Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért tapasztalható a történel...

Miért tapasztalható a történelmi egyházak egyre csökkenő hívő létszáma?

Figyelt kérdés

Szervusztok. Azt tapasztalom főleg itt Magyarországon belül, többek között a kis városban is ahol lakom, hogy a Katolikus és Református templomba is egyre kevesebb ember jár, igazából alig van pár ember. Ha esetleg nagyobb alkalom van, akkor is a megjelentek többsége idős, és ezen emberek közül is legközelebb már szinte nem is jön senki.

Viszont voltam a Jehova tanúinál, és van tapasztalatom karizmatikus gyülekezettel is ahol viszont rengeteg fiatal, középkorú ember van, és volt, ahol 100-120 ember is volt, szinte teli a gyülekezet terme. 100-120 ember talán karácsonykor ha van nálunk a városban, egy évben egyszer, amíg ezen gyülekezetekben minden héten több alkalommal is ennyien vannak. Minek köszönhető ez?

2017. okt. 3. 16:39
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
49%

"Ehhez hozzá jön még a papok sok esetben nem épp krisztusi viselkedése, pénz éhsége."

és ezért fordulnak sok esetben pénzéhes tizedszedő felekezetek, szekták felé.

Te fizetsz tizedet?

Egyébként a sok eset mennyit takar? Úgy számtanilag.

2018. ápr. 30. 12:12
 22/24 anonim ***** válasza:
Ha arányait nézzük számomra 4-3 eset az sok, áfás számlával való üzletelés, bér emelés követelése az önkormányzattól... Ha a pap részéről rendben van a vádaskodás a lerészegedés, káromkodás, ordítozás stb. akkor nem szóltam, bár ezek nem túl krusztusi jellemvonások szerintem. Nem fizetek tizedet, ha adakozok akkor szívből teszem és elhatározásom szerint. Te fizetsz egyház adót?
2018. ápr. 30. 16:09
 23/24 anonim ***** válasza:
49%

"Ha arányait nézzük számomra 4-3 eset az sok"

Van a világban több, mint 410 ezer pap, abból 3-4 eset az bőven elfogadható.

"bér emelés követelése az önkormányzattól"

Ezt nem értem, a papok nem önkormányzattól kapják a fizetést, hanem az egyházmegyétől.

"Ha a pap részéről rendben van a vádaskodás a lerészegedés, káromkodás, ordítozás stb. akkor nem szóltam, bár ezek nem túl krusztusi jellemvonások szerintem."

Valóban nem, de én még egy papot se láttam lerészegedni, bár biztos előfordult ilyen eset, viszont erősen kétlem, hogy bármelyik káromkodott volna. A vádaskodás említése azért érdekes, hiszen pont előbb vádaskodtál.

"Te fizetsz egyház adót?"

Nem, mivel nálunk nincs egyházadó. Egyházi hozzájárulás van, mindenki annyit fizet be, amennyit pénztárcája megengedhet. Tudod fűteni kell a templomot télen, a villanyért is fizetni kell. De nálunk valahogy még sincs pénz remek kis színes nyomtatású, ingyenesen osztogatható füzetekre és könyvekre. Helyette egyszerű fekete fehéren nyomtatott lap van hetente aktuális templomi hírekkel és egy kis lelki gondolatébresztővel.

Ha lenne nálunk is több hozzád hasonló szívből adakozó, akkor lehet nálunk is lennének színesen nyomtatott, ingyenes füzetek és könyvek. Csak tudnám, ha senki se fizet nálatok, akkor miből nyomtatjátok azt a rengeteget, amivel házaltok és utcákon kínáljátok.

2018. ápr. 30. 16:33
 24/24 anonim ***** válasza:
A 3-4 csak a saját falum papjaira vonatkozott, a többiéről sem hallottam jobbakat. Házalás az üzleti tevékenység, mi mindent ingyen adunk és pénzt sem kapunk ezért, szóval állításod nem igaz. Ebbôl adódóan futja olyan dolgokra mint a kiadványok. Érdekes ez a hozzájárulás dolog, én úgy tudom, hogy megszabott a mennyisége, legalább is a Margit templom képviseletében egy konkrét csekket kaptam, hogy fizessem be, bár az ő bevallásuk szerint sem tudják, hogy oda tartozom e. Valamint úgy tudom ha nem fizeted akkor 5 évre visszamenőleg be kell fizetni a temetésednél ha egyházi temetést akarsz.
2018. ápr. 30. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!