Mikortól kell teljesülnie a Márk 16,17-18nak?
Kinek szól és vajon tényleg minden kereszténynek tudnia kéne ezeket?
(békét kérek, ne veszekedjünk)
Az első gyülekezetek létrehozásában már nem, de most létrejövő, új gyülekezetek létrehozásában igen.
Az apostol az egy szolgálati pozíció, ugyanúgy, mint a próféta, a pásztor, a diakónus, a presbiter, a püspök, az evangélista a Bibliában (nem pedig a Jézust övező 12 kiválasztott tanítvány plusz Pál apostol exkluzív titulusa, amit Pál halála után tiszteletből örökre bevontak volna).
Ma is léteznek apostolok, akik új gyülekezetek létrehozásával, plántálásával foglalkoznak.
Az apostolokat maga Jézus választotta ki személyesen, vagy az apostolok maguk választottak újakat. Például Júdás helyének betöltésére.
Szerintem ez nem történhet "önkinevezés" által. Nem mondhatja egy hívő hirtelenjében, hogy "én mostantól fogva apostol leszek". Hiszen még Pálnak is oda kellett mennie a többi apostolhoz, hogy azok elfogadják őt, pedig személyesen Jézussal beszélt.
Mutatok példának egy mai apostolt (azért választottam őt, noha tőlünk kicsit távol él, mert vele kapcsolatban jól be lehet mutatni, miből látható, hogy ő valóban egy apostol):
Ha megnézed a wikis szócikk szövegét, abban is írják rá, hogy "apostle", és hogy több, mint 2000 gyülekezetet plántált 68 országban. Ezenkívül, ha rákeresel a nevére a neten, több találatot találsz, ahol a neve az "apostle" szóval együtt szerepel. A keresztény közéletben gyakran nevezik őt apostolnak - tehát látható, hogy egy szélesebb (igazából meglehetősen széles) keresztény közeg elismeri eképpen a szolgálatát.
Végül azt remélem, talán józan ésszel is belátható, hogy ennyi keresztény közösség létrejöttének elősegítését és ilyen keresztény szervező munkát egy embernek igen-igen-igen kis esélye van megvalósítania az élete során, hacsak nem az Úr, Jézus Krisztus segítségével tevékenykedik.
Sose hallottam róla, mikor jelentette ki Jézus, hogy ő egy apostol lenne? Neked kijelentette? Mely másik apostolok ismerték el, hogy valóban apostol, mint Pál és Mátyás esetén? Ha esetleg elismerték, ők milyen kapcsolatban állnak az eredeti 12 apostollal?
Az hogy valaki alapít egy felekezetet, majd létrehoz számos gyülekezetet, nem teszi egyből apostollá. Ennyi erővel Mohamed is lehetne.
Amit a csodákról írsz, valóban nem hat rá semmilyen méreg és a kígyók se marják meg? Ezt tesztelték is, vagy csak állítod?
Nem nekem se jelentette ki. Sajnos vsz. nem vagyunk elég fontos emberek:)
Nem azt írtam (ha visszaolvasod), hogy mind a 7,4 Mrd embernek kijelenti a Földön, hanem azt, hogy csak pár embernek a környezetében, akik ált. maguk is valamilyen komolyabb egyházi beosztásban vannak.
Irreleváns tényező a mai apostolok szolgálatba lépéséhez az eredeti 12 apostol szerepe, nem szükségesek a maiak szolgálatba állásához. Az 2000 évvel ezlőtt volt, ma pedig ma van. Voltak apostolok akkor az első században, voltak a 2. században, voltak az 5. században (pl. Szent Patrik, Szt. Columba és még páran mások, akik akkoriban megtérítették Írország és a Brit Szigetek nagy részét, minden valószínűség szerint szintén apostolok voltak), voltak a 10. században, voltak a 15. században és vannak ma is. Még akkor is, ha te nem tudsz róluk.
Mohamed nem lehet apostol, mert ő ugye köztudottan nem Jézus megváltását hirdeti.
Jelek: azt írtam a jelekről, zárójelben, hogy "ill. azok egy része" követi a szolgálatát. Az, hogy új nyelveken szól, és betegegeket gyógyított, az megvolt.
Kígyóval lehet, hogy nem volt dolga, ahogy lehet, hogy az első apostolaid egy részének sem, pl. nincs benne a Bibliában, hogy mondjuk Andrásnak vagy más apostoloknak lett volna kígyómérges esete. "Kígyós". eset egyedül Pálról szól a Bibliában.
Nagyon szépen megkérlek, hogy ha vitatkozol a szavaimmal, akkor légy szíves, igyekezzél azok jelentését korrektül ábrázolni, ahogy eredetileg voltak, és nem megmásított formában Lehet, hogy ez nem könnyű, de a fair vitának kelléke.
"Nem nekem se jelentette ki. Sajnos vsz. nem vagyunk elég fontos emberek:)"
Miért nem vagyunk, szerintem Krisztusnak minden bárány egyformán fontos a nyájban. Újra fel kell hoznom a bibliai példát (hiszen mi másból indulhatnánk ki), amikor Mátyás és Pál apostolok lettek, az egész közösségnek kijelentették őket, az egész Egyház elfogadta őket. Az általad linketl úriembert csak a saját felekezete és esetleg más pünkösdi felekezetek tarták apostolnak.
Igaz Pált és Mátyást nem Jézus jelentette ki, de olyan emberek, akiket maga Jézus választott.
"Irreleváns tényező a mai apostolok szolgálatba lépéséhez az eredeti 12 apostol szerepe"
Miért lenne irreleváns? Hiszen csak ez az egy példánk van, honnan máshonnan vehetnénk példát, ha nem a Bibliából? Ahol pedig pont úgy történt, miként írtam.
A következő résszel valamennyire egyetértek.
Például a szlávok apostola volt Szent Ciril és Szent Metód, a magyarok apostola volt Szent Gellért és Szent István király, stb... ebben egyetértünk. De itt az apostol szót én nem olyan minőségben értem, mint a 12 esetén. Ahogy írja rólunk a Biblia, hogy mind próféták és papok vagyunk, de nem olyan minőségben, mint Izajás vagy Melkizedek.
"zárójelben, hogy "ill. azok egy része" követi a szolgálatát"
Még nem vagyok gondolatolvasó, hogy tudjam melyikre céloztál és melyek a kivételek.
"Az, hogy új nyelveken szól, és betegegeket gyógyított, az megvolt."
Lehet igen, lehet nem. Ezért is próbáltam olyan jeleket írni, amik kétség kívül bizonyíthatóak. Lehet gyógyított betegeket, lehet nem. Nyelveken szólást könnyű lenne ellenőrizni, mert ha elkezd beszélni egy afrikai nyelven (vagy nem tudom Ghánában mit beszélnek) és én magyarul hallom, akkor való igaz. Ahogy az apostoloknál a pünkösdi beszéd. Mindenki a saját nyelvén hallotta őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!