A mai fiatalok divatból vallják magukat ateistának?
Nem azt állítottam, hogy aki nem hivő, abból ezek mind hiányoznak. Hanem azt, hogy ezek szükségesek a hithez. Tehát szükségesek, de nem elégségesek. (A keresztény hitre gondoltam). Sajnos a mai fiatalokban egyre kisebb mértékben vannak meg ezek a tulajdonságok.
"Nem vagyok semmilyen vallásnak a hívője, és a kérdéshez kapcsolódóan mai fiatal vagyok, de meg vannak bennem ezek a dolgok egy olyan szinten, hogy azt viszont már nem engedem, hogy porba tiporjanak."
Nem mindegy, hogy mi számít számodra porba tiprásnak, és hogy hogyan reagálsz rájuk! De ha te rendes vagy és jószívű, és nyugalmad és szereteted a nehéz helyzetekben is megőrzöd, annak csak örülök! Kívánom tarts meg ezeket a jó tulajdonságokat! A jóságban légy figyelmes és bátor, ne lankadjon a figyelmed, és ne fogyjon el a bátorságod! Legyél mindig jó és rendes, senki és semmi miatt ne add ezt fel, egy fél másodpercre sem!
Itt azért erősen elkanyarodtunk.
Egyesek azt hiszik, hogy attól valaki jámbor, tisztelettudó és kedves lesz, mert ez a keresztény hit előfeltétele. 20 évem alatt ezzel egyáltalán nem találkoztam. Vannak tisztelettudó és tiszteletre méltó hívők és ateisták is. Ez nevelés és emóció kérdése. A társadalmi interakció pedig korábban lép be az ember életébe, mint a hit.
A kérdésre reagálva:
Tehát akkor régen is divat volt csak hívőnek lenni? Mondjuk a 17-18. században is a legtöbben jártak templomba, mégis vannak arról feljegyzések, hogy a fiatal fiúk inkább a hölgyeket bámulták a pap helyett.
Egyébként divatnak most inkább a keleti vallások térnyerését mondanám a nyugati világban. Egyre többen kezdenek velük foglalkozni, de a jövő zenéje még, hogy ez mennyire lesz tartós.
Nem divatból, hanem meggyőződésből.
16/F
Akit ismerek, az nagyrészt kényelemből.
Ateistaként azt csinál, amit akar; nincs rajta felelősség. Senkinek nem kell számot adnia az életéről.
Sokaknak elviselhetetlen az, hogy mindenért viselni kell a következményeket.
Hát, #36. nem egészen.
Az ateista sem tehet azt amit akar. Ha így lenne, most felállnék, és már mennék is bankot rabolni, mert nem lesz következménye. De lesz. Csak nem valami láthatatlan fószer fog elővenni, hanem a rendőrség fog letartóztatni.
De nem kell ilyen durva dolgokra gondolni, kisebb dolgokban sem tehetünk meg azt, amit akarunk, de nálunk nem a vallás a visszatartó erő (nálatok az?), hanem a társadalmi elvárások és szabályok. Bocsi.
@37: a "társadalmi elvárások és szabályok" illetve az Isten által meghatározott életvitel nem minden esetben fedi egymást. Nyilván köztörvényes bűncselekmények esetén a jogszolgáltatás is kiszabja rá, ami jár.
Azonban amit a törvény nem büntet, még nem biztos, hogy helyes...
"Azonban amit a törvény nem büntet, még nem biztos, hogy helyes..."
És ezért van ott még a lelkiismeretünk, amihez viszont nem kell vallási töltet, hogy helyes legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!