Ki az a "Jehova"?

Kedves #20.
"A Jehova isten neve" Ezt most nagyon jól válaszoltad meg
Jehova (kisbetűvel)- isten neve.
Magyarul nem az Élő Isten neve, hanem egy kitalált isten neve. Akit bele gyúrtatok a bibliai történetekbe.

"Utána néztem és a Jézus név tökéletes fordítása a Jeshuanak, amíg azt írja az összes forrás, ahol nézem, hogy a Jehova alak, egy ember által lett kitalálva. "
Hol néztél utánna? Ki szabja meg, hogy melyik fordítás tökéletes? A Jeshuát nem ember fordította le? :))

Azért elég igazságtalanok vagytok Jehova tanúival. Nem bűn az Ószövetség Istenének nevét, a JHVH-t Jehovának ejteni, ahogy nem bűn a héber Jesua nevet magyarosan Jézusnak vagy angolosan "Dzsízösz"-nek ejteni. Nem tök mindegy? Viszont ha tökmindegy akkor éppenséggel "Úr"-nak is lehet.
Egyetlen dolog szól Jehova tanúi mellett: a fordítás árnyaltsága. Az Ószövetségben ugyanis az "Úr" szónak megvan a héber megfelelője: az "Adonáj", vagyis ha a JHVH-t is Úrnak fordítom, akkor elveszik a JHVH és az Adonáj különbözősége. Ez olyan mintha az Újszövetségben a "Jézus" név helyett is például a "Fiú" szót használnám, vagyis elveszne a Jézus és a Fiú nevek különbözősége.
Igaza van a Jehova tanúinak abban is, hogy mindenkinek van egy elsődleges neve, ahogy leggyakrabban szólítják, s ez a név ha idegen nyelvkörnyezetbe kerül akkor inkább a hangalakját próbálják megőrizni, mint a jelentését. Tehát ha valakit például magyarul Virágnak hívnak, akkor külföldön is még ha kissé eltorzulva is de Virágnak fogják szólítani, s nem pedig úgy, hogy mondjuk "Flower", ami ugye angolul virágot jelent.
Jézus héber megfelelője is nem jelentésében hanem eltorzult kiejtésében ment át a görögbe, s onnan tovább mindenféle más nyelvben természetesen még tovább torzulva. S ugyanez miért ne történhetne meg a JHVH-val? Miért kell a JHVH helyett egy magyar szót mondani?
Nos véleményem szerint lehetne, de teljesen mindegy. Az pusztán csak egy szokás, hogy a hangalakot próbáljuk átvinni, s nem fordítjuk le, vagy nem találunk ki egy másik akármilyen jelentésű vagy hangzású szót. Egyébként ilyen is van, van aki például azért magyarosítja a nevét, mert idegesíti az állandó nyelvtörő játék vagy a hosszas betűzés, amikor le akarják írni.
A JHVH-t azonban azért fordítjuk Úrnak, mert már Jézus idején is ez volt a szokás. Így használta Jézus maga is, így maradt ránk az Újszövetség. Aki azonban az Újszövetséget átírja, noha ennek semmi kézirati alapja nincs, s az egységes Úr szó helyett részben a Jehova szót használja, meghamisítja a Szentírás legfontosabb üzenetét, miszerint Jézus Krisztus az ÚR, vagyis Jézus maga is Isten, maga is JHVH, mert megörökölte Isten legfontosabb nevét is.

Szia
"... azt írja az összes forrás, ahol nézem, hogy a Jehova alak, egy ember által lett kitalálva. Kit jelent, akkor a Jehova? Ő egy bálvány?" - lehet rossz forrásból merítesz?
Ma éppen az Ezékiel könyvét olvasgattam, és éppen a kérdésed jutott közben az eszembe. Mert Isten itt olyan emberekről, nemzetről, a sajátjáról is ír, akik megszentségtelenítették a nevét.
Figyeld meg mit mondott ezzel kapcsolatban Jehova:
Ezékiel 36:16–23
És Jehova szava így szólt még hozzám: „Embernek fia! Izrael háza a maga földjén lakott, és folyton tisztátalanná tették azt útjukkal és cselekedeteikkel. Mint a havivérzés tisztátalansága, olyan lett az útjuk előttem. Én erre kiontottam rájuk dühömet a vér miatt, amelyet kiontottak azon a földön, amelyet tisztátalanná tettek mocskos bálványaikkal. Akkor szétszórtam őket a nemzetek közé, úgyhogy szétszéledtek az országokba. Útjuk és cselekedeteik szerint ítéltem meg őket. Bementek hát a nemzetekhez, ahová bementek, és az emberek megszentségtelenítették az én szent nevemet, így beszélve róluk: »Jehova népe ez, és az ő földjéről jöttek ki.« Én pedig könyörülni fogok szent nevemen, amelyet Izrael háza megszentségtelenített a nemzetek között, ahová bementek.”
„Azért így szólj Izrael házához: »Ezt mondja a legfőbb Úr, Jehova: ,Nem értetek teszem, ó, Izrael háza, hanem az én szent nevemért, amelyet ti megszentségtelenítettetek a nemzetek között, ahová bementetek.’« »Meg fogom szentelni nagy nevemet, amely meg lett szentségtelenítve a nemzetek között, amelyet ti megszentségtelenítettetek közöttük; és megtudják a nemzetek, hogy én vagyok Jehova — ez a legfőbb Úr, Jehova kijelentése —, amikor megszenteltetem közöttetek a szemük láttára."
Bár ezek a sorok az ókori izraelitáknak szól, vajon ma mit gondol Isten azokról, akik megszentségtelenítik a nevét?
A kérdést, amit kiírtál, mintha csak az ókori fáraót utánoznád, ő éppen így tette fel a kérdést Mózesnek. Ő válaszolt a saját maga által föltett kérdésre, és azt mondta "Egyáltalán nem ismerem Jehovát, és nem is bocsátom el Izraelt” 2Mó 5:1, 2.
Egy idő után rákényszerült, hogy megismerje Jehovát. Olvasd el a történetét, ha érdekel.

