Hívők/vallásosok! Nektek mennyire fontos, hogy a (leendő) házastársatok is ugyanazt a vallást kövesse, amit ti?
17 #
"És te lennél annyira toleráns hogy elvegyél egy vallásos embert (legyen az keresztyén, zsidó vagy muzulmán),.."
Az első részére igen a válaszom. Ám meglátásom szerint nem jönne hozzám :)
Én vele szemben nem a vallását nézem, hanem az embert.
Ha nagyon templomba akar menni, addig iszok egy sört kertészkedés közben, vagy elücsörgök a padon. Vagy valamelyik hátsó oszlop mögül megpróbálom köp©.csövel orron lőni a papot. ( ezt tessék kellő komolytalansággal kezelni. Vagy mégse ? :) )
"...aki a gyerekeit is a saját vallása szerint nevelné?... "
A probléma itt kezdődik ( és itt foghaó meg, érhető tetten, a 14 kommentem mozgatórugója )
Nekem erről határozottan az a véleményem, hogy az embernek kell dönteni. Nekem mint szülőnek az információ átadása, a minnél szélesebb világkép biztosítása a célom, ez a feladatom, nem pedig a lelkének elnyomása, értelmének beszűkítése.
Ilyentén úgy érzem nem hagynám, mindent megtennék azért, hogy ne legyen rákényszerítve a vallás.
"Mindet" ismernie kell, és elősszőr információt kell szereznie a döntéshez.
Ugyan ez vonatkozik természetesen az én hitemre is. Ismerje minden kényszer nélkül.
Ezért a másodikra határozott nem a válaszom.
Úgyhogy a minden tiszteletről lemaradtam..., és ahogy látom nekem csak a keresztényi jóindulat jut 0% százalék formájában, ami természetes hisz mint írtam
" kárörvendően, rosszindulatúan " büntetni" készek; mely " büntetést " életfelfogásuk szerves részét képezővé tették, ezzel torolva meg másokon, önnön maguknak okozott lelki nyomorukat. "
Meg vagyok győződve arról, hogy ezek az "emberek" szintén meg vannak arról győződve, hogy nekik ezt kell tenni.
szép napot
Természetesen mindezt, teszik a másik orca, megértés, szeretet, kenyérhajigálás nevében.
Na ugye azért nem nyiltan, hanem csak úgy az oszlop mögül mint én a papbácsit.
Csak amíg az enyém vicc, és retorika az övék materializálódott 0%
Értjük ?
Vaszil44
"Hát én nem szeretném, hogy a templomba járás maradjon."
A keresztény hit nem is csak a templomba járásról szól. Én szeretném, ha a parommal együtt tudnánk imádkozni, közösen megélni a hitünket. És tudom, ez fura lesz, és valláskárosultnak fogsz bélyegezni miatta, de nekem Isten áll az első helyen. És azt szeretném, ha a páromnál is Isten áll az első helyen.
"Én olyanokra gondolok, hogy tisztelet, szeretet, megbecsülés. Zsugázás otthon, kirándulás, ázás a gyógyfürdőben."
Tény, ezek tök jó dolgok. De nekem ezekben a pianatokban is ott van Isten.
Most mondod, hogy te el tudnád fogadni, hogy a párod keresztény legyen. Csak a stílusodból meg árad az ellenérzés a kereszténység iránt. Egy olyan kapcsolat, ahol ilyen szintű ellentét van, nem működne jól, és ezt te is tudod. Biztosan mondogatnád a párodnak a véleményedet, neki pedig ez rosszul esne. Téged meg az ő véleménye érintene rosszul. Amint elmúlik a nagy szerelem, csak veszekedések lennének. Bocsi, de én nem mennék bele egy ilyen házasságba. Egy ilyen kapcsolat senkinek sem lenne jó. Szerintem fontos, hogy azonos legyen a két fél világnézete.
23 #
" A keresztény hit nem is csak a templomba járásról szól."
Persze, hogy nem csak a templomról. Plussz még 700 fölötti tiltásról is.
De ez most nem is lényeg,(pedig nagyon is az ) mert nem az ábrahámita hitrendszer elfogadhatatlan felemásságairól van szó.
" Én szeretném, ha a parommal együtt tudnánk imádkozni, közösen megélni a hitünket. "
Most mond meg nekem kérlek, hogy mi a fene jó van, a hit megélésében.
Én ezt most hirtelen értelmezni sem tudom.
Elmegyek a templomba, és elhiszem (megélem ?) hogy van isten (?) és ez boldoggá tesz?
Vagy imádkozás közben ugyan ez ?
