Ez a kijelentés, szó szerint, vagy képletesen értendő?
Szó szerint krll venni.
A történelemben eddig az emberek csak Isten képét láthatták aki a názáreti Jézus Krisztus. Az Atyát valóban nem látta senki csak a Fiú.
Az idézett igerész azt jelentette ki, hogy Istent szemtől szembe senki nem látta a földön élő emberek közül.
Mózes látta hátulról, és beszélt vele a Hóreb hegyén. Amikor lejött a nép közé Mózes, Isten ezeket mondta az egész népnek:
1
És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:
2
Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
3
Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
4
Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.
5
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek.
6
De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
7
Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, aki az ő nevét hiába felveszi.
8
Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.
9
Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;
10
De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van;
11
Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
12
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.
13
Ne ölj.
14
Ne paráználkodjál.
15
Ne lopj.
16
Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
17
Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a te felebarátodé.
18
Az egész nép pedig látja vala a mennydörgéseket, a villámlásokat, a kürt zengését és a hegy füstölgését. És látja vala a nép, és megrémüle, és hátrább álla.
19
És mondának Mózesnek: Te beszélj velünk, és mi hallgatunk; de az Isten ne beszéljen velünk, hogy meg ne haljunk.
20
Mózes pedig monda a népnek: Ne féljetek; mert azért jött az Isten, hogy titeket megkísértsen, és hogy az ő félelme legyen előttetek, hogy ne vétkezzetek.
21
Távol álla azért a nép, Mózes pedig közelebb méne a felhőhöz, melyben az Isten vala.
22
És monda az Úr Mózesnek: Ezt mondd az Izráel fiainak: Magatok láttátok, hogy az égből beszéltem veletek.
23
Ne csináljatok én mellém ezüst isteneket, és arany isteneket se csináljatok magatoknak.
"A kebelében a szívet jelöli, a középet"
Vagy nem.
Zsolt 64,7
Álnokságokat koholnak; a kikoholt tervet végrehajták; mindenikök keble és szíve kikutathatatlan.
Itt két külön dologról van szó. Van a kebel, és van a szív
Földi élő ember nem látta Istent teljes dicsőségében, angyalok például láthatják, ahogy a Fiú Isten is.
De ez a kijelentés inkább szimbolikus, Krisztus újszövetségi kinyilatkoztatásának hitelességét erősíti meg.
Az emberek közül senki se látta színről színre. Az angyalok természetesen szüntelenül látják (Mt 18,10), az emberek azonban maximum csak szimbolikusan, látomásszerűen, a Bibliában ugye több helyen is látható módon megjelenik.
Egyesek tévesen úgy értelmezik, hogy az Isten illetve Úr(JHVH) látomások csak a Fiúra vonatkoznak, s ezért úgymond az Atyát nem látta senki. Egyrészt ez nem igaz, hiszen több látomásban együtt szerepelnek (Dán 7,13; ApCsel 7,56; Jel 5,7), másrészt az Atya és a Fiú annyira egy, hogy aki a Fiút látja az Atyát is látja (Jn 14,9), vagyis annyira látható az Atya, amennyire a Fiút látjuk. A Fiút se látta és nem is láthatja senki színről színre isteni dicsőségében, hanem csak jelképesen-látomásszerűen, illetve megtestestesülése után természetesen valóságos emberként is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!