Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi ez a nagy ellenszenv a...

Mi ez a nagy ellenszenv a katolikusokkal szemben?

Figyelt kérdés

Ezen az oldalon sokszor látom azt, hogy gyakran a protestánsok, de inkább a neoprotestánsok oltogatják a katolikusokat, a katolikus egyházat, láttam már, hogy konkrétan az antikrisztus egyházának nevezték a Katolikus Egyházat. Mi ez az ellenszenv, és mért nem jártok magatok utána annak, mit miért csinálnak úgy a katolikusok, ahogy. Miért téves, berögzött állításokra hallgattok ahelyett, hogy pl. megkérdeznétek egy katolikusról? Arra gondoltam, talán itt megbeszélhetnénk a félreértéseket. Mi az ellenszenvetek oka?

Kérlek titeket, kultúráltan vitázzunk, ne személyesedjünk, sose a vitapartnered személyét támadd, csupán az állítását cáfold. És ne menjünk át veszekedésbe, normális hangnemben társalogjunk.

2017. okt. 9. 18:57
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
32%
Úgy tudom, gyereket akkor még nem kereszteltek, egyáltalán. Szóval az "egész ház" azt jelentette, hogy kivéve a gyerekek.
2017. okt. 10. 14:21
 22/36 anonim ***** válasza:
82%

"Úgy tudom, gyereket akkor még nem kereszteltek, egyáltalán."

Helyesebben; úgy tudod, hogy nem tudhatod. Hiszen erre nincs adat a Szentírásban. Azt sem írja, hogy kereszteltek, azt sem, hogy nem kereszteltek. Annyit ír, mint korábban is mondták, hogy az egész háznépet megkeresztelték. Tehát aki szerint a gyermek emberi lény, beleérti, aki szerint nem ember, nem érti bele.

Azonban a 2. és 3. században már egészen biztos, hogy kereszteltek gyermekeket. (Ugye ekkor még üldözött vallás volt, nem volt Konstantin, mielőtt valaki mániákus megint belekeverné szegény császárt.)

A 2. századból fentmaradt írások azt sugallják, hogy már az első században, tehát az apostolok idejében is kereszteltek gyermekeket.

Például ilyen Polikárp híressé vált vallomása, amiért halálra ítélték őt idős korában:

"Nyolcvanhat éve szolgálok Neki, és még soha nem bántott engem, hogyan szidalmazhatnám tehát Királyomat és Megváltómat?"

Ekkor 86 éves volt. Tehát őt is újszülöttként keresztelték. Nézd meg, hogy mikor született.

De Jusztinosz is hasonlót mond néhány évtizeddel korábban:

"Sokan vannak még azok a hatvan és hetven év körüli férfiak és nők, akik gyermekkoruktól fogva Krisztus tanítványai."

Nyílván keresztelést kell a tanítvány alatt érteni, mert egy kisgyermek nehezen lehetne tanítvány. Ha megnézed, ezek igen csak az apostoli idők.

Viszont a 2-3. században már egészen biztos, hogy eltrejedt volt a gyermekek megkeresztelése (tehát történelmi tény). De ha elfogadjuk a fentebb idézett szövegeket, akkor már az 1. században is.

Egyébként ebben szinte minden keresztény egyház egyetért. Sőt, a nagy reformátorok sem kérdőjelezték meg, akik megpróbálták ízekre szedni a katolicizmust. Ezt még is olyannak találták, ami egyezik a Biblia szellemiségével.

2017. okt. 10. 19:04
 23/36 imakommandós ***** válasza:
13%
Ha már összeszedtél ennyi irományt akkor a Didakhé-t miért nem is nem emlitetted? Ja mert az cáfolja a tévtant.
2017. okt. 11. 05:37
 24/36 A kérdező kommentje:

Igazából én megértem, hogy vannak, akik inkább a felnőtt keresztséget tamogatják, viszont szerintem a gyermekkori keresztelés is abszolút érthető. De persze csak akkor van értelme, ha a szülők nem csak a felhajtás miatt csinálják, hanen komolyan gondolják. Nálunk a bérmálás az, amikor már tudatosan dönt az ember Isten mellett. Bár, ha rajtam múlna, én az elsőáldozást sem korhoz kötném, hanem ahhoz, tényleg vágyik-e a gyermek a Krisztussal való találkozásra, mert felesleges flancnak nincs értelme.