....talán még annyit, hogy lehet (sőt) nem véletlenül buzdított Krisztus minden keresztényt?
Ti tehát így imádkozzatok:
»Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved...".Máté 6:9
olvastad már ezeket?:
Ezékiel 38:23
" Fölmagasztalom és megszentelem magamat, és megismertetem magamat sok nemzet szeme láttára; és megtudják, hogy én vagyok Jehova.«
2Mózes 6:3
" Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak eddig úgy jelentem meg, mint mindenható Isten, de Jehova nevemen nem ismertettem meg magam velük.
Zsoltárok 83:18
Hogy megtudják az emberek, hogy te, akinek neve Jehova,
Egymagad vagy a Legfelségesebb az egész föld felett.
Ézsaiás 42:8
Én vagyok Jehova. Ez a nevem, és senki másnak nem adom dicsőségemet, sem dicséretemet a faragott képmásoknak.
Ézsaiás 54:5
„Mert nagy Alkotód a te férjurad, akinek seregek Jehovája a neve; és Izrael Szentje a te Megváltód. Az egész föld Istenének fogják hívni.

Mindig felnevetek a seregek jehovája fordításon. :DD
Annyira görcsösen igyekeztek kivenni az ÚR megnevezést a Bibliaból, hogy egy hamis szóval pótolják, hogy még ilyen idióta fordításra is hajlandóak voltak. :D

A Jehova Tanúi közösség,és sok tekintetben jó közösség,melynek hiányát nehéz lenne pótolni.
Tévedéseikhez,mint pl.a Jehova név,kénytelenek görcsösen ragaszkodni,mert ennek hiányában egy főtartó oszlopuk roskadna össze.Így én nem piszkálnám ezt az oszlopot.
Gondoljunk bele!
Ha ezen a főtartó miatt összeomlana homokváruk,hányan temetődnének be,akik oltalomért mentek oda!?Hányan válnának teljesen istentelenné csalódásuk miatt?
Sok javítani való van ezen a homokváron,de ne piszkáljuk a pillérjeiket!

Érdekes logikád van, szerintem pedig pont meg kell nekik is mutatni, hogy mennyire csalárd, sátáni szektájuk van, akik meghamisítják a Szentírást, Isten Szent Nevét, a Szentháromság tagadása által pedig maga Isten lényegét is.
Jézus is világosan kijelentette az igazságot mindig, nem félt attól, hogy megbotránkoznak rajta a farizeusok.

Jehova tanúi valóban elég babonásan ragaszkodnak egy névhez. Nem értik, hogy a Bibliában a "név" sokszor "személy" jelentéssel bír, nem pedig azonosításra szolgáló hangsort. A héber nyelvben ugyanis nincs külön szó a személyre.
Például a Biblia azt írja: "De megmenekül mindenki, aki segítségül hívja az ÚR(JHVH) nevét." Szegények azt hiszik, hogy a név segít, ami ugye babona. Jahve személye segít s nem a neve.
Vagy: "Megismertettem velük a te nevedet" Szegények azt hiszik, hogy Jézus egy hangsort jött megismertetni, ami persze eleve hülyeség, mert mindenki ismerte a JHVH-t. Természetesen Jézus Isten személyét jött megismertetni, nem pedig egy hangsort.
"senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú akarja kijelenteni." (Mt 11,27)
Ők valamilyen varázserőt tulajdonítanak a Jehova hangsornak, amit ha valaki nem használ, akkor hatástalan az egész ima.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!