Luthernek lett volna más lehetősége a szentségek eltőrlésén kívül, hogy megőrizze maga és tanításai hitelességét?
Nem ismerem a protestáns megfogalmazását a szentségeknek, így a katolikusból indulok ki, ami azt mondja, hogy a szentségek felvételekor Isten eltörölhetetlen pecsétet nyom a lélekre.
Luther és a szentségek:
- Betegek szentsége (népies nevén: utolsó kenet). Gondolom, Luther nem élt vele.
- Keresztség. Luther megtartotta
- Oltáriszentség. Ha jól tudom, Luther megtartotta, csak spirituálus jelentését áttírta. Vagyis eredeti formájában megtagadta.
- Bérmálás szentsége. A Szentlélek ajándékainak átvétele, a Szentlélek pünkösdi kiáradásának nyomán, amikor az ember értelmi képességei tudatában tesz hitet hitvallásáról (kb mint a neoprotestáns bemerítkezés). Megtagadta
- Bűnbánat szentsége. Eredeti formájában megtagadta.
- Egyházi rend szentsége. Teljesen megtagadta, a bizonyos pecsétet szerette volna letörni.
- Házasság szentsége. A sorrend miatt kizárta az életéből, mégis "felvette", tehát megtagadta.
Azt ismerem, hogy a "szentségeket sehol nem említi a Biblia", stb. De! Hiteles maradhatott volna Luther, ha meghagyja a szentségeket eredeti formájukban, miközben majdnem mindet megtagadta?? Magyarázhatta volna valamivel, hogy miért úgy cselekszik és tanít, ahogy azt teszi?
(Gyengébbek kedvéért: lett volna logikai magyarázata a szentségek megcsúfolására?)
Nyugodtan eljátszhatod az ördög ügyvédjét (bocsi, de ezt a poént nem tudtam kihagyni), hiszen tényekkel és főleg kultúráltan teszed! Máshol is találkoztam ezzel, hogy eredetileg reformálni akart, nem saját egyházat. Bár én látok ebben egy kisebb logikai bukfencet! Nevezetesen a kérdésemet. Részben Luther elképzelései alapján végül is megváltozott a katolikus egyház … de a szentségeket máig teljes egészükben megtartotta! Tehát a szemtségek megtagadására nem lett vopna lehetősége az egyházon belül, az csak egy új egyházban vált számára lehetségessé. Persze, lehetséges, hogy már csak akkor tagadta meg, mikor már megalakult az új szervezete, ezt nem tudom. De minden esetre, ez egy kisé sántító dolog!
Korábban (gondolom) ugyancsak a Te hozzászólásodra reagálva elfelejtettem: bár alig van különbség a két felfogás között (hol válik a bor és a kenyér Krisztussá), de elég lényeges eltérés, hogy (ha jól tudom) Úrvacsora csak néhányszor van minden évben, addig az eucharistiát minden nap bemutatják! Tehát, bár elméleti részében csak kisé tért el az eredeti eucharistiától, addig gyakorlati részében nagyméetékben!
Szerintem a kérdés elég zavaros, vagy önellentmondás.
Hogy Luther mit vallott, és ez változott-e élete során azt ő tudja legjobban. Szerintem ezt nincs értelme vitatni.
Nyilván saját meggyőződése alapján jutott arra amire, és döntött úgy ahogy. Tehát így hiteles... tehát másként nem lett volna hiteles.
Ezen kívül a kérdésed két dolgot feltételezhet:
1. A szentségek eltörléséről nem volt meggyőződve, (csak valami kényszer hatására képviselte?) azaz végeredményben nem hiteles.
és/vagy
2. Volt más lehetősége, tudatában volt, de valamiért nem lépte meg, és ezért végeredményben nem hiteles...
Félre ne értsd! Értem, hogy "csak kérdezed"... de én nem azt állítom, hogy a kérdésed költői, hanem, hogy nem gondoltad végig mivel jár, ha csak lehetőségként felvetsz valamit.
Sajnos ennyire részletesen nem ismerem munkásságát. Abban egészen biztos vagyok, hogy az evangélikus egyház Luther tanítványai által "reformálódott" tovább. Illetve azért is nehéz véleményezni, mert az életének különböző szakaszai vannak, és mint utaltam rá, utolsó éveire nos.... meglehetősen megváltozott, hogy finoman és szépen fogalmazzak.
Természetesen a szentségek egy olyan pont, amiben nem engedhetett volna az Egyház, ebben Luthernek egyszerűen nem volt igaza. De a híres és legendákkal átszőtt 95 pontjának többségét nem vetették el Rómában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!