A hívőktől kérdezném: mi a véleményetek az elmondottakról?
Szervusz. Mondom mi a véleményem.
"Mert a keresztről való bolondság azoknak, akik elvesznek, de nekünk akik megtartatunk, Istennek hatalma.
Mert megíratott:Eltörlöm a bölcsek bölcsességét és az értelmesek értelmét elvetem. Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol a világ vitázója? Nemde bolondsággá tette Isten e világ bölcsességét?
Korinthusiakhoz írt levél 1. 18-20
Majd aztán
"Isten nem a bölcseket választja.
Mert nézzétek csak meg a ti elhívásotokat atyámfiai: Nem sokan vagytok hatalmasok, nem sokan vagytok előkelőek. Mert Isten éppen a világ szerinti bolondokat választotta ki, hogy meg szégyenítse a bölcseket, és a világ szerinti erőtleneket választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket.... És így tovább..
Korinthusiakhoz írt levél 1. 26-31
Amikor meghallottam az első szavait, akkor arra jutottam, hogy erre Én nem vagyok kíváncsi.
elég ocsmányul beszél, és nem szeretném az elmémet ilyesmivel megtölteni.
Őszintén sajnálom szegény bácsikát. Tudom,hogy sokan nagy humoristának tartják,ezt nem vitatom,mert annyira mélyen nem ismerem a munkásságát.
Ami viszont a videóban elhangzik,az egyszerű vulgár-ateizmus,egy olyan ember gondolatait tükrözi,aki a keresztyénségről úgy mond véleményt,hogy jó eséllyel sem a Bibliát nem olvasta, sem valódi keresztyén közösségben nem járt.
Én nagyon szívesen beszélgetek másokkal vallásos kérdésekről is,és szívesen meghallgatom egy ateista álláspontját is,az egyházkritikára meg éppen szükség van,mert sok visszásságra világít rá. De érdemben vitatkozni csak olyannal lehet,aki nem nézi eleve hülyének a másik felet,hanem megkísérli őszintén megérteni az ő álláspontját. Ami ebben a videóban elhangzik,az arról tanúskodik,hogy ő eleve viccet akart csinálni a vallásból,egyházból,hitből (egyébként szépen össze is mosva ezeket),mert erre volt kereslet.
Én nem haragszom rá,joga van a szabad véleménynyilvánításhoz. De látszik,hogy nem sokat ért ahhoz,amiről beszél.
Tyler913. És erről a megnyilvánulásról mi a véleményed? Szinte ugyanaz a mondanivalója, csak kulturáltabban van megfogalmazva.
A tenyésztős hasonlítod azt is jelenti hogy itt az oldalon senki nem prédikálhat a vallásról, mert nem hozzáértő, csak az egyházi személyek.
Rendkívül befogadóak a vallásos emberek, elég csak egy ellentétes felfogású választ írnod és rögtön bejelentik majd törlik. Esélye sincs az embernek más nézőpontot felvetni vagy akár megemlíteni mert eltüntetik, marad a circlejerk jézusra.
Előző!
Nem ugyanaz a kettő. A kultúrált vitát én is támogatom.
A Ricky Gervais-féle videó valóban sokkal kulturáltabb. Semmi bajom azzal, ha valaki így vélekedik,és személy szerint nem értem,hogy egy vallásos ember miért tartja sértőnek azt,ha valaki nem osztja az ő világnézetét. Nincs ebben semmi sértő,felnőtt emberként el kell fogadni,hogy a véleményünk különbözik,és a másik álláspontját megvizsgálva sokat tanulhatunk róla,magunkról és a világról.
Keresztyénként nagyon fontosnak tartom,hogy különböztessük meg a valódi keresztyént,ill. keresztyén közösséget az egyháztól és a vallástól. Nagyon sok baj származik ezek összemosásából,nagyon sok olyan ember járatta és járatja le a keresztyénséget,akinek valójában semmi köze Jézushoz. Valóban sokan használták az egyház világi szervezetét teljesen emberi,gyarló célokra. És azt is fontos tisztázni,hogy a "hit" önmagában,sőt,még az istenhit (teizmus) sem azonos azzal,hogy valaki keresztyén. Ezért fájó,amikor kívülállók a "vallásosakat" egy kalap alá veszik,és minden vallásosnak olyan gondolkodást és viselkedést tulajdonítanak,melynek adott esetben semmi köze a valódi keresztyénséghez. Ilyen a bigottság,a gyűlölködés, a képmutatás, kapzsiság és még sorolhatnám.