Egyébként más kérdéseknél annyira tudjátok szapulni a Katolikus Egyházat, nem értem, hogy akkor itt mért nem mondjátok el egyenesen a problémátokat. Szóval várom a további válaszaitokat. :)

2017. okt. 11. 08:10
 25/36 anonim ***** válasza:
Nyilván nem vagyunk mi sem tökéletesek,van,hogy elragad a hév,de nem csak minket,azért jónéhány válasznál a katolikusok is odateszik magukat,ha le kell szektásozni valakit,szóval ez kétoldalú,nem csak egy.
2017. okt. 11. 09:06
 26/36 anonim ***** válasza:
51%

" Nálunk a bérmálás az, amikor már tudatosan dönt az ember Isten mellett. "

Ez nem igaz,mert mint pl az elsőáldozásnál,úgy itt is az van,hogy a szülő szépen megmondja a gyereknek,hogy márpedig bérmálkozó lesz,ha a fene fenét eszik is. Rengeteg ilyen példa van.

" Egyébként más kérdéseknél annyira tudjátok szapulni a Katolikus Egyházat, nem értem, hogy akkor itt mért nem mondjátok el egyenesen a problémátokat. Szóval várom a további válaszaitokat. :) "

Mi is áll a főkérdés alatt?

" Kérlek titeket, kultúráltan vitázzunk, ne személyesedjünk, sose a vitapartnered személyét támadd, csupán az állítását cáfold. És ne menjünk át veszekedésbe, normális hangnemben társalogjunk. "

Akkor most "szapulást" szeretnél,vagy kultúrált vitát? Az egyik hozzászóló elég nyíltan elmondta,mi a gondja,hogy ő személy szerint alámerítkezett,nem bántott ezzel senkit,erre lehurrogták a katolikusok,hogy ez mennyire hibás. Na erről a 2 oldalú kötekedésről beszéltem fentebb,nekem pl őszintén az a bajom,hogy magatokon nem veszitek észre,ha szúrkáltok másokat,hanem mint Jehováék,csak a titeket ért támadásokat látjátok. Remélem ezzel nem szapultam senkit és elég nyílt is volt. :)

2017. okt. 11. 09:23
 27/36 A kérdező kommentje:

"Ez nem igaz,mert mint pl az elsőáldozásnál,úgy itt is az van,hogy a szülő szépen megmondja a gyereknek,hogy márpedig bérmálkozó lesz,ha a fene fenét eszik is. Rengeteg ilyen példa van. "

Sajnos igen, ilyen is van, de nem ennek kéne lennie. :(

Nem szeretnék szapulást, csak látom más kérdéseknél, mennyire szapulják a katolikusokat, gondoltam itt egyenesen, kultúráltan is el lehetne mondani, mi a probléma. :)

Egyébként tudom, a katolikusok is tudnak néha érdekesen viselkedni és felsőbbrenűnek érezni magukat. Rossz ezt látni.

2017. okt. 11. 09:32
 28/36 A kérdező kommentje:
Egyébként senki nem hurrogta le azt s felhasználót, egyszerűen csak elmondtak a saját álláspontjukat, kulturáltan. :)
2017. okt. 11. 09:36
 29/36 anonim ***** válasza:

Én úgy látom, hogy a katolikusokat semmivel sem szapulják jobban, mint más felekezetet... sőt: egyes kisebb szektákat sokkal jobban megszólnak.

Persze mindenki a felé irányuló kritikát érzi a legnagyobbnak, és amit pl. ő csinál, az ugye simán elfogadható.

2017. okt. 11. 09:38
 30/36 A kérdező kommentje:
#29, lehet, hogy igazad van. Csak nekem ez tűnt fel elsőre, nyilván mindenkinek sz esik rosszul, ha a saját felekezetét szapulják.
2017. okt. 11. 10:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!