Mert, ha elmegyek kirándulni, azt megélem, ha sörözök azt megélem, ha szerelmeskedem (sic) azt megélem...stb.
Ezt én tényleg nem értem.
Nem vigyorogni tényleg nem értem most...
Azt hiszem már értem. Azt hiszem..
Olyankor beleborzongtok egy kellemes érzésbe?
Mert ez egy pszichikai hatás nyomán felszabaduló, endorfin löket lehet.
Így van ? Mert hozzátok nem szól az istenetek, a kommunikáció nálatok egyoldalú.
" És tudom, ez fura lesz, és valláskárosultnak fogsz bélyegezni miatta, de nekem Isten áll az első helyen. És azt szeretném, ha a páromnál is Isten áll az első helyen. "
Én senkinek nem vagyok hajlandó feláldozni senkimet.
Még csak az előkészületig sem
vagyok hajlandó elmenni.
Nem áltatom magam, ölök ha kell, de azt nem áldozat, hűség, vagy szeretet bizonyítékaként fogom tenni.
Ha neked első az istened,....akkor érted mire akarok kilyukadni?
Nem vagyok hitetlen, van hitem, sőt - rengeteg más hitrendszert követővel,valamint ateistával, vagy ép ezoterikussal egyetemben a vallás megfogalmazása szerint - vallásos is vagyok.
Én azonban nem tartom magam vallásosnak a szó, - szó szerint - ledegradált jelentése miatt.
Én sok istenben hiszek, csak épp egy sem a tiéd. Sőt utálod őket.
Nekem könnyebbb dolgom van, nekem csak egy a te "istened " közömbös. :)
" De nekem ezekben a pillanatokban is ott van Isten "
Ez megint felfoghatatlan.
Ott ül veled a gőzben, (?) egyik oldalon a férjed másikon az istened?
Vagy kártyázáskor őrzi a söröd, vagy kibicel?
Ezek baromira nem isten dolgai, akkor mit keres ott ?
" Csak a stílusodból meg árad az ellenérzés a kereszténység iránt. "
Ha nem is a stílusomból árad, de igen ellenérzéssel vagyok a kereszténység felé.
Közel sem azért, amiért ti gondoljátok.
Igazából az intézményesített egyházatok miatt, és a rengeteg hazugság, lopás, gerinctelenség miatt, amit csinál.
A keresztényekkel pedig csak annyi bajom van, hogy miért nem látnak már !?
Miért nem akarnak egy picit se látni ?
Jézus - ha létezett - egy hippi volt, pozitív értelemben. Nem ő tehet arról, hogy az emberek ilyenek. ( de nagyon sanszos, hogy nem is lézezett )
Így is túl hosszú lett így a többiről most nem írok. Pedig van mit.
szép napot.
Azért az alapvető világnézeti-politikai kérdések nem árt ha egyeznek, különben beszélgetni se fogtok sokáig, nem
hogy házasodni.
Viszont a tökéletesen mindenben passzoló személyre sem lehet várni, mert olyan nem lesz. Egy családban bármekkora is az összhang, a szeretet, apa és anya mindig két külön világ marad, amit a gyerek pontosan érez.
Van azért rengeteg példa különböző kultúrából származó emberek boldog együttélésére. Ilyenkor hagyni kell a családtagoknak egymást, előfordul, hogy a papa a mecsetben van, amíg a mama a zsinagógában, a gyerek meg nézi otthon a japán rajzfilmet. És nem cseszegetik egymást. Tisztában vannak bele, hogy máshonnan jöttek, nem akarják egymás múltját eltörölni, de utána csinálnak közös délutáni programot, közös jövőt, amit együtt tudnak megélni. Nyilván fanatikus őrülteknél ez nem működik, másoknál volt már, hogy működött.
Ami meg a gyereket illeti, nem apuka és nem anyuka dönti el mi lesz a vallása. Azt majd a gyerek dönti el. Erőltetéssel nem megy az ilyesmi. Ha nem belülről jön neki, úgyis leveti magáról.
Kedves Laci(24.Hsz.)
Nyilván nem ismered a keresztény(krisztusi)hitet,s ezért egyetemes baromságokat feltételezel arról.
1.A krisztusi hit röviden:
Az Isten szeretet,Aki lénye egy darabját adta,hogy benne való hitünkön keresztül visszakapcsolódjunk a szeretet áramkörébe.
Az,amit 700 törvény tiltásáról írtál hazugság.
2.krisztusélmény:
Aki sosem hitt Krisztusban,és Atyjában,lehetetlen,hogy ismerje azt a semmihez sem fogható örömöt,melyet az Istennel való közösség jelent.
