Milyen arányban befolyásolja hitedet a három szempont, ha összesen csak 100% lehet?
1.Jézus tanítása(Biblia)
2.Nagy tekintélyek véleménye(Pl. pápai enciklika,Őrtorony,EG White,saját meglátásod,stb.)
3.Hagyományok.
(Pl.40%-30%-30%)
70-10-20
Katolikusként ezek a gyakorlati részekre vonatkoznak, viszont a hagyományhoz csak a népi hagyományt számolhattam be, mivel az ún szent hagyomány részek Biblia által alá vannak támasztva töbnyire.
Ez azért nem 3 teljesen összefüggéstelen dolog, így igazából nem lehet rendesen válaszolni rá.
Például a Biblia nyílván alap, a "hagyományok" pedig nem más, mint a Szentírás értelmezése az első századok keresztényei szerint. Ilyen értelemben számomra perdöntő azon első keresztények magyarázata, értelmezése, akik közül többen az apostolok tanítványai voltak.
A nagy tekintély pedig attól függ, hogy mennyire egyezik vagy mond ellent a Szentírásnak.
Pontatlan a kérdésed, ezért szinte meg sem lehet azt normálisan válaszolni.
Most nekem kell találgatnom , hogy te pontosan mit is akartál kérdezni.
Vallási hitre gondolsz ? Ha igen , milyen vallásról és a hozzáköthető hittről beszélünk? Katolikus, Muzulmán, Budhista, stb,stb. ?
Általánosságban vett hittről beszélünk?
Mivel a kérdésedben utalsz Jézusra, ezért gondolom, hogy a katolikus vallásra gondolsz. 2-es pontba említettek teljesen más vallásra utalnak. 3-as ponttal nem tudok mit kezdeni. A hagyomány az hagyomány a hitt az meg hitt, a vallás az meg vallás. Ezeket összemosni, összekeverni nem kellene.
Szóval , nem értem a kérdésedet, ezért nem is tudm azt megválaszolni.
Azért nem tudom így lebontani, mert ezek között számos átfedés van.
Pl. a 2. és az 1. között: a pápai enciklika igazából egy "körlevél", ami önmagában nem "ex cathedra", viszont elegendő súlya van ahhoz, hogy pl. teológiai vitát döntsön. Így nem állhat szemben Jézus tanításával, vagy ha szemben áll és emellett felszólítás ellenére is kitart, akkor a pápa eretnek.
Jézus tanítása az alap: minden másnak (hagyományok, lelki írások, stb.) Jézus tanításának jobb megértését kell szolgálnia.
9 # -es Szerintem a választ adók, beleképzelnek valamit a kérdésbe és arra a beleképzelt valamire válaszolnak , nem magára a kérdésre. A kérdés így ebben a formában értelmesen megválaszolhatatlan.
Persze a kérdésre mint válasz ,irkálni lehet,de minek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!