Szerettek vallási kérdésekről vitázni?
"Én is nyitott vagyok erre, bármilyen vallású emberrel, amíg nem kezdi el az én hitemet bírálni."
A vita azt jelenti, hogy a hited egyes részeivel vagy az egésszel nem ért egyet, így a hitedet biralja. Most szeretsz vitatkozni vagy sem. A vita az egyet nem értés, kvázi a hited bírálója.
Nem.
Megismerni szeretem mások hitének alapjait, tapasztalataikat, és h hogyan hasznosul a hitük személyes életükben. Mi vezette el őket jelenlegi állomásukhoz, mikor kérdőjeleződött/rendült meg a hitük, és ha most hisznek, merre van az előre az utukon? Mi a következő lépés számukra?
Ezek a fontos kérdések számomra, a különböző nézetek ütköztetése ezen életterületen céltalan és destruktív. Nem azért beszélgetek ilyesmiről, h mások hitét megkérdőjelezzem v meggyengítsem, hanem h épüljek belőle. Ennek nem feltétele a vita.
A #7 válasz megvilágította a jelenség lényegét. A vita célja a nézetkülönbségek kiderítése, és amennyire lehetséges, egyeztetése. A vita minősége egy másik kérdés, de aki nem ebből a célból ül le vitázni, az nem tudja, mi a vita.
Ugyanakkor a vallás egy ember hitrendszerének egy szelete. A hit érzelmi kérdés, a kialakulásának nyilván van oka, folyamata, de mások érzelmeit nem vitatom meg, mert nem célom azok megváltoztatása (hacsak nem káros valamilyen szempontból, de az vallás esetén már a fanatizmus témaköre, nem a hité).
Tehát hitről vallásról szívesen beszélgetek bárkivel azzal a céllal, amit a 7. válasz leírt. Természetesen egy bizonyos minőségi szint felett csak, mert másnak értelmét nem látom.
És sok dologról szeretek vitázni, ekkor célom a másik meggyőzése (vagy a magam álláspontjának megcáfolása a másik által), de nem minden áron. A vitának szintje, célja van. Lehetséges adott esetben, hogy csak a másik álláspontjának tisztázása cél. A meggyőzés majd később (vagy soha).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!