Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki az a "Jehova"?

Ki az a "Jehova"?

Figyelt kérdés
2017. aug. 6. 13:45
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

"és miért ez a neve"

Kedves living itt a lehetőség hogy elmondjad, miért is Jehova Isten neve.

2017. aug. 6. 18:13
 12/34 KZitus ***** válasza:
10%

Szia

JEHOVA

(a ’válik, lesz [valamivé]’ jelentésű héb. há·wáʹ ige befejezetlen cselekvésű, műveltető alakja; jel.: ’előidézi, hogy legyen’):

Isten személyneve ("Én vagyok Jehova. Ez a nevem, és senki másnak nem adom dicsőségemet, sem dicséretemet a faragott képmásoknak."Ézs 42:8; "Mert nagy Alkotód a te férjurad, akinek seregek Jehovája a neve; és Izrael Szentje a te Megváltód. Az egész föld Istenének fogják hívni."Ézs 54:5). Bár a Szentírás olyan leíró címekkel is utal Jehovára, mint az „Isten”, „legfőbb Úr”, „Teremtő”, „Atya”, „Mindenható” és „Legfelségesebb”, csakis a „Jehova” személynév foglalja össze és fejezi ki teljesen az egyéniségét és tulajdonságait, vagyis azt, hogy ki és mi ő tulajdonképpen (" Hogy megtudják az emberek, hogy te, akinek neve Jehova, Egymagad vagy a Legfelségesebb az egész föld felett." Zsolt 83:19).

Isten nevének helyes kiejtése: Magyar nyelvterületen Isten nevének a legismertebb kiejtési formája a „Jehova”, bár a héber nyelv tudósainak többsége a „Jahve” alakot részesíti előnyben. A legrégebbi héber kéziratokban a név négy mássalhangzó formájában jelenik meg, amely tetragram (a gör. te·tra- [négy] és gramʹma [betű] szóból) néven ismeretes. Ez a négy betű jobbról balra írva: יהוה, amely JHWH (v. JHVH) formában írható át magyarra.

A név héber mássalhangzói tehát ismeretesek. Kérdés, hogy milyen magánhangzókat kellene beilleszteni a mássalhangzók közé. A héberben a magánhangzókat csak az i. sz. első évezred második felében kezdték jelölni. Mindamellett a héber kéziratokban található pontozásos magánhangzó-jelölés nem segít megállapítani, milyen magánhangzóknak kellene szerepelniük Isten nevében. Ennek oka egy több évszázaddal korábban kialakult vallási babona.

2017. aug. 6. 18:26
 13/34 anonim ***** válasza:
100%

"JEHOVA

(a ’válik, lesz [valamivé]’ jelentésű héb. há·wáʹ ige befejezetlen cselekvésű, műveltető alakja; jel.: ’előidézi, hogy legyen’):

"

A zsidók szerint ez a szó nőnemű és hibás nyelvtani alakú. Ki hazudta ezt neked, amit idemásoltál?

2017. aug. 6. 18:59
 14/34 A kérdező kommentje:
#12 Szia. A Magya Jehova név egy ember nevéhez fűződik, azt írja a jegyzet, hogy ez a férfi találta ki, előtte nem létezett hasonló formában sem. Akkor hogyan lehet, ez a Jehova név hiteles?
2017. aug. 6. 19:06
 15/34 anonim ***** válasza:
35%

a héber kézirat, az Aleppói kódex az 5Mó 32:3, 6-ban tartalmazza Isten nevét.

A görög Septuaginta-fordítás (266. sz. Fuad-papirusz;) ugyanebben a szövegrészben szintén feltünteti Isten nevét héber betűkkel

Ám ugyanezekben a versekben, az i. sz. V. századból származó Codex Alexandrinusban már nem jelenik meg a név. Isten nevét tehát eltávolították. Nem fordították le a megfelelő görög szóval, hanem felcserélték a görög Küʹri·osz (Úr) rövidített alakjával

Az i. e. X. századból való Moábi kő bizonyítja, hogy Jehova nevét még az Izrael környékén élő pogány nemzetek is ismerték

A júdai Arádból származó cserépdarabra egy levelet írtak, minden bizonnyal az i. e. VII. században. Ezekkel a szavakkal kezdődik: „Uramnak, Eljásibnak: YHWH törődjön a te jóléteddel”, és így végződik: „YHWH templomában tartózkodik”

A lákisi levélen, amely az i. e. VII. században íródhatott, kétszer is szerepel Jehova neve a tetragram formájában

Egy barlangsírt, amit 1961-ben fedezték fel Jeruzsálemtől mintegy 35 km-re DNy-ra. Egy felirat, amely talán az i. e. VIII. században került a falára, ezt hirdette: „Jehova az egész föld Istene”

2017. aug. 6. 20:02
 16/34 anonim ***** válasza:

(János 17:26) 26 És megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni, hogy a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, én pedig ővelük egységben.”

Jézusnak fontos volt Isten nevét közzé tenni.

Ellenben nem mondott volna ilyet.

És bizony az ima melyet a követőinek elmondott, az első mondat így szól:

(Máté 6:9) . . .»Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved.

(János 20:17) . . .»Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.«”

Jézus Istenének nevezte az Atyját.

Persze ezek azoknak akik a megváltást vállaló személyt magasabb posztra emelik minden téren egyenlővé téve a Teremtőjével, semmit nem jelent.

Pedig az Atya mondhatta volna, "nem adom ilyenekért a Fiamat.

2017. aug. 6. 20:09
 17/34 anonim ***** válasza:
35%

(Jeremiás 23:27) 27 Úgy gondolják, elfeledtetik népemmel a nevemet az álmaik által, melyeket egymásnak mesélgetnek, ahogy atyáik is elfeledték nevemet Baál miatt.

Már Jeremiás idejében is sokan ezen dolgoztak, de Jehova soha nem hagyja, hogy a neve feledésbe merüljön.

2017. aug. 6. 20:11
 18/34 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: hagyd. Amint látod ezeknek a tetragrammaton és a jehova szó még látványra is ugyanaz. Nem érzékelik a különbséget és a hazugság sem érdekli őket.
2017. aug. 6. 20:27
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az 1# válasz tetszik nagyon.

Rövid, frappáns, telitalálat.

Akinek ez nem világos, azzal mit lehet kezdeni...Úr áldja meg őket!

2017. aug. 7. 00:11
 20/34 anonim ***** válasza:
A Jehova isten neve
2017. aug. 21. 20:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!