E helyen a vallásos nevelésre vonatkozó gondolataira reagálnék: persze,sokan hisznek azért Istenben,mert erre lettek nevelve. De ez csak egy kiindulási alap. A megtérés,az Istennel való valódi találkozás abszolút egyéni élmény,a vallásos nevelés legfeljebb megkönnyíti az utat odáig,de "hitre nevelni" nem lehet senkit. Ha viszont nem lehetne vallásról beszélni a gyerek 20 éves koráig,akkor lényegében ateistának nevelésről volna szó. Ráadásul kivihetetlen is a dolog,mert a gyerek a szülei életgyakorlatából tanul a leginkább. Az a fajta vallásos nevelés,amit kritizál,valóban hibás. Nem jó senkit bekényszeríteni a templomba,vagy beleverni a fejébe,hogy Isten van és kész. Ezzel maximum kényszeres,lelki sérült embert lehet "csinálni". De ennek semmi köze ahhoz,mit jelent ténylegesen keresztyénnek lenni. Ez utóbbi mindig olyan egyéni élményt és döntést kíván,amit egyetlen szülő sem spórolhat meg a gyerekének. A szülő szerintem annyit csinálhat csupán,hogy példát mutat a gyereknek a saját lelki életét,világnézetét tekintve,és hagyja,hogy a gyerek szabadon döntsön.
Mi a véleményem az előző videóról? A videóban szereplő személy ateista, vallás ellenes, tehát most még csak nem is Istennel fogok érvelni, nem is a Bibliával, hanem a saját eszközével, a tudománnyal, a pszichológiával. Én személy szerint bár nem vagyok pszichológus, de saját erőmből, hobbiból, olvastam pszichológia könyvet, és innen onnan tanulgattam pár dolgot az emberi viselkedésről. Tehát vizsgáljuk meg az ateista úriembert a saját eszközével.
A videó elejétől kezdve, főleg, amikor fontos pontjait kritizálja a vallásnak, akkor balra lefelé néz. Ez a pszichológiában a hazudást jelenti. Ez egy ösztönös reakciója az embernek, amikor hazudik. Ebben majdnem minden pszichológus egyetért, tehát a tudomány szerint, amiben ő hisz, már ott kezdődik a probléma, hogy ő maga sem hiszi el az állításait. Hazudik. Ezt nem én mondom, hanem az a tudomány, amiben ő hisz.
A másik kritikus pont, amikor az agy működésére akar rámutatni, és azzal érvel, hogy főleg annak köszönhető a sok hívő, hogy már fiatalon, amikor az agy beszív mindent, mint a szivacs a vizet, akkor már meg van "fertőzve" a vallással, így mire felnő az egyén, már azt fogja elhinni, amint gyerekként tanítottak neki.
Ez több pontból is vérzik. A Bibliában Jézus tanítványai egytől-egyig felnőtt emberek voltak. A többségük már bőven 30 körül volt. Ha csak szigorúan a Bibliát vesszük alapul, akkor egy részről a tanítványokra sem igaz ez az állítás, más részről a Biblia több legtöbb szereplőjére sem, mivel a legtöbb ember már bőven felnőtt volt, mire eljutott arra a pontra, hogy elkezdte Istent követni.
Akkor vizsgáljuk meg jelen korunkat. Én bár eleinte rossz tanuló voltam, de miután elhasaltam gimnázium elsőben, az utána való éveimben jó tanuló lettem. A tantárgyak többségében jó vagy az feletti voltam, miután leérettségiztem több végzettséget is szereztem, majdnem mindent kitűnő eredménnyel. Soha az életben nem hallottam Istenről, a szüleim ateistának neveltek fel. Én magam egy belső "hangnak" köszönhetően kezdtem el érezni egy vágyat, egy érthetetlen dolog iránt, amiről ma már tudom, hogy Isten hívása volt.
A világban ezen kívül, rengeteg hozzám hasonló ember van, aki szintén nem gyerekként vált hívővé, sőt a többség nem. Nagyon sok gyerek, akit annak nevelnek, éppen, hogy általában elfordul Istentől, mire felnőtté válik, és nem fordítva.
Tehát akárhogy is vizsgálom a férfi állítását, sem a Biblia, sem a jelen korunk bizonyítékai előtt sem áll meg, mint hiteles érvelés.
A többi dologra nem térek ki. Én a saját tapasztalataimat tudom megosztani. Soha nem hittem Istenben, gyerekként ha esetleg valakitől hallottam, csak nevettem rajta, nem érdekelt, nem foglalkoztam vele. Ma már biztosan tudom, hogy létezik, a saját életemben olyan dolgok történtek, amik nem hagynak kétséget afelől, hogy ő segített nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!