Miért van ellentét/utálat a keresztények és a zsidók között?
"
Ezeket mind értem és tudom is de attól még ez nem magyarázat mondjuk Nagy Constantinus álláspontjára. "
Nem is nekünk kell egy másik ember álláspontját megmagyarázni. Én nem szabatkozhatok vagy mentegetőzhetek helyette,ha ő ilyet mondott,lelke rajta,majd ő felel érte,nem más. Elfogadni meg nem kötelező,én pl nem értek zsidókkal néhány dologban,de azzal se értek egyet,hogy utálni kéne a másik embert. Ez itt nem un block a kereszténység véleménye,még az sem,amit én leírtam most.
A kérdés helyesen úgy szólna:
"Miért van ellentét, bárki és akárki között?"
Ez az emberiség alapvető kérdése ebben a világban.
Hogy ez alól, a zsidók(mint vallást értelmezem, ha már a másik oldalon is vallás áll) és a keresztények sem kivételek, csak azt mutatja, hogy ezek a vallások is eltávolodtak az EGY Isten felé vezető úttól. (Hiszen EGY Isten-nek épp az a lényege, hogy egyek vagyunk benne.)
...Mint ahogy az emberiségnek is az a gondja, hogy letért az Isten felé vezető útról... Ami elég nagy gond, hiszen eredendően azért vagyunk itt, hogy visszataláljunk hozzá, önmagunkhoz.
Ami nagy Constantinust illeti: Egyes felekezetek szerint, amikor Constantinus a leginkább üldözött szektát államvallássá emelte, csupán zseniális politikai érzéke munkálkodott benne...
Ami meg a "másképp megáldást" illeti, arról te is meggyőződhetsz ha összeveted az Ó szövetség világképét az Evangéliumokkal.
Nem mellesleg, azt a magától értetődő tényt, már Luther kifejti egyik gondosan elhallgatott írásában, amit Bulányi atyától is hallhatunk:
Ha nem vagyunk zsidók, semmi közünk az ő hagyományukhoz. Az ószövetség a Zsidó nép eredettörténete. Saját eredettörténete van a magyaroknak is, és minden népnek. Jézus viszont a világ minden népeihez szólt, és evangéliuma kereszténység alapja.
Egyébként ha elkezded olvasni János evangéliumát, ott elég alapot találsz az ellentétre:
" 5. És a világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be azt.
11. Az övéi közé jöve, és az övéi nem fogadák be őt."
Persze ez egyáltalán nem indokolja, hogy igaz keresztény kirekesszen. Ugyanis Jézus mondta azt is, hogy ne ítélkezz, hogy ne ítéltess (az nem a gyarló emberi szellem dolga) és alapvetően az ellenségeskedés ellen tanított.
Az emberiségnek is az a gondja, hogy letért az Isten felé vezető útról... Ami elég nagy gond, hiszen eredendően azért vagyunk itt, hogy visszataláljunk hozzá, önmagunkhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!