Sajnos,ezt nem értheted!
Ezt csak megélve lehet megismerni!
Bármilyen hiteles beszámoló, árnyéka sem lehet a megélt valóságnak.
3.Áldozat:
Mint már írtam,az Isten szeretet.A szeretet a forrása az életnek.Aki Isten közelébe kerül,és társa is közelében van,egymáshoz,az optimális közelségbe kerülnek.
Aki Istent,a Szeretetet első helyre teszi életében,az nem kerülhet közelebb társához,mint bármilyen más úton.
4.Vallásosság:
A kereszténység NEM vallásosság!
Krisztus követése közösség,melynek szellemi vezetője Isten Lelke,aki elvezet a Szeret megismerésére.
5.Vallási intézmény:
Krisztus,és Isten egyetlen vallási felekezetet sem alapított.Azt mind emberek-Isten megkérdezése nélkül-alapították.Működhetnek emiatt rosszul,vagy tűrhetően,de tökéletesen sosem.Sok fontos szerepet szolgálhatnak.
6.Van-e Jézus:
Megszületésének,tanítói munkájának,megfeszíttetésének,feltámadásának,mennybemenetelének,a civilizált országok bíróságai által bizonyító erővel bíró tanuinak sokszorosa volt.Semmi kétsége nem lehet annak,aki NEM elfogult.
"Persze, hogy nem csak a templomról. Plussz még 700 fölötti tiltásról is. "
Miféle 700 feletti tiltásról szól? :o amúgy az, hogy bizonyos szabályok vannak, nem ellened, épp ellenkezőleg, érted vannak.
Ha már itt tartunk, én pl. várni szeretnék a szexeléssel házasságig. Ezt egy nem hívő, nem keresztény nyilván nem fogja megérteni, szóval itt kibukik a dolog.
"Most mond meg nekem kérlek, hogy mi a fene jó van, a hit megélésében."
A hitem megélése a legcsodálatosabb dolog az életemben. Minden reggel, amikor felkelek, hálát adok Istennek, és minden este szintén, és imadkozom másokért, magamért is. Ma pl. a buszon is imádkoztam. Szeretném majd, ha a parom is osztozna velen ebben az örömben, hogy tudjunk együtt hálát adni, imádkozni egymásért, a kapcsolatunkért, a környezetünkben élőkért.
"Olyankor beleborzongtok egy kellemes érzésbe?
Mert ez egy pszichikai hatás nyomán felszabaduló, endorfin löket lehet.
Így van ? Mert hozzátok nem szól az istenetek, a kommunikáció nálatok egyoldalú."
Van igen, hogy egy nagyon jó érzés tölt el, ima közben. De a kommunikáció nem egyoldalú. Isten szól hozzánk, csak észre kell venni a válaszát.
"Ott ül veled a gőzben, (?) egyik oldalon a férjed másikon az istened?
Vagy kártyázáskor őrzi a söröd, vagy kibicel?
Ezek baromira nem isten dolgai, akkor mit keres ott ?"
Ez aranyos. :D
Isten mindenhol ott van, de nyilván nem ül mellettem, mert nincs teste, de bizony ott van, mindenhol. Istent nem zarhatom be arra az időre, amíg a párommal vagyok, hogy aztan majd vasarnap előrángassam onnan. Nekem a kereszténység azéletformám és nem lehet különválasztani.
"Ha nem is a stílusomból árad, de igen ellenérzéssel vagyok a kereszténység felé."
Na látod, egy ilyen kapcsolatnak nem lenne értelme, ha ellenérzéssel vagyunk a masik vallása iránt.
"Igazából az intézményesített egyházatok miatt, és a rengeteg hazugság, lopás, gerinctelenség miatt, amit csinál."
Hát, sajnos az egyház nem tökéletes, hiszen egyedül Isten a tökéletes. Én latom, hogy az egyház közel sem tökéletes. De az emberek előbb veszik eszre a rosszat, mint a jót. Rengeteg jó pap/lelkész van, és rengeteg jó közösség.
"A keresztényekkel pedig csak annyi bajom van, hogy miért nem látnak már !?
Miért nem akarnak egy picit se látni ?
Jézus - ha létezett - egy hippi volt, pozitív értelemben. Nem ő tehet arról, hogy az emberek ilyenek. ( de nagyon sanszos, hogy nem is lézezett ) "
Egyértelmű, hogy Jézus létezett, hiszen a történészek elismerik a létezését. Ezt megkérdezni olyan, mintha Mária Terézia létezését kérdőjeleznéd meg. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!