Katolikus egyházhoz tartozó kisközösséget ismertek, ami felnőtt egyedülállóknak (is) van?
Egy valóban vallásos katolikus ember 30-40 éves korára szinte biztos, hogy megházasodik. Akkor leköti a család, nem jár közösségbe. Ha mégis, akkor többnyire családosba. A klasszikus fiataloknak való közösségek gimiseknek vagy egyetemistáknak vannak, az ugye 25 éves korig tart kb.
Ha egy ember 30-40 éves korára nem lesz sem pap, sem házas, akkor milyen közösséget találhat magának, mondjuk Bp-en?
Nem párkereső közösség érdekel.
Ennyi idősen esetleg még a sérült emberek szoktak egyedül lenni. Szeretem és elfogadom őket, de nem olyan csopit keresek, ami csak belőlük áll.
A mi kisközösségünkben is a többség megházasodott. Jönnek a babák, a szülők nem tudnak alkalmakra járni. Így elkopik, elfogy a közösség. Kéne valami új megoldás.
erről tudok
[link] (sok szempontból az ev egyház és a kat egyház elfogadja egymást)
Kösz. De úgy látom, hogy ez női dolog. Én pasi vok.
Bizonyos szempontból minden keresztény felekezet elfogadja egymást, de nekem fontos, hogy katolikus közösség legyen.
Igen, ez a probléma minket is érintett. Voltunk a plébánián 4-5-en hasonló helyzetben, de volt akkor egy nagyon jó plébánosunk, aki "felkarolt" minket. Tartott nekünk "hittant" és hetente-kéthetente összejöhettünk. Aztán most már vagyunk vagy 12-13-an, mivel mindenki hozott még egy embert.. :)) Sajnos ezt a jó plébános atyát áthelyezték, most meg már nincs fix helyünk és lelkivezetőnk.
Tehát szerintem plébániákon érdemes próbálkozni. Vagy hát vannak a "Pálferisek", ott is sok az egyedülálló, de mondjuk nekem nem igazán tetszik ez a fajta stílus.
Én itt próbálkoznék még, mert itt sok csoport működik: [link]
Talán az alábbi, de nem nagyon ismerem:
Amiket jobban ismerek, azok a 20-as korosztályt célozzák meg. De például nálunk (Bp-től 40 km sajnos) van havi 1 alkalommal un. felnőtt hittan, ahova kimondottan nem családosok járnak, nekik másik alkalom van.
Pálferit ismerem, jónak is tartom. A "pálferisek" viszont nem kimondottan katolikus dolog. Bár jó dolgokat (is) csinálnak.
A jezsuiták világától én nagyon messze vagyok. Inkább a ferencesekhez húzok.
Egy igazi közösség több, mint egy hittan. De az is több, mint a semmi.
Lehet, hogy nekem kéne összeszervezni egy ilyen közösséget?
"Egy igazi közösség több, mint egy hittan. De az is több, mint a semmi."
Több mint hittan, de az az alap. Anélkül akár egy horgászklub is lehetnénk...
De amint látom, más az érdeklődésünk. Elég nagy a római Katolikus Egyház, biztosan fogsz találni olyan lelkiséget, ami neked megfelelő.
Egy kis kitérő: érdekes, hogy sokszor ellentétbe állítják a ferences és a jezsuita lelkiséget. Látszólag valóban más. De tudod ki volt Loyolai Szent Ignác kedvenc szentje? Assisi Szent Ferenc :))
"Lehet, hogy nekem kéne összeszervezni egy ilyen közösséget?"
Ez igen! adódik a feladat- sokan örülnének neki!
:)))
(a jezsuiták egyénként nagyon progresszívok,ajánlom a Manréza lelkigyakorlatait, nagyon segítőek!)
A Manréza lelkigyakorlaton majdnem megbolondultam. Ott mondta egy atya, hogy nekem tényleg a ferenceseknél van a helyem.
Egy közösség alapja az ima. A második a beszélgetés, az egymásra figyelés, a közös élmény. A hittan csak ezután jön. Szerintem.
Szerintem ne reménykedj. A Katolikus Egyházunkban jelenleg 2 féle alternatíva létezik: vagy elmész papnak/szerzetesnek, vagy családot alapítasz és ezzel a "családapai hivatás"-t választod. Gyakorlatilag csak azok számítanak teljes értékű egyháztagnak, mondhatni csak azok számítanak EMBERnek, akik ebbe a 2 kategóriába besorolhatók. Bár papír szerint mindenkit befogadunk, mindenkit szeretünk, hiszen egy plébániaközösségben "mint egy nagy családban" mindenkinek helye van, a gyakorlatban azonban csak azok számítanak, akik ezt az egyház által megálmodott életutat futották/futják be.
Téged az egyház még "házasság előtt álló ember"-nek tekint, aki még keresi az "élethivatását", azaz vagy arra törekszel hogy megtaláld életed párját, vagy pedig motoszkál benned a gondolat hogy elmenj papnak. Ha azonban nyíltan kijelentenéd, hogy te sem családot nem akarsz, csak pap nem akarsz lenni, azon nyomban kiutálnának, mivel nem férsz be a keretbe.
Nyugi, tudom miről beszélek, mert én is hasonló helyzetben vagyok.
hát 9-es ez nagyon nem így van, de mindegy
Kérdező, szervezd meg, kialakult itt a kérdésnél is, hogy ez a te feladatod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!