Mit nem esznek és miért?
Buddhisták-marhahús
Iszlám-disznó
Zsidó-disznó
Keresztény-van valami?
Miért tiltjak ezekben a vallásokban a felsorolt húsokat? Keresztényeknél van ilyen?

@Imakommandós!
Testvér, ez nem laza, hanem az helyes hozzáállás szerintem. Nyilván egyes törvénykezőbb egyházak kötődnek egy es szokásokhoz is, de Krisztus és Pál nem ezt tanítja. Sehol nem olvasod az apostoli levelekben, hogy tilos bálványhúst enni Isten parancsa miatt. Kizárólag a szeretet miatt ne együk meg a már említett esetekben. Mivel nincs bálvány, nincs bálványáldozati hús sem.
1 Kor 8,4 Tehát a bálványáldozati hús evése felől tudjuk, hogy egy bálvány sincs a világon, és hogy Isten sincs senki más, hanem csak egy.
Nagyon ajánlom megfontolásra: 1 Kor 8,8 Pedig az eledel nem tesz minket kedvesekké Isten előtt; mert ha eszünk is, nem leszünk gazdagabbak; ha nem eszünk is, nem leszünk szegényebbek.
Róma
14,17 Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.

"Amikor Pál azt írta, hogy nincsenek bálványok, akkor azt nem abban az értelemben tanitotta a nem zsidó hátterű keresztényeknek, hogy egyenek meg bármit, hanem a levelei mindig az apostoli tanáccsal összhangban értelmezendőek:
Apcs 16:4 És amint általmentek a városokon, meghagyák nekik, hogy tartsák meg a rendeléseket, melyeket végeztek a Jeruzsálemben levő apostolok és vének. "
Bocs, ezt most vettem észre. Az idézett részt a zsidók megbotránkoztatásának elkerülése végett rendelték az apostolok. Ez pusztán történeti elbeszélés, nem keresztény törvény. Ha be akarnád tartani, akkor körül is kellene metélkedned. Idézzük az egyel előbbi részt is (ugye azzal egyetértünk, hogy a szövegkörnyezet határozza meg az értelmet, nem az emberi magyarázatok):
16,3 Ezt Pál magával akará vinni; és vévén, körülmetélé őt a zsidókért, kik azokon a helyeken valának: mert ismerték mindnyájan az ő atyját, hogy görög volt.
16,4 És a mint általmentek a városokon, meghagyák nékik, hogy tartsák meg a rendeléseket, melyeket végeztek a Jeruzsálemben levő apostolok és vének.
Tehát itt is a szeretet miatt végeztek egy egy rendeletet, nem a törvény miatt. Tehát általánosan ehető bálványáldozati hús, mert az valójában sima hús. Ha valakit megbotránkoztat, akkor a szeretet miatt ne együk meg.

" A többit meg te magad tetted hozzá, amit Pál nem tanított, olyat te se írj bele."
Ezt egyáltalán jem vitattam, hogy önmagában nincs hatalma a bálványoknak. Pál gondolatmenete ebben a témában nem csak ez a pár vers amit itt idéztünk eddig hanem kb 3 fejezet plusz a Róma levél. Tesz egy olyan állitást, hogy nincsen semmiféle bálvány a világon, (mert minden tiszta aki annak tartja és az Úré minden) a végén pedig azzal ellentétes âllitást tesz. Csak erről előszeretettel meg szokak felejtkezni. Elhiszem, hogy mindig csak azt szeretik idézni, hogy nincsenek bálványok, de a vêgên mégis csak azt mondja, hogy vannak.
1Kor 10:19 Mit mondok tehát? Hogy a bálvány valami, vagy hogy a bálványáldozat valami?
Szó szerint: bálvány van, vagy bálványáldozat van...?
1Kor 10:20 Sőt, hogy amit a pogányok áldoznak, ördögöknek áldozzák és nem Istennek; nem akarom pedig, hogy ti az ördögökkel legyetek közösségben.
A Jelenések 9:20 is összekapcsolja a bálványimádást és a bálványokat gonosz szellemek imádásával.
Márpedig ha nem akarja Pál, hogy démonokkal legyünk közösségben akkor van bálványáldozat és bálvány is, és akkor nem szabad tudatosan megenni a saját lelkiismeret miatt sem, csak azt nem itt a Korintusi levélben írja hanem a Róma levélben. "Aki pedig kételkedik ha eszik kárhoztatva van"
Ha már tudatosan megeszi valaki, akkor mivel a lelkiismerete tiszteli Isten Igéjét, kételkedni fog.
Nem beszélve arról, hogy az ÚSZ legkésőbb iródott könyvében Jézus kategórikusan felszólitja megtérésre azokat akik bálványoknak áldozott ételekből esznek.

"1Kor 10:20 Sőt, hogy amit a pogányok áldoznak, ördögöknek áldozzák és nem Istennek; nem akarom pedig, hogy ti az ördögökkel legyetek közösségben. "
Erre megint azt mondom, hogy tedd vissza a szövegkörnyezetbe és máris meglátod, hogy most már a közösség a téma. Ráadásul te kapcsoltad össze. Nem is veszek részt pogány sátánista szertartásokon.
Na, mind1, szerintem nem jutunk megegyezésre, én kiszálltam. Béke Veled!

Beke neked is!
Engem az foglalkoztat erősen és azon filózok, hogy milyen ilyen bálványoknak áldozott ételek vannak manapság.
Szerintem sokkal szélesebb a platformja ennek, mint a nyilt sátán-imádás.

Az étkezési korlátozásokról,a zsidó-keresztény életmód szerint válaszolok.
A mózesi törvényekben,a vallási törvényekkel,azokkal szerves egységben határozzák meg a 4 különböző kategóriájú törvényeket:
1.Erkölcsi törvény(10 parancsolat annak magyarázataival).
2.Ceremóniális törvények(Központban az eljövendő messiásra utaló ceremóniák,a kiválasztottság jegye.)
3.Egészségre vonatkozó törvények,köztük az étkezés szabályai,fertőzésektől való védekezés,gyógykezelés,stb.)
4.A társadalmi berendezkedés törvényei.
Az étkezés szabályai közt szerepel,a tiszta,és tisztátalan húsok(állatok)megkülönböztetése,mely a Nóé bárkájába bemenő állatok idejében már ismert volt.(Jákób utódai, a zsidók kiválasztása előtt mintegy 2000 évvel.)
A tisztátalan állatok,jellemzően olyan állatok,melyeknek betegségei veszélyesek az emberre is,illetve táplálkozásuk során dögöket,rothadó táplálékokat is fogyasztanak.(Ebből vannak kivételek,mint pl.a ló.)
A tisztátalan állatok fogyasztása alól nincs egyértelmű feloldás,vagy Isten szava visszavonása.
Teljesen logikus,hogy azok érvényesek Krisztusra,és követőire is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!