Mi történ a Mennyben, hogy Lucifer számüzetett és a pokol urává tétetett?
Bár nem volt célom nyelvészkedni, de ezt a fajta passzív szerkezetet már nam használják a myagyer nyelvben. Ezért hangzik magyartalannak. Esetleg pár évszázados népdalénekekben lelhető fel. Mondjuk a kérdés szempontjából lényegtelen.
"akkor ki az rá vigyáz, hogy meg ne pattajon onnan"
Senki, a menny, pokol fogalmak nem fizikai helyeket takarnak, hanem sokkal inkább lehet állapotként értelmezni ezeket. Így pedig mindjárt nins szükség börtönőrre.
"Logikusabb, hogy kapott egy birodalmat, ahol bűntetheti azon bűnös lelkeket, akik oda kerülnek, nem?"
Nem.
Hiszen mint írtam, írták, a sátán kapta a legnagyobb büntetést. Nem egy kínzó mester, hanem a leginkább kínzott.
"És attól, hogy ő a pokol ura, attól még nem kell, hogy gonosz legyen, nem?"
Továbbra sem az ura, hanem a szenvedője. De, gonosz.
"Egyszer megbotlott, tévedett, bűnbe esett..."
Ellentétben velünk, az angyalok egy sokkal magasabb tudás birtokában vannak. Ha te nem hiszel Istenben, akkor mondhatod majd Krisztus előtt, hogy "de Uram, sose láttalak" vagy hasonlót. A sátán pontosan ismeri Isten, így nem lehet mentsége. Ennek a teljesebb ismeretnek birtokában lázadt fel gőgjében. A túlvilágon nincs se idő, se tér. Így a sátán lázadása is "befagyott" állapot. Nincs lehetősége megbánásra, de nem is lenne képes rá. Pont a leírtak miatt.
" ő az aki lenn tartja a gonoszt és megakadályozza, hogy vissza kerüljenek a földre, nem?"
Ő maga a gonosz.
"Ő az, aki örök kárhozatot biztosít nekik, hogy a lelkük soha ne nyugodjon meg."
Továbbra sem, lásd fentebb írtam.
"Ha bűnözünk, igazából az a mi hibánk nem?"
Ez így van, mindenki maga felel bűnéért.
Hozzáteszem, hogy mindent a Szentírás szemszögéből írtam, tehát ha te nem fogadod el a Bibliát, akkor az én szavam is lényegtelen. Lehet például egy más vallású máshogy látja, én keresztény vagyok, ezért úgy írtam, ahogy az Írásból megtudhatjuk.
"az ember már egy picike botlásért is a pokolba kerül egy rövidke kis élet után."
Sőt, még egy picike botlás sem kell, mert aki nem tér meg, az elkárhozik. :)
"A túlvilágon nincs se idő, se tér. Így a sátán lázadása is "befagyott" állapot. Nincs lehetősége megbánásra, de nem is lenne képes rá."
Ez azért nem stimmel, mert akkor hogy volt lehetősége a lázadásra? Ha meg arra volt lehetősége, akkor a megbánásra is van/volt - tehát potencialitásként benne van. Ráadásul ugye az angyalok is szabad akarattal rendelkeznek, bár nem tudom, hogy ez így konkrétan szerepel-e a Bibliában.
De volt lehetősége, hiszen az időtlenségben is meghozhatott a sátán egy döntést, hogy fellázad Isten ellen. Hiszen neki is szabad akarata van.
Szerintem megbánásra, nem csak a "konzerválódott" állapot miatt nincs lehetősége, hanem sokkal inkább azért, mert a teljes tudás birtokában hozta.
Azt írja róla a Biblia, hogy az egyik legnagyobb angyal volt, Istent színről-színre látta. Mi ezt fel sem tudjuk fogni, csak hasonlatok által igyekszünk megérteni.
Ennek az ismeretnek a birtokában hozta meg a döntését, hogy fellázad.
Ezért lényegében nem is lehetséges, hogy megbánja. Picit olyan, mint embereknél a megátalkodottság állapota. Ugye arról tudjuk, hogy egyenesen a pokolba visz. Csak esetünkben lehetséges hibánk megbánása (életünk folyamán), így "kijöhetünk" ebből az állapotból.
"Szerintem megbánásra, nem csak a "konzerválódott" állapot miatt nincs lehetősége, hanem sokkal inkább azért, mert a teljes tudás birtokában hozta."
Igen, így már érthetőbb.
10-es
Remélem a cinikus megjegyzésed, hogy az "Isteni színjáték"ból tájékozódom e, csak egy pillanatnyi rosszindulatú megnyilvánulás volt. Természetesen nem onnan...Hanem a Lucifer sorozatból! :D :D :D
De, félre téve a tréfát, már nem tudom ki utalt rá, hogy esetleg nem lennék hívő, elárulom: hívő vagyok. Viszont: nem járok templomba minden vasárnap (én úgy gondolom, hogy nem a templom az a hely, ahol hinni kell, mivel a papok meg ez az egész egyházi miskulancia egy nagy undormány - hisz a papok miatt lett Jézus keresztre feszítve...). Hiszek. Imádkozom is (minden nap) szeretett hozzátartozóim lelki üdvéért.
A biblia viszont...hát, nem is tudom...azért vannak benne fehér foltok szerintem.
Magyarul "hívő vagy a magad módján". Ahogy szokás mondani.
Senki sem kérdőjelezi meg, hogy hiszel, viszont ilyenkor a te istenedben hiszel, nem pedig az Istenben.
17-es nem értelek.
Igenis Istenben hiszek! De nem feltétlenül értek egyet a biblia minden sorával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!