több erőt ad, ha egy hatalmas barátban hiszel... csak tudod, a barátod ennél sokkal-sokkal többet tenne, ha létezne, és TÉNYLEG szeretne